Vantaa-neuletta koristavat Pyhän Laurin kirkon ikkunat – koeneuloja Anna-Mari Niirasen puikoissa paita syntyi viikossa
Pyhän Laurin kirkko -teema voitti Vantaa-Seuran kilpailun, jossa etsittiin kuviota Vantaa-neuleeseen.
Kotiseuturakkautta voi osoittaa monella tapaa, vaikka neulomalla villapaidan. Näin teki Ylästössä asuva Anna-Mari Niiranen, joka toimi uuden Vantaa-aiheiseen neuleen koeneulojana.
60-vuotisjuhliaan viettävä Vantaa-Seura järjesti viime syksynä kilpailun, jossa sai äänestää kuviota Vantaa-villapaitaan ja -sukkiin. Neulesuunnittelija Kirsi Mantua-Kommosen suunnittelemista vaihtoehdoista voiton vei kuva-aihe, joka on saanut innoituksensa Pyhän Laurin kirkosta ja sen ympäristöstä.
– Lähtökohtana tässä ovat olleet Pyhän Laurin kirkon pääsisäänkäynnin yläpuolella olevat ikkunat. Helman ja hihansuiden kuviot jäljittelevät pappilan arkeologisista kaivauksista löytyneiden veitsien ornamentteja. Värimaailma on realistinen. On kiviseinän harmaata ja punatiiltä sekä ornamenteissa kuparin, hopean ja puun sävyjä, Mantua-Kommonen kertoo.
Koeneulojina ovat toimineet vantaalaiset martat. Anna-Mari Niiranen otti homman vastaan ystävänsä vinkistä.
– Ystäväni Kartanonkosken martoista otti yhteyttä ja kysyi, olisinko kiinnostunut lähtemään koeneulojaksi. Olen itse Ylästön martoissa. Sanoin, että totta kai lähden mukaan, Niiranen kertoo.
Pandemian aikana on syntynyt neuleita
Ystävä tiesi Anna-Mari Niirasen olevan nopea ja kokenut neuloja. Ensimmäiset villapaitansa hän neuloi jo ala-asteella.
– Välissä oli pitkä aika, jolloin tein lähinnä sukkia, mutta nyt korona-aikana olen innostunut taas muustakin. Olen tehnyt villapaitoja ja neuletakkeja. Kaarrokeneuleiden kuviokohdissa joudun keskittymään vain neulomiseen, mutta muissa kohdissa voin katsoa vaikka telkkaria samaan aikaan kun teen käsitöitä.
Ihan ensimmäiseksi villapaidaksi en tätä välttämättä suosittele, ellei sitten ole todella innostunut käsityöharrastaja.
Vantaa-villapaita syntyi Niirasen puikoissa noin viikossa. Lankana hän käytti Novitan Icelandic Wool -lankaa.
Kirsi Mantua-Kommonen lähetti hänelle ohjeen pala kerrallaan sähköpostitse ja WhatsAppissa.
– Ihan ensimmäiseksi villapaidaksi en tätä välttämättä suosittele, ellei sitten ole todella innostunut käsityöharrastaja. Sikäli olen yrittänyt tehdä neuleesta helpon, että samalla kerroksella neulotaan aina korkeintaan kahta väriä, Kirsi Mantua-Kommonen kuvailee.
Vantaata kelpaa pitää esillä
Anna-Mari Niiranen ei ole vielä käyttänyt tekemäänsä Vantaa-neuletta. Hän arvelee, että sille löytyy käyttöä ympäri vuoden, esimerkiksi kävelyllä kotimaisemissa ja mökillä.
– Meillä on mökki Itämerellä Loviisan edustalla. Siellä on sen verran viileää, että villapaidalle voi olla tarvetta kesälläkin. Villapaita on siitä hyvä, että vaikka se lämmittää, se myös hengittää.
Niiranen sopii kotiseutupaidan käyttäjäksi oikein hyvin, sillä hän on ylpeä vantaalaisuudestaan.
– Vantaa on tosi hieno paikka. Olen asunut täällä pitkään. Muutin Vantaalle 1990-luvulla, ja olen asunut Ylästössä suurimman osan elämästäni.
Vantaa-neuleen ohjeet löydä Vantaa-Seuran nettisivuilta.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Neulominen ei ole vain mummojen hommaa, sanoo neulontaan lukioikäisenä punkkarina hurahtanut Tiina Mahlamäki
Hyvä elämäUudessa Neuloosi-kirjassaan Tiina Mahlamäki kertoo neulomisen maailmasta ja omista kokemuksistaan. Suomeen neulomisen toivat keskiajalla Naantalissa toimineet birgittalaisnunnat.