Rosoinen Vantaa
Ansu Kivekäs on syntynyt Tikkurilassa ja asunut Vantaalla lähes koko elämänsä.

Ansu Kivekäs on syntynyt Tikkurilassa ja asunut Vantaalla lähes koko elämänsä.

Rosoinen Vantaa

Ansu Kivekäs: Perhosveitsi. Crime Time 2014.


Koisorock, adventtimessu Pyhän Laurin kirkossa, Hakkilan teollisuusalueen kontit ja Peijaksen sairaala. Ansu Kivekkään Perhosveitsi-dekkarissa liikutaan sujuvasti Vantaalla. Se ei ole ihme, sillä Kivekäs on syntynyt Tikkurilassa ja asunut Vantaalla lähes koko elämänsä.

– Vantaata on käytetty dekkareissa vähän. Vaikka minulle Vantaa on tuttu ympäristö, joillekin toisille se saattaa vaikuttaa eksoottiselta, Kivekäs sanoo.

Kivekkään romaanin keskeisiä henkilöitä ovat erityisluokan pojat ja heidän opettajansa. Maailma oli erityisopettajana työskennelleelle Kivekkäälle tuttu.

– Taustani helpotti koulumaailman ja nuorison kuvaamista, mutta samalla pelkäsin, että leimaan oppilaita tietystä muotista tuleviksi. Kirjaani ei ole tarkoitettu sosiaalipornoksi eikä varsinkaan dokumentiksi.

Perhosveitsi on Kivekkään ensimmäinen aikuisten romaani. Aiemmin hän on kirjoittanut kolme nuortenromaania ja yhden lastenromaanin.

– Kun kirjoittaa aikuisille, ei ole mitään suodatinta. Ei tarvitse esimerkiksi varoa kirosanoja tai koko ajan miettiä, onko tämä nyt liian rankkaa.

Rankkaa monien kirjan henkilöiden elämä onkin. He notkuvat vantaalaisissa lähiöbaareissa tai pyörivät huumekuvioissa. Niin poliisilla kuin erityisopettajallakin juominen lipsahtaa välillä överiksi. Monilla erityisluokan pojista on sietämättömät kotiolot.

Kivekäs sanoo, ettei ahdistavista asioista kirjoittaminen ollut helppoa. Seksinkin kuvaaminen tuntui aluksi vaikealta.

– Sitten muistin, että kirjoitan nyt aikuisille, joten antaa mennä vaan.

Tällainen on Ansu Kivekkään Vantaa: ”Vantaassa on kiehtovinta värikkyys, rosoisuus, luonto ja lähiöt. Täällä on rumaa ja kaunista rinnakkain.”
 

Jaa tämä artikkeli: