null Saksan evankelinen kirkko lähettää Välimerelle pelastusaluksen

Nainen nostettiin turvaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön pelastustehtävässä viime viikolla. Samassa kumiveneessä oli kaikkiaan 73 Eurooppaan pyrkivää siirtolaista.

Nainen nostettiin turvaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön pelastustehtävässä viime viikolla. Samassa kumiveneessä oli kaikkiaan 73 Eurooppaan pyrkivää siirtolaista.

Ajankohtaista

Saksan evankelinen kirkko lähettää Välimerelle pelastusaluksen

Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestö aloitti elokuussa uudelleen pelastustehtävät Välimerellä.

Saksan evankelinen kirkko (EKD) lähettää Välimerelle humanitaarisen pelastusaluksen, joka etsii ja pelastaa Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia. Kirkko ei itse osta ja varusta laivaa, vaan hanketta varten perustetaan järjestö. Valmistelujen arvioidaan kestävän kuukausia.

Samalla kirkko toistaa vaatimuksensa, jonka mukaan poliittisten päättäjien pitää ratkaista Välimeren siirtolaiskriisi viipymättä. Kirkon johtava piispa Heinrich Bedford-Strohm katsoo, että ihmisiä pelastavan aluksen lähettäminen on paitsi konkreettinen vastaus hätään, myös symbolinen teko.

EKD on kahdenkymmenen itsenäisen maakirkon yhteenliittymä, johon kuuluu luterilaisia, reformoituja ja yhdistyneitä kirkkoja.

Libya ei ole turvallinen vaihtoehto. Ihmiset pakenevat sieltä hyvästä syystä.

– Kaisa Väkiparta, Lääkärit ilman rajoja

Elokuussa Lääkärit ilman rajoja -järjestö käynnisti etsintä- ja pelastustyöt Välimerellä uudelleen runsaan puolen vuoden tauon jälkeen. Järjestön Suomen osaston viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta kertoo, että Norjan lipun alla kulkeva Ocean Viking -alus on ollut meripelastustehtävissä jo kolmesti. Nyt edessä on aluksen ruoka-, vesi- ja lääkevarastojen täydentäminen.

– Pelastustehtävät alkavat usein heti, kun aluksemme pääsee meripelastusalueelle, Väkiparta kertoo.

Joulukuussa 2018 järjestön meripelastustyö keskeytyi, kun Italia takavarikoi sen Aquarius-pelastusaluksen. Tänä syksynä järjestön alus joutui odottamaan ensimmäisen pelastusoperaation jälkeen kymmenen päivää, ennen kuin se ohjattiin turvalliseen satamaan. Sen jälkeen pääsy joko Italian tai Maltan satamaan on onnistunut muutamassa päivässä.

– Libyan viranomaiset pyrkivät ohjaamaan aluksen Libyan satamaan. Libya ei kuitenkaan ole turvallinen vaihtoehto. Ihmiset pakenevat sieltä hyvästä syystä, Väkiparta sanoo.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön alus Ocean Viking kulkee Norjan lipun alla.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön alus Ocean Viking kulkee Norjan lipun alla.

"Olemme humanitaarinen järjestö, siksi meidän on pelastettava"

Vastuu meripelastustoiminnan järjestämisestä kuuluisi Kaisa Väkiparran mukaan Välimeren alueen valtioille. Ihmisten pelastaminen merestä ei kuitenkaan ole kestävä vaihtoehto. Lääkärit ilman rajoja -järjestö vaatii EU-maiden poliitikoilta yhteistä ratkaisua siirtolaistilanteeseen.

Saksan evankelinen kirkko on samoilla linjoilla. Huhtikuussa EKD ja Palermon kaupungin pormestari Leoluca Orlando julkaisivat yhteisen kannanoton, jonka mukaan poliittisen ratkaisun Välimeren siirtolaiskriisiin on löydyttävä tämän vuoden aikana.

Siirtolaiskriisi jakaa saksalaisten mielipiteitä, mutta EKD:n päättävät elimet hyväksyivät päätöksen pelastusaluksen varustamisesta yksimielisesti. Väkiparta toteaa, että Lääkärit ilman rajoja -järjestö saa toiminnastaan paljon kielteistä palautetta.

– Lääkärit ilman rajoja on humanitaarinen järjestö. Siksi meidän on pelastettava. Emme voi jättää ihmisiä hukkumaan, Väkiparta sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.