Sanasta elämään oli vaalien selvä voittaja Vantaalla
Hetti Hiltunen äänesti isänpäivänä Hakunilan kirkolla. Vaalitoimitsijana oli Kari Hokkanen.

Hetti Hiltunen äänesti isänpäivänä Hakunilan kirkolla. Vaalitoimitsijana oli Kari Hokkanen.

Sanasta elämään oli vaalien selvä voittaja Vantaalla

Seurakuntavaalien ­äänestysprosentti jäi koko maassa edellisvaaleja ­pienemmäksi. Vantaalla se oli 8,3.

Herätysliikeväkeä edustava, konservatiivinen Sanasta elämään -ryhmä sai Vantaalla eniten paikkoja sekä seurakuntaneuvostoihin että Vantaan yhteiseen kirkkovaltuustoon. Sen listoilta valittiin valtuustoon 13 edustajaa, kun viime vaaleissa paikkoja tuli 6. Ryhmällä oli näissä vaaleissa ensimmäistä kertaa ehdokaslistat Vantaankoskella ja Rekolassa.

Eniten valtuustopaikkoja menettivät Avoin seurakunta ja Tulkaa kaikki. Avoin seurakunta sai 9 paikkaa, mikä on 4 vähemmän kuin viime vaaleissa. Tulkaa kaikki -ryhmän paikkaluku putosi 9:stä 6:een.

Sosialidemokraatit menettivät yhden paikan, ja ryhmällä on tulevassa valtuustossa 9 paikkaa. Kokoomuksen ja sitoutumattomien ryhmä puolestaan sai yhden paikan lisää, joten sillä on nyt 7 paikkaa.

Hämeenkylän huomisen valtuutettujen määrä pysyy ennallaan 4:ssä. Ruotsinkielisen seurakunnan kaikki 3 paikkaa menivät Kyrkan mitt i byn -ryhmälle.

Peruskristityt olivat asettaneet ehdokkaita viidessä seurakunnassa, mutta yksikään heistä ei tullut valituksi kirkkovaltuustoon tai seurakuntaneuvostoihin.

51 kirkkovaltuutetusta uusia luottamushenkilöitä on 23. Naisia heistä on 29 ja alle 30-vuotiaita 3. Kirkkovaltuuston keski-ikä on 56 vuotta.

Kirkkovaltuuston ääniharavia olivat Jan-Erik Eklöf Kyrkan mitt i byn -ryhmästä, 184 ääntä, Eila Paulun Hämeenkylän huomisesta, 157 ääntä, Emma Perälä Hakunilan Avoimesta seurakunnasta, 145 ääntä, sekä edellisten vaalien ääniharava Johanna Korhonen Tikkurilan Tulkaa kaikki -listalta, 144 ääntä.

Paikallisiin seurakuntaneuvostoihin Sanasta elämään -ryhmä sai yhteensä 24 edustajaa. Kuluvalla kaudella sillä on ollut seurakuntaneuvostoissa 9 edustajaa.

Vaalien suurin häviäjä oli Avoin seurakunta, jonka edustajia ja todennäköisesti myös äänestäjiä, siirtyi näissä vaaleissa Sanasta elämään -ryhmään. Se sai seurakuntaneuvostoihin 17 edustajaa, kun edellisvaaleissa sen ehdokkaita pääsi läpi 27.

Sosialidemokraatit saivat seurakuntaneuvostoihin yhden paikan enemmän kuin edellisvaaleissa, 16 paikkaa. Kokoomus menetti seurakuntaneuvostoissa 5 paikkaa ja sai nyt 10 edustajaa. Viime vaalien voittaja Tulkaa kaikki -liike menetti seurakuntaneuvostoissa 3 paikkaa. Sillä on nyt 11 edustajaa.

Vantaankosken seurakunnassa uutena yrittänyt Sosiaalinen omatunto -lista jäi ilman paikkoja, samoin Keskustan valitsijayhdistys Tikkurilassa ja Tulkaa kaikki Hakunilassa.

Vaalien äänestysprosentti Vantaalla oli 8,3. Vuonna 2010 se oli ennätyksellisen korkea 11,2 ja 2006 sama kuin nyt. Valtakunnallinen äänestysprosentti oli 15,5, kun se edellisvaaleissa oli 17.

Vantaalla ja koko Suomessa laiskimmin käytiin vaaliuurnilla Tikkurilan seurakunnassa, jonka jäsenistä äänesti 6 prosenttia. Vantaan aktiivisimpia olivat ruotsinkielisen seurakunnan jäsenet, joista 11,3 prosenttia äänesti.

16 vuotta täyttäneet saivat äänioikeuden seurakuntavaaleissa neljä vuotta sitten. Silloin 16–17-vuotiaista seurakuntien jäsenistä äänesti Vantaalla 11,7 prosenttia. Näissä vaaleissa nuorten äänestysprosentti jäi 4,7:ään. Vain ruotsinkielisessä seurakunnassa ja Hakunilassa nuorten äänestysprosentti oli varsinaista äänestysprosenttia suurempi.

Jaa tämä artikkeli: