null Vantaa-neuletta koristavat Pyhän Laurin kirkon ikkunat – koeneuloja Anna-Mari Niirasen puikoissa paita syntyi viikossa

Villapaidan yläosassa on Pyhän Laurin kirkon ikkunakuvio, helman ja hihansuiden kuviot jäljittelevät pappilan arkeologisista kaivauk­sista löytyneiden veitsien ornamentteja.

Villapaidan yläosassa on Pyhän Laurin kirkon ikkunakuvio, helman ja hihansuiden kuviot jäljittelevät pappilan arkeologisista kaivauk­sista löytyneiden veitsien ornamentteja.

Hyvä elämä

Vantaa-neuletta koristavat Pyhän Laurin kirkon ikkunat – koeneuloja Anna-Mari Niirasen puikoissa paita syntyi viikossa

Pyhän Laurin kirkko -teema voitti Vantaa-Seuran kilpailun, jossa etsittiin kuviota Vantaa-neuleeseen.

Kotiseuturakkautta voi osoittaa monella ­tapaa, vaikka neulomalla villapaidan. Näin teki Ylästössä asuva Anna-­Mari ­Niiranen, joka ­toimi uuden Vantaa-aiheiseen neuleen ­koeneulojana.

60-vuotisjuhliaan viettävä Vantaa-­Seura järjesti viime syksynä kilpailun, ­jossa sai äänes­tää kuviota Vantaa-villapaitaan ja -sukkiin. Neulesuunnittelija ­Kirsi ­Mantua-Kommosen suunnittelemista vaihtoehdoista voiton vei kuva-aihe, joka on saanut innoituksensa Pyhän Laurin kirkosta ja sen ympäristöstä.

– Lähtökohtana tässä ovat olleet Pyhän ­Laurin kirkon pääsisäänkäynnin yläpuolella olevat ikkunat. Helman ja hihansuiden kuviot jäljittelevät pappilan arkeologisista kaivauk­sista löytyneiden veitsien ornamentteja. Värimaailma on realistinen. On kiviseinän harmaata ja punatiiltä sekä ornamenteissa kuparin, hopean ja puun sävyjä, Mantua-Kommonen kertoo.

Koeneulojina ovat toimineet vantaalaiset martat. Anna-Mari Niiranen otti homman vastaan ystävänsä vinkistä.

– Ystäväni Kartanonkosken martoista otti yhteyttä ja kysyi, olisinko kiinnostunut lähtemään koeneulojaksi. Olen itse Ylästön martoissa. Sanoin, että totta kai lähden mukaan, Niiranen kertoo.

Pandemian aikana on syntynyt neuleita

Ystävä tiesi Anna-Mari Niirasen ­olevan nopea ja kokenut neuloja. Ensimmäiset villapaitansa hän neuloi jo ala-­asteella.

– Välissä oli pitkä aika, jolloin tein lähinnä sukkia, mutta nyt korona-aikana olen innostunut taas muustakin. Olen tehnyt villapaitoja ja neuletakkeja. Kaarrokeneuleiden kuviokohdissa joudun keskittymään vain neulomiseen, mutta muissa kohdissa voin katsoa vaikka telkkaria samaan aikaan kun teen käsi­töitä.

Ihan ensimmäiseksi villapaidaksi en tätä välttämättä suosittele, ellei sitten ole todella innostunut käsityöharrastaja.

Vantaa-villapaita syntyi Niirasen puikoissa noin viikossa. Lankana hän käytti Novitan Icelandic Wool -lankaa.

Kirsi Mantua-Kommonen lähetti hänelle ohjeen pala kerrallaan sähköpostitse ja Whats­Appissa.

– Ihan ensimmäiseksi villapaidaksi en tätä välttämättä suosittele, ellei sitten ole todella innostunut käsityöharrastaja. Sikäli olen yrittänyt tehdä neuleesta helpon, että samalla kerroksella neulotaan aina korkeintaan kahta väriä, Kirsi Mantua-Kommonen kuvailee.

Vantaa-neuleen värit ovat samoja kuin Pyhän Laurin kirkon seinissä: harmaata ja punaruskeaa.

Vantaa-neuleen värit ovat samoja kuin Pyhän Laurin kirkon seinissä: harmaata ja punaruskeaa.

Vantaata kelpaa pitää esillä

Anna-Mari Niiranen ei ole vielä käyttänyt tekemäänsä Vantaa-neuletta. Hän arvelee, että sille löytyy käyttöä ympäri vuoden, esimerkiksi kävelyllä kotimaisemissa ja mökillä.

– Meillä on mökki Itämerellä Loviisan edustalla. Siellä on sen verran viileää, että villapaidalle voi olla tarvetta kesälläkin. Villapaita on siitä hyvä, että vaikka se lämmittää, se myös hengittää.

Niiranen sopii kotiseutu­paidan käyttäjäksi oikein hyvin, sillä hän on ylpeä vantaalaisuudestaan.

– Vantaa on tosi hieno paikka. Olen asunut täällä pitkään. Muutin ­Vantaalle 1990-luvulla, ja olen asunut Ylästössä suurimman osan elämästäni.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.