Lajittelukeskuksen päällikön Teija Välimäen (vas.) sekä markkinointipäällikön Anna Pesun ovat pitäneet kiireisinä vast’ikään avattu uusi myymälä Vantaalle. ”Nuoret tekevät ympäristöä keventäviä valintoja sekä suosivat vaatteiden uudelleen käyttöä. Toivoisimme erityisesti lisää miestenvaatelahjoituksia”, Pesu sanoo.
Roihupellon lajittelukeskus seuloo 5000 kiloa vaatteita päivässä – parhaat päätyvät Fidan hyllyille
Fidan second hand -myymälöiden vaatteet lajitellaan Helsingin Roihupellossa, josta kuljetetaan vaatteita myyntiin 21 myymälään. Lajittelukeskus käsittelee 1,3 miljoonaa kiloa vaatteita ja kenkiä vuodessa.
Fidan lajittelukeskuksessa on rauhallinen ja tasaisen leppoisa tunnelma. Vaatteiden ympärillä on tehokkaita lajittelijoita eri työpisteissä. Kellon lyödessä puoli yksitoista osa työntekijöistä siirtyy sivummalle taukojumppaan.
Lähes kaikki Fidan 23 myymälään menevät vaatteet, asusteet ja kengät lajitellaan Helsingin lajittelukeskuksessa. Keskus käsittelee vuosittain vaatteita ja kenkiä yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa.
– Olemme linjanneet, että emme ota vastaan ultrapikamuotia. Sen tunnistaa siitä, että tekstiilisekoite on kehnoa. Vaate nukkaantuu helposti tai sen saumoja ei ole päätelty kunnolla, lajittelukeskuksen päällikkö Teija Välimäki sanoo.
Lahjoitetut vaatteet lajitellaan, jonka jälkeen ne siirtyvät eri puolille Suomea myymälöihin. Fidan liikkeitä on 13 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Uusin niistä avattiin toukokuussa Vantaan Tammistoon.
Roihupellon lajittelukeskuksen seinässä komeilee kyyhkysmuraali.
Teija Välimäki on työskennellyt Fidan lajittelukeskuksessa 18 vuotta. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa uusien työntekijöiden perehdytys.
Lajittelija on vaatteen kuraattori
Materiaalien tunnistaminen ja laadun arviointi kuuluu vaatteiden käsittelijöiden työnkuvaan. Heitä on keskuksessa kahdeksan.
– Lajittelija tekee valinnan siitä, millainen tuote on myyntikelpoinen. Heidän käsissään kulkee noin 5000 kiloa vaatteita päivässä, Välimäki sanoo.
Lahjoitettavan vaatteen tulee olla puhdas. Kainaloiden ja kaula-aukon kohdissa ei saisi olla tahroja, ja vaatteen saumojen on oltava ehjät.
Lajittelijaa perehdytetään työhön lähes kuukauden verran. Heistä tulee eräänlaisia asiantuntijoita, jolloin he havaitsevat lahjoituksista sopivia tuotteita uudelleen käytettäviksi.
– Lajittelijan on tarkistettava, että vaatteen saumat ovat kunnossa ja että se on puhdas. Mutta sitten tulee se pitkä mutta: joissain vaatteissa kuluma ei haittaa. Ja jos tunnistaa merkin vintageksi, niin siinäkin saa näkyä ajan patina. Näitä asioita ei opi viikossa tai kahdessa, Välimäki kertoo.
Lajittelijan työtehtävissä on otettu huomioon ergonomia ja muu viihtyvyys, että vaatteita jaksaa lajitella. Lajittelijoihin kuuluu vakinaisia työntekijöitä, jotka ovat olleet alalla useamman vuoden.
Uutteran henkilökunnan keskeisestä vuorovaikutuksesta on aistittavissa luottamus: kukaan ei lähde näpistämään rahankiilto silmissä lajiteltavaksi tulevia design-vaatteita.
– Meillä on viikottain oma erillinen ostopäivä, jolloin vaatteen voi lunastaa itselleen, jos on nähnyt jotain kiintoisaa.
Maksuton noutaja
1700 neliön lajittelurakennuksessa vilisee myös ajoneuvoalan ammattilaisia. Rekat keskuksen pihassa ja niiden ajopäiväkirjat kertovat omaa tarinaansa lukuisista kuljetusmatkoista sinne ja takaisin. Parhaillaan vierailumme aikana keskuksen lastauslaiturilla nuori harjoittelija on suorittamassa ammattikoulututkinnon työnäyttöä.
Sen lisäksi, että myymälöihin ja kierrätysastioihin voi tehdä lahjoituksia, Fidalla on myös maksuton noutopalvelu. Sen avulla voi lahjoittaa eteenpäin vaikkapa myymättä jääneet tavarat korttelikirppiksen jälkeen.
Noudolla ei ole minimimäärää, eli yksikin muovikassillinen vaatteita kelpaa lajiteltavaksi Roihupellon lajittelukeskukseen.
– Olisi kiva, jos muistettaisiin nuppineuloilla kiinnitetyt hintalaput ottaa pois ennen noutoa. Lajittelija ja hänen näppinsä kiittäisivät, Välimäki sanoo.
Katso videolta, millainen vaate sopii kiertoon:
Patinapuodista Fida second handiksi
Kun Suomen helluntaiseurakunta perusti 45 vuotta sitten ensimmäisen patinapuotinsa Helsingin Vilhovuorenkadulle, kirppikset ja vaatteiden kiertoon vienti eivät olleet yhtä suosittuja kuin nykypäivänä. Liikkeet ovat pitäneet pintansa, ja toukokuun lopussa Fida avasi taas uuden myymälän Vantaan Tammistoon. Myymälät ovat edelleen yksi Fidan varainhankintapa, jolla tehdään lähetys- ja kehitysyhteistyötä Euroopassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Zero waste -vaatteet, luonnollinen kauneus ja hajuvedet – Raamatun aikojen muodissa ja tämän päivän trendeissä on yllättäviä yhtäläisyyksiä
Hyvä elämäAntiikin aikana vaatteet valmistettiin nykyaikaisen zero waste -filosofian mukaan. Hajusteita käytettiin silloin runsaasti, ja nyt sosiaalinen media on innostanut teinipojatkin käyttämään tuoksuja.