null Ropo kukkaroon

Rahalla saa köyhän lesken rovon.

Rahalla saa köyhän lesken rovon.

Ropo kukkaroon

Eräällä Jerusalemin kujalla, uskonnollista tilpehööriä myyvien pikkuputiikkien keskellä, oli kysymyksiä herättävä mainos. Se kehotti ostamaan niin sanotun lesken rovon, kolikon 2000 vuoden takaa. Mitä ihmettä kauppamiehet ovat taas keksineet, mietti turisti.

Mainoksessa siis viitattiin leskeen, jota kuvataan Markuksen ja Luukkaan evankeliumeissa. Hän pani kaksi lanttia uhriarkkuun, yhteensä yhden kuparirahan verran. Jeesus kehui lesken toimintaa. Kun rikkaat antoivat paljostaan, leski antoi vähästään, ”kaiken mitä hänellä oli”.

Jerusalemilainen turistikauppa ei kuitenkaan ole ainoa paikka, jossa lesken ropoja myydään. Myös keräilyrahoja myyvällä Monetalla on tuotevalikoimassaan lesken ropo, Raamatun ajan pronssiraha. Hinta on 57 euroa ja mukana tulee aitoustodistus.

Monetan tuotepäällikön Kati Svahnin mukaan tuote on ollut myynnissä vuodesta 2001. Lesken ropo on keräilijöiden parissa tunnettu ja niitä on myyty useita satoja.

— Lesken rovon kaltaisia Raamatun ajan rahoja on muitakin, kuten Pontius Pilatuksen pronssinen prutah-raha. Se on yksi harvoja todisteita Raamatun tekstien lisäksi siitä, että Pontius Pilatus eli ja oli Juudean viidentenä maaherrana ainakin vuosina 26–37 jKr, Svahn kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.