null Riutuneen näköiseksi parjattu joulukuusi Pihlajamäessä voitti sympatiat puolelleen – ”Kaikki me olemme vähän vinksin vonksin”, sanoo pappi Jukka Holopainen

Pihlajamäen ostoskeskuksen edessä olleesta kuusesta tuli yllättäen Suomen kenties eniten huomiota saanut joulukuusi vuonna 2022. Nyt sitä ehtii käydä vielä katsomassa, jos on nopea.

Pihlajamäen ostoskeskuksen edessä olleesta kuusesta tuli yllättäen Suomen kenties eniten huomiota saanut joulukuusi vuonna 2022. Nyt sitä ehtii käydä vielä katsomassa, jos on nopea.

Ajankohtaista

Riutuneen näköiseksi parjattu joulukuusi Pihlajamäessä voitti sympatiat puolelleen – ”Kaikki me olemme vähän vinksin vonksin”, sanoo pappi Jukka Holopainen

Kuusesta syntyi suuri kohu, jolla oli kolme opetusta, Malmin seurakunnan pappi ajattelee.

Joskus epäonni voi kääntyä onnelliseksi lopuksi, osoittaa Pihlajamäen ostarin edessä nököttävän joulukuusen tarina. Malmin seurakunnan Pihlajamäen ostarin eteen hankkima joulukuusi sai ensin paljon haukkuja, mutta pian myös puolustajia.

Muun muassa riutuneen näköiseksi sanotusta kuusesta tuli lopulta suosittu, ja sen kanssa haluttiin ottaa selfieitä, joita postattiin Instagramiin aihetunnisteella #kuusie. Ihmiset, paikallinen päiväkotiryhmä mukaan lukien, ripustivat kuuseen myös omia koristeitaan.

Kuusiprojektin puuhamiehenä toiminut Malmin seurakunnan pappi Jukka Holopainen ei olisi voinut mitenkään uskoa, millainen haloo kuusesta vielä syntyy – ja onneksi syntyi.

– Ihanin juttu on se, että kun meidän kuusesta puhutaan, ihmisten kasvoille nousee hymy ja siitä tuli Pihlajamäen ihmisille yhdistävä juttu. Se on vähän röppänä, se on vähän vinksin vonksin, mutta niin on meidän elämämmekin. Kaikki me olemme vähän vinksin vonksin.

Kuusen puolesta puhuivat myös Pihlajamäen ostarin kulmilla keskiviikkona 4. tammikuuta liikkuneet ihmiset.

– Ihan hyvä kuusi se on. Tykkään erityisesti tuosta latvasta. Kuusessa on paljon valoja, ja ihmiset täällä ovat tuoneet siihen koristeita, sanoo alueella pitkään asunut Irja Sundelin.

– Kuusi herättää minussa sympatiaa, sanoo niin ikään lähellä asuva Anna Kuusisto.

– Kävin katsomassa sitä kun se oli tuotu tänne ja huomasin, että siitä puhutaan. Otin itsekin kuusen kanssa selfien.

Liisa Pajula oli sitä mieltä, että kuusi oli alueen näköinen ja otti kuvan lapsistaan Rauha-kuusen edessä. Lapset olivat tuoneet kuuseen koristeita aiemmin. 

Liisa Pajula oli sitä mieltä, että kuusi oli alueen näköinen ja otti kuvan lapsistaan Rauha-kuusen edessä. Lapset olivat tuoneet kuuseen koristeita aiemmin. 

Arvostelu tuntui pahalta, kun tarkoitus oli hyvä

Malmin seurakunta on ennenkin hankkinut muiden paikallisten toimijoiden kanssa kuusen  Pihlajamäen asukkaitten iloksi.

– Kirkolla oli vanha kuusenjalka, jota on joskus käytetty kirkon etupihalla. Se ei ole ollut vuosiin käytössä, mutta katsottiin Lions Clubin jäsenten kanssa, että tuostahan saadaan kuuselle jalka. Se oli vino, mutta sitä vähän tuunattiin. Sitten tuli ajatus, että laitetaan kuusi ostarille kirkon pihan sijaan, siinähän se on kaikkien nähtävillä, Jukka Holopainen kertoo.

Pian alueen Facebook-ryhmässä alkoi keskustelu siitä, kuinka paikalle on voitu tuoda niin ruma kuusi. Sitten Helsingin Uutisten toimittaja soitti Holopaiselle ja kysyi, kuka kuusen on hankkinut.

– Minä olen vanha kuusikymppinen ihminen enkä juurikaan seuraa tällaisia keskusteluja, joten menin katsomaan, kuka kuusta haukkuu. Laitoin sinne viestin, että me olemme sen hankkineet emmekä mahda kuuselle nyt mitään. Ei ollut aikaa hankkia nosturiakaan, joten kuusen valotkin olivat vinksin vonksin.

Ajattelin, että jos ei kelpaa, viedään kuusi pois.

Ensin Jukka Holopainen pahoitti arvostelusta mielensä. Olihan kuusessa ollut oma hommansa: kaupungilta piti saada lupa sen pystyttämiseen ostarin eteen ja kuusi piti se saada paikalleen tukevasti, joten hautausmaalta haettiin tukikiviä. Holopainen neuvotteli S-marketin kanssa, jotta kuuseen saataisiin sähkövalot.

– Sähköjä vedettiin räntäsateessa S-marketin katolla, ja joku vielä viitsii arvostella, kun vapaaehtoistyötä tehdään kaikkien iloksi. Ajattelin, että jos ei kelpaa, viedään kuusi pois.

Paikallisten ihmisten lisäksi myös media kiinnostui tapauksesta. Helsingin Uutisten jälkeen tulivat jutut Iltalehteen ja Ylen uutisiin. Kuusi sai myös nimen. Malmin seurakunnan järjestämässä äänestyksessä Facebookissa nimeksi valikoitui Rauha. Muita ehdokkaita olivat muun muassa Rönni, Pulloharja ja Joulusalko.

Ihmiset ovat tuoneet kuuseen itse tehtyjä koristeita. 

Ihmiset ovat tuoneet kuuseen itse tehtyjä koristeita. 

Tarinalla oli kolme opetusta

Nyt kuusi on paikalla viimeisiä päiviä. Jukka Holopainen arvioi Kirkko ja kaupungille 4. tammikuuta, että kuusi viedään varmaan pois tulevana viikonloppuna, tai miten hän nyt saa hommaan apuvoimia.

Kuusi on vielä ihan iskussa, koristeita on tullut matkan varrella lisää ja valojakin saatiin kohennettua rakennusliikkeen ja nosturin avulla.

– Tähden muutama sakara on ottanut siipeensä, eikä se loista enää niin kirkkaana. Mutta ei kukaan aina jaksa loistaa.

Ne, jotka ovat eri mieltä, vievät maailmaa eteenpäin.

Tarinalla oli Holopaisen mukaan kolme opetusta: Kukaan meistä ei ole täydellinen. Ketään ei saa kiusata, ei edes rumaa kuusta. Aina pitää olla heikomman puolella.

Sekin tuli toisaalta osoitettua, että joskus erilaiset mielipiteet voivat johtaa johonkin hyvään.

– Ne, jotka ovat eri mieltä, vievät maailmaa eteenpäin. Jos kaikki olisivat olleet hiljaa ja ajatelleet vaan, että onpa ruma kuusi, asiat eivät olisi lähteneet liikkeelle.

Kun tässä kerran kävi näin onnellisesti, eikö tästä kannattaisi tehdä perinne? Voisiko seurakunta hankkia ei ihan kauniimmasta päästä olevan kuusen myös ensi vuonna?

– Ensi vuonna tulee sellainen kuusi kuin tulee. Ensi vuonna taidan kutsua ihmisiä sinne adventin aattona, että tulkaa sinne laittamaan valoja, tehdään yhdessä, Jukka Holopainen sanoo.

Kuvatekstiä korjattu 6.1. Kuvaa kuusen edessä otti Liisa Pajula, ei Anna Kuusisto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.