null Kesäpäivään Mustasaaressa kuuluu kiireettömiä hetkiä ja jälleennäkemisiä – lyhyen lauttamatkan päässä sijaitsevassa kohteessa voi viettää vaikka koko päivän

Mustasaaren uimarannan puut tarjoavat retkeilijöille varjoisan piknikpaikan. 

Mustasaaren uimarannan puut tarjoavat retkeilijöille varjoisan piknikpaikan. 

Hyvä elämä

Kesäpäivään Mustasaaressa kuuluu kiireettömiä hetkiä ja jälleennäkemisiä – lyhyen lauttamatkan päässä sijaitsevassa kohteessa voi viettää vaikka koko päivän

Pieneen saareen mahtuu rikasta luontoa, uimaranta, kanttiini, kappeli ja sauna sekä lampaita, kanoja ja muitakin eläimiä.

Levollisuuden tunne valtaa kehon Taivallahden laiturilla seisoessa. Parikymmentä ihmistä nousee puiseen veneeseen, ympärillä käy iloinen puheensorina. Sää hipoo täydellisyyttä: lämpöasteita on vähän päälle 20 ja merituuli on tänään harvinaisen lempeä.

Taitamme matkaa Seurasaarenselän yli Mustasaareen. Venematka tälle Helsingin seurakuntien omistamalle saarelle kestää noin 15 minuuttia, ja meno sekä paluu maksavat yhteensä seitsemän euroa.

Kapteeni Sari Taatilalle tämä on ensimmäinen kesä Mustasaaren veneen ruorissa.

– Parasta ovat kohtaamiset ihmisten kanssa, veneen ajaminen sekä työhön sisältyvä suuri vastuu, Taatila sanoo.

Suurin sallittu matkustajamäärä veneellä on 98 henkilöä. Kapteeni Sari Taatilan mukaan täysiä vuoroja ajetaan välillä. Erityisen paljon saareen oli menijöitä juhannuksena.

Suurin sallittu matkustajamäärä veneellä on 98 henkilöä. Kapteeni Sari Taatilan mukaan täysiä vuoroja ajetaan välillä. Erityisen paljon saareen oli menijöitä juhannuksena.

Lapsiperheille sopiva retkikohde

Anna Leena Högbacka ja hänen kummityttönsä Iida Miettinen tapaavat toisensa tänään ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Mustasaari valikoitui jälleennäkemisen tapahtumapaikaksi Miettisen ehdotuksesta. Mukana retkellä on myös Miettisen lapsi.

– Tämä sopi minulle hyvin. Olen käynyt täällä joskus omien lastenlasteni kanssa, Högbacka sanoo.

Seurue on poikennut lounaalle saaren päärakennuksessa olevaan kanttiiniin. Lounas kanttiinissa maksaa 11,50 euroa.

Mustasaari on tunnettu lapsiperheille erinomaisesti sopivana kesäkohteena muun muassa siksi, että sen asukkaisiin lukeutuu lampaita, kanoja, kukkoja, ankkoja ja pupuja. Saari on myös esteetön.

– Olemme käyneet leikkipuistossa ja katsomassa eläimiä. Aiomme vielä kierrellä ympäriinsä – täällä pystyy hyvin kulkemaan vaunujen kanssa, Miettinen kertoo.

Päivä on ollut mukava ja muistuttanut siitä, kuinka tärkeää on säilyttää yhteyksiä toisiin.

– Kesällä on helpompaa elää hetkessä ihmisten ja luonnon kanssa, Miettinen sanoo.

Mustasaaren kanttiinissa lounas maksaa aikuiselle 11,50 euroa.

Mustasaaren kanttiinissa lounas maksaa aikuiselle 11,50 euroa.

Eläinasukkaita, yhteisöllisyyttä ja rauhaa

Eläintenhoitaja Niko Tuominen on juuri vaihtamassa ankkojen vesialtaan vettä. Tuominen on yksi saaren kolmesta pihatyöntekijästä.

– Tässä käy ihmisiä tasaiseen tahtiin tervehtimässä eläimiä. Enimmäkseen lapsiperheitä, Tuominen kertoo.

Tuominen mainitsee yhdeksi suosikkipaikakseen Mustasaareen pienellä sillalla yhtyvän luonnontilaisen Hevossaaren, jonka puolelle myös lampaiden aitaus jatkuu.

– Siellä on erityisen rauhallinen tunnelma.

Niko Tuominen huolehtii Mustasaaren eläimistä.

Niko Tuominen huolehtii Mustasaaren eläimistä.

Hevossaareen kävelee päärakennuksen pihapiiristä vain muutamassa minuutissa. Mustasaaressa kaikki tuntuu olevan lähellä ja helposti hahmotettavissa – ja tunnelma on sen vuoksi jotenkin yhteisöllinen. Saarelta löytyy kuitenkin myös useita hiljaisempia paikkoja, joissa voi vaikkapa mietiskellä itsekseen aistien luonnon läheisyyttä.

Idyllisessä pihapiirissä on nostalgista tunnelmaa

Uimarannan kupeessa sijaitsevalta penkiltä kuuluu naurua ja iloista puheensorinaa. Ystävykset Tuula Tiittula, Raija Kinnunen, Marjatta Kortelainen ja Urho Vuori ovat tulleet saareen viettämään mukavaa kesäpäivää. Suunnitelmissa on fiilistelyä, valokuvaamista, lounaan nauttimista kanttiinissa sekä hiljentymistä Mustasaaren kappelissa.

– Minä käyn täällä joka kesä. On mukavaa, että nyt retki järjestyi ystäväporukalla, Tiittula sanoo.

Urho Vuori, Tuula Tiittula ja Marjatta Kortelainen ovat valokuvausretkellä Mustasaaressa.

Urho Vuori, Tuula Tiittula ja Marjatta Kortelainen ovat valokuvausretkellä Mustasaaressa.

Kortelainen ja Vuori kertovat käyneensä saarella viimeksi 30 vuotta sitten. Kinnunen puolestaan vierailee täällä ensimmäistä kertaa. Hän on vaikuttunut: ympäristö on viehättävä ja laiturilta oli mukavaa pulahtaa mereen. 1880-luvulla valmistuneessa päärakennuksessa on hänen mielestään dostojevskilaista tunnelmaa.

– Tässä paikassa on jotain hienoa ja vanhaa estetiikkaa, meidän ikäisillämme on lapsuusmuistoja tämänkaltaisista pihapiireistä. On hienoa, että näin lähellä Helsingin keskustaa voi päästä näin levolliseen ympäristöön, Kinnunen sanoo.

Dream teamiksi itseään tituleeraavan porukan jäsenet ovat tutustuneet toisiinsa pari vuotta sitten Kampin seniorikeskuksen valokuvausryhmässä. He ovat aktiivisia myös keskuksen muussa toiminnassa: Tiittula vetää teatterityöpajaa, Kinnunen runopiiriä, Kortelainen kädentaitopajaa, ja Vuori opettaa digitaitoja muille senioreille. Heidän mukaansa erityisesti vanhemmalla iällä on ensisijaisen tärkeää pysyä aktiivisena.

– Vanhemmalla iällä on vaikeampaa saada ystäviä kuin nuorena. Aluksi mekin näimme toisiamme koronan vuoksi vain etäyhteyksillä. Kotiin jääminen korona-ajan jälkeen olisi helposti voinut viedä mukanaan. On arvokasta löytää samalla aaltopituudella olevia ihmisiä, joiden kanssa lähteä vaikkapa nyt retkelle Mustasaareen, Tiittula sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.