null Ruusuja & risuja aikuisille

Ilona Sotamaa ihailee äitiään.

Ilona Sotamaa ihailee äitiään.

Ruusuja & risuja aikuisille

Lapsen oikeuksien 20-vuotisjuhlien kunniaksi Elias Hämäläinen, Siru Nurminen ja Ilona Sotamaa lähettävät terveisiä muun muassa Matti Vanhaselle, papeille ja vanhemmilleen.

Kaikilla lapsilla pitäisi olla koti

Ilona Sotamaa aloitti syksyllä Hakunilan yläkoulun. Hänen mielestään alakoulussa oli helpompaa, mutta yläkoulussa tuntee itsensä isoksi, ja se on kivaa.

Ilona ei yhtään tiedä, mikä hänestä tulee isona. Malli tai kampaaja olisivat ehkä mukavia ammatteja. Ilona meikkaa mielellään siskoja ja laittaa hiuksia. Mallihaave tulee siitä, kun Ilona oli kymmenvuotiaana vaatemallina. Oli mukavaa, kun hänet laitettiin hienoksi ja hän sai poseerata.

Aikuisista Ilona ihailee eniten omaa äitiään. Äiti neuvoo joka asiassa, ymmärtää kaikki Ilonan asiat ja äidille voi puhua mistä vaan. Ilona toivoo, että sitten kun hänestä itsestään tulee äiti, hän olisi samanlainen kuin hänen oma äitinsä on. Ilonan tekee iloiseksi se, että hän saa käydä koulua, vanhemmat eivät ole eronneet ja hänellä on tosi paljon läheisiä.

Ilonasta suomalaisilla lapsilla on siinä mielessä asiat hyvin, että he saavat käydä koulua ja suurin osa heistä voi asua ainakin toisen vanhempansa luona, eikä kovin moni asu lastenkodissa. Hänen mielestään lapsia pitäisi suojella päihteiltä. Kaupoissa pitäisi olla tarkempi, ettei 15-vuotias saisi ostettua alkoholia ja tupakkaa. Vanhempien ihmisten päähän pitäisi takoa järkeä, etteivät he antaisi alaikäisille päihteitä.

Aikuiset ovat Ilonan mielestä huolehtivaisia. Ärsyttävää aikuisissa on se, että he määräilevät, ja pitää tulla niin aikaisin kotiin.

Ilonan terveiset

Autoilijoille

Varokaa liikenteessä lapsia, varsinkin niitä, jotka ovat vasta aloittaneet koulun. Pitää olla tarkkana, sillä pieniä ei helposti huomaa. Noudattakaa liikennesääntöjä, ei niitä huviksi ole laadittu.

Hammaslääkärille

Korjaa reiät ja huolehdi, että kaikki lapset pääsevät hammaslääkäriin.

Keittäjälle

Tee hyvää ruokaa, josta lapset tykkäisivät. Tarjolla voisi olla useampia vaihtoehtoja eri ruokaa, että kaikki saisivat sitä, mitä haluaisivat.

Matti Vanhaselle

Jos ne asiat ovat totta, mitä lehdissä on kirjoitettu, niin Matti Vanhanen voisi pitää yksityiselämäänsä vähän enemmän salassa.

Naapureille

Voisi katsoa toisten taloa, eikä vain omaansa, jos vaikka kaikki ovat poispa kotoa,
ettei sinne mene varkaita. Naapureille pitää antaa rauha. Meillä on tosi rauhallista.

Opettajille

Antakaa enemmän aikaa kaikille oppilaille. Jos joku jää nurkkaan istumaan, hän ei välttämättä opi. Kohdelkaa kaikkia tasa-arvoisesti.

Papille

Jos joku pikkulapsi itkee kirkossa, pappien pitää kestää se. Jeesus rakasti lapsia ja toivoisin, että papit rakastaisivat lapsia samalla tavalla.

Pihasuunnittelijoille

Päiväkoteihin ei mitään korkeita paikkoja, vaan liukumäkiä, että lapsilla olisi siellä hauskaa. Yläkoulun pihalle ei liian lapsellisia juttuja, keinut voisi olla ja vaikka kiipeilyteline.

Poliisille

Pitäkää huolta lapsista. Jos löydätte kännissä olevia nuoria, viekää heidät koteihinsa, että he saisivat olla turvassa. Jos liikenteessä on humalaisia, pysäyttäkää heidät, ettei tapahtuisi mitään pahaa.

Presidentti Tarja Haloselle

Kaikille lapsille pitäisi järjestää koti. Jos joku joutuu lastenkotiin, siellä pitää saada hyvää hoitoa. Pidä huolta, että lapsilla on oikeuksia.

Terveydenhoitajalle

Jos joku tulee vastaanotolle, pitäisi auttaa. Jos joku haluaa puhua, pitäisi kuunnella ja antaa neuvoja.

Vahtimestarille koulussa

Pidä huolta kaapeista, että ne pysyisivät lukossa. Ja yleensä koulun kaikista laitteista, että ne pysyisivät kunnossa.

Vanhemmille

Toivon, että vanhemmat huolehtivat minusta hyvin ja kuuntelevat, jos on vaikeaa. Ja vaikka tekisin mitä – vaikka räjäyttäisin pankin – he rakastaisivat minua.


 

Leikkimisestä saa lihakset

Kuusivuotias Elias Hämäläinen asuu Korsossa ja käy eskaria Metsälinnun päiväkodissa. Hän on Peukkujen ryhmässä ja pikkusisko on samassa ryhmässä. Eliaksesta mukavinta päiväkodissa on ulkoilu, sillä pihalla on pikku mökki, jonka katolle saa kiivetä. Kavereiden kanssa leikitään pihalla myös vakoiluhippaa.

Elias tykkää Michael Jacksonista. Hän on katsonut laulajaa dvd:ltä ja kopioinut tämän tanssityylin. Eliaksen mielestä tanssityylissä olisi vielä hiottavaa, ja kaikista mieluiten hän menisi tanssitunnille, jossa opetellaan Michael Jackson tanssia. Ei siis mikään ihme, että isona Elias haluaisi olla joku, joka laulaa ja tanssii lavalla. Tai yhtä hyvin hän voisi olla vaikka bussikuski.

Aikuiset ovat Eliaksesta yleensä kivoja. Eniten hän ihailee omaa isäänsä, koska isän tukka on niin hieno. Se on musta ja siinä on keskellä aika lyhyttä tukkaa ja reunoilla vähän pidempää, "tän mittasta", Elias sanoo ja näyttää etusormella ja peukalolla paria senttiä.

Elias on käynyt rumpu- ja pianotunneilla. Pianotuntiasia oli hiukan kiistanalainen, sillä äiti ja isä olivat vain soittaneet ja ilmoittaneet Eliaksen tunneille. Elias oli melkein alkanut itkeä ja ärjyä ja heitellä tavaroita. Hän olisi mieluummin mennyt sähkökitaratunneille. Äiti oli sitten sanonut, että pianotunneilla voi oppia myös näppäilemään sähkökitaraa.

Eliakselle tärkeä asia elämässä on leikkiminen. Siitä saa lihaksia ja siinä on vähän jumppaa mukana. Silloin asiat ovat huonosti, jos riitelee.

Eliaksen terveiset

Autoilijoille

Älkää ajako liian kovaa. Eikä liikaa kaasuja, että melkein
me ei nähdä mitään. Ei saa ajaa ääntä nopeammin.

Hammaslääkärille

Toivottavasti mulla ei olis reikiä.

Kanttorille

Mun mielestä sillä on aika uudet urut. Jos se soittais
klassista musaa, niin kaikki vois tanssia.

Lääkärille

Toivon, ettei rokotukset satu. Paitsi se sattui kauheasti,
kun mä olin vauva ja mua pistettiin pyllyyn.

Matti Vanhaselle

Matti Vanhanen on hyvä päättelee.

Naapureille

Niillä on ihana koira. Mikä sen nimi oli? Dani, se on Dani.

Papille

Se on hyvä klinglottelee kelloja.

Pihasuunnittelijoille

Että ne tekis pihalle sellaset metallitangot, joita pitkin vois liukua alas niin kuin palomiehet. Ja sit olis naru, jota pitkin vois kiivetä ylös.

Presidentti Tarja Haloselle

Mä voisin olla presidentti!

Päiväkodin emännälle

Se on hyvä tekee ruokaa. Paitsi maailman paras ruoantekijä on äiti. Se on varmaan ollut sata kertaa ruoantekokurssilla.

Päiväkodin opettajalle

Hoida hyvin meitä lapsia.

Terveydenhoitajalle

Sillä on hyviä lääkkeitä.

Vanhemmille

Hyvää syntymäpäivää!


 

Taikavoimilla voisi pelastaa maailman

Siru Nurminen on 11-vuotias ja käy Rekolan koulun viidettä luokkaa. Rekolan Pyhän Andreaan kirkolla hän käy Kaiken kattavassa kerhossa, jossa askarrellaan, pelataan ja leivotaan. Siru käy myös kuorossa ja on mukana partiossa.

Isona Sirusta tulee kampaaja, hieroja tai laulaja. Laulaja ehkä varmimmin. Aikuisista Siru ihailee eniten mummiaan. Mummi on Sirun mielestä maailman ihanin ihminen, koska hän ei toru koskaan, paitsi silloin, kun Siru ei syö ruokaansa. Mummin luona Myyrmäessä Sirua odottaa aina suklaalevy ja limsapullo.

Mummin kanssa Siru pelaa korttia. He käyvät myös yhdessä uimahallissa uimassa. Siru käy mummin luona suurin piirtein joka toinen viikko, mutta viime aikoina he eivät ole paljon tavanneet, koska Sirulla on ollut kaikenlaista menoa: kolmet synttärijuhlat, halloweenjuhlat ja disko koululla.

Sirua ottaa pattiin se, ettei ihmisellä ole taikavoimia. Jos olisi, hän voisi lentää maailman ympäri ja pelastaa sen taikomalla kaikki pyörremyrskyt, tulvat ja hyökyaallot pois. Huolissaan Siru on siitä, että kaikki karkki loppuu maailmasta, tai että joku rakas ihminen kuolee. Ja siitä, ettei luumupuuro lopu koskaan. Heidän kotinsa pihalla kasvaa paljon luumupuita.

Aikuiset ovat Sirun mielestä isoja ja viisaita — joskus. Aikuisissa ärsyttää se, että he ovat niin aikuismaisia ja aina päättävät kaiken. He voivat vain päättää vaikka, ettei ikinä saa mennä kaverille.

Sirun mielestä lasten on hyvä asua Suomessa, koska koulu ei ole maksullista, lasten ei tarvitse tehdä töitä eikä Suomessa ole sotaa.

Sirun terveiset

Autoilijoille

Varokaa lapsia.

Hammaslääkärille

Älä revi niin kipeästi hampaita.

Kanttorille

Olet hyvä soittamaan urkuja. Minäkin osaan vähän soittaa niitä, tai ainakin osaan käynnistää ne.

Keittäjälle

Huomaa, kun haarukat loppuvat. Ole lapsille ystävällinen.

Kerhonohjaajille

Kerho on kiva.

Matti Vanhaselle

Lukeeks se tän lehden? Nosta opettajien palkkaa.

Naapureille

Olisi mukavaa, jos naapurit juttelisivat toisilleen enemmän. Silloin tutustuu paremmin.

Opettajalle

Olet hyvä ope.

Papille

Pitäkää lyhyemmät jumalanpalvelukset. Niissä on kuorolaisena tylsää istua ja kuunnella.

Pihasuunnittelijoille

Pihoille enemmän keinuja, niitä on aina liian vähän. Isoille lapsille myös tekemistä, niin kuin mun ikäisille. Ei ole kiva leikkiä 2-vuotiaiden jutuissa. Sellainen pyörivä teline koulun pihalle ja puistoon, eikä mitään hiekkalaatikoita.

Poliiseille

Pelastakaa maailma pahuudelta. Pidättäkää roistot – vaikkei niitä ihan kaikkia taida voida pidättää.

Presidentti Tarja Haloselle

Pitäisi olla enemmän päiväkoteja, koska niistä on aina pulaa. Parantakaa lastenkotien ja koulujen ruoat!

Terveydenhoitajalle

Kiitos, kun et ole rokottanut minua koskaan.

Vahtimestarille koulussa

Pumppaa kaikki pallot täyteen ilmaa.

Vanhemmille

Moi, ja kiitos kaikesta.


 

Lapsen oikeuksien juhlaviikon tapahtumia

Maanantai 16.11.

 • Jukka Salmisen lastenkonsertti "Matkaan lähden" klo 9.30 ja 10.30 Tikkurilan kirkossa.
 • Lasten kirkkohetki klo 10 Kivistön kirkossa. Mukana lasten lauluryhmä. Mehu- ja keksitarjoilu.

Tiistai 17.11.

 • Kekkerit lapsille sekä riparilaulu- ja virsikaraoke heidän vanhemmilleen klo 18–19.30 Tikkurilan kirkon päiväkerhotiloissa.
 • Nuorten vaikuttajapaneeli klo 18.30 Vaaralan kirkolla. Nuoret ja nuoret aikuiset kertovat, miten he ovat vaikuttaneet asuinalueensa asioihin muun muassa järjestöissä, oppilaskunnassa, seurakunnassa ja puolueissa.

Keskiviikko 18.11.

 • Lasten kirkkohetki klo 10 Martinristissä. Mukana lasten lauluryhmä. Mehu- ja keksitarjoilu.
 • Rentoutumisilta nuorille klo 19 Tikkurilan kirkossa. Mukana naurukouluttaja Tiina Karvinen.

Torstai 19.11.

 • Ohjelmaa koko perheelle klo 18 alkaen Hämeenkylän kirkolla. Aikuisille keskustelua aiheesta "Rakasta lasta, suojele lapsuutta", lapsille leikkejä, askartelua ja satuja. Ilta päätetään yhteiseen iltarukoushetkeen ja iltapuuroon.
 • Kasvattajafoorumi "Korsolaisen lapsen hyvän elämän rakennuspalikat" klo 18 Korson seurakuntakeskuksessa. Aihetta pohtimassa äidit ja isät, isovanhemmat ja muut aiheesta kiinnostuneet kasvattajat, lähipoliisi, päivähoidon henkilöstö, lastensuojelu ja alueen järjestöjen edustajat. Lastenhoito järjestetty. Puhetta johtaa toimittaja Jussi Eronen.
 • Musiikkia erityisesti 4.–6.-luokkalaisten vanhemmille klo 18 Tikkurilan kirkossa. Jouko Mäki-Lohiluoma laulaa perhe-elämän tunnelmista ja lasten kasvamisen tuomista haasteista.

Perjantai 20.11.

 • Lasten kirkkohetket klo 10 Hämeenkylän, Korson ja Rekolan Pyhän Andreaan kirkoissa sekä Pyhän Annan lastenkirkossa. Rekolan kirkossa mukana Taika-Petteri.
 • Iltarukouskortteja ja ilmapalloja jaossa klo 11–12 ja 14–15 Tikkurilan kirkon edustalla.
 • Ohjelmaa klo 15 alkaen Jumbon uudella puolella. Taika-Petteri esittää tasatunnein 15 minuutin jonglööri-vatsastapuhumisesityksen. Viimeinen esitys alkaa klo 18. Jaetaan Kättä päälle sopimuksia ja tietoa YK:n lapsen oikeuksien juhlapäivästä.
 • Avoimet ovet klo 17.30–20 Tikkurilan kirkolla. Kirkonrotta Hertta vierailee klo 18 alkaen vetämässä virsivartteja. Kadun molemmin puolin ovat ovet auki lapsille. Kaupunki järjestää ohjelmaa taidetalo Pessissä kirkkoa vastapäätä.
 • Koko perheen toiminnallinen kirkkohetki klo 18 Myyrmäen kirkossa. Mukana pikku Nalle. Mehu- ja keksitarjoilu.
 • Walkers avoinna klo 19–22 Tikkurilan kirkolla, ohjelmassa tietokilpailu lapsen oikeuksiin liittyen.

Jaa tämä artikkeli: