null Saaren muusikkoperhe sovittaa oman joulunviettonsa soittokeikkojen lomaan

Jouluaattona Leppävaaran kirkossa ja Perkkaan kappelilla esiintyvät Tuula, Eero ja Janne Saari. Aikuisten harjoitellessa Eeron kolmevuotias Eva-tytär tutkii seimiasetelman eläimiä.

Jouluaattona Leppävaaran kirkossa ja Perkkaan kappelilla esiintyvät Tuula, Eero ja Janne Saari. Aikuisten harjoitellessa Eeron kolmevuotias Eva-tytär tutkii seimiasetelman eläimiä.

Saaren muusikkoperhe sovittaa oman joulunviettonsa soittokeikkojen lomaan

Jouluaattona Saaren perheessä kuunnellaan joulurauhan julistus ja syödään yhdessä jouluateria. Perheen muusikoille se on myös työpäivä, sillä he esiintyvät kolmessa tilaisuudessa.

Alttoviulua soittavat Tuula ja Janne Saari sekä heidän poikansa Eero Saari, jonka instrumenttina on sello, esiintyvät kello 15 aattohartaudessa Leppävaaran kirkolla ja tuntia myöhemmin Perkkaan kappelilla. Kello 23 on vielä jouluyön messu Leppävaaran kirkossa.

Vanhemmat ovat soittaneet työkseen Tapiola Sinfonietassa sen koko toiminnan ajan eli kolme vuosikymmentä. Eero Saari opiskelee Helsingin konservatoriossa.

Joulu on musiikin sesonkiaikaa, ja monet muusikot Saarien tapaan tekevät silloin ylimääräisiä soittokeikkoja.

– Tänä vuonna meillä onkin ennätyksellisen vilkas soittojoulu, huomauttaa Janne Saari.

Jouluna kirkossa on erityinen tunnelma

Saaret eivät harmittele jouluaattonsa keskeytymistä, päinvastoin. Kyseessä eivät ole aivan tavalliset soittokeikat eivätkä esiintymispaikat ole mitä tahansa tiloja. Leppävaaran kirkko on heidän kotikirkkonsa ja lasten konfirmaatiopaikka, Perkkaan kappelissa taas on vietetty kastetilaisuuksia.

Tuula ja Janne Saari asuvat Karakalliossa, Eero perheineen puolestaan Rastaspuistossa.

– Joulu on vuoden suurin juhla. Silloin kirkossa on aivan erityinen tunnelma, ihmiset juhlamielellä ja paikalla paljon väkeä, sanoo Tuula Saari.

– Soitimme viime vuonna yksinäisten joulujuhlassa. Silloin joku kommentoi esiintymistämme, ettei hän tiennyt että on olemassa jotakin näin kaunista, muistelee Tuula Saari.

Jouluaattona kirkossa on aivan erityinen tunnelma, ihmiset juhlamielellä ja paikalla paljon väkeä.

– Muusikko Tuula Saari

Eero Saari uskoo monen arvostavan sitä, että aattohartaudessa on tavallisuudesta poikkeavaa musiikkia ja muitakin instrumentteja kuin vain urut.

Aattohartauksien ohjelmisto viimeistellään yhteistyössä kanttori Pauliina Hyryn kanssa. Se sisältää ainakin virsiä sekä Bachin kuudennen Brandenburgilaisen konserton hitaan osan. Se kuullaan Tuula Saaren ehdotuksesta.

Janne Saari pitää teosta suurenmoisen jouluisena musiikkina. Se on kuin joulukuvaelma, jossa Maria ja Joosef ihmettelevät hiljaa seimen äärellä.

– Tämä Bachin teos sopii hyvin meidän kolmen kokoonpanolle, jossa on kaksi alttoviulua ja sello, kertoo Tuula Saari.

Oman joulun viettoa esiintymisten lomassa

Saarien oma jouluaatto rytmittyy esiintymisten lomaan. He suunnittelevat tekevänsä joulurauhan julistushetkestä kello 12 kodin juhlatuokion, jolloin hiljennytään joululounaalle yhdessä lasten ja heidän perheittensä kanssa. Myös isovanhemmat aiotaan kutsua mukaan.

– Jouluaterian nautimme varmaankin aattohartauksien jälkeen, miettii Tuula Saari.

– Kun me lähdemme soittamaan, muut perheenjäsenet jäävät kotiin valmistelemaan ruokia.

Saarien neljästä lapsesta ainakin Eero on varmuudella tulossa vanhempien luokse viettämään aattoa Anna-vaimon ja kolmevuotiaan Eva-tyttären kanssa.

Kaksi asiaa kuuluu ehdottomasti joulukirkkoihin

Leppävaaran seurakunnan kanttorin Pauliina Hyryn mielestä on tärkeää, että jouluna kirkossa panostetaan laatuun. Koska omat kuorot ja ryhmät eivät ehdi kaikkiin tilaisuuksiin, kutsutaan ammattimuusikoita esiintymään. Hän kokee sen seurakuntalaisten arvostamisena.

– On hauska saada jouluna kirkkoon lähialueella asuvia ammattimuusikoita, iloitsee Hyry.

Jouluaaton hartaudet ovat lyhyitä tilaisuuksia ja niissä on vahva tunnelma. Paikalla on paljon myös niitä, jotka eivät muulloin käy kirkossa.

– Musiikissa on oltava tunnelatausta. Etenkin pimeänä vuodenaikana me suomalaiset pidämme haikeista sävelistä. Olen huomannut, että riehakas musiikki ei uppoa kuulijoihin samalla tavalla kuin melankolinen.

– On kaksi asiaa, jotka ehdottomasti kuuluvat joulukirkkoihin: Enkeli taivaan -virsi ja jouluevankeliumi. Huolehdimme, että ne ovat varmasti ohjelmassa, sanoo Leppävaaran seurakunnan kanttori Pauliina Hyry.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi