null Sanatarkka sarjakuva Genesiksestä

Robert Crumbin piirroksissa miehet ovat karvaisia ja naiset reheviä.

Robert Crumbin piirroksissa miehet ovat karvaisia ja naiset reheviä.

Sanatarkka sarjakuva Genesiksestä

Robert Crumb: Genesis. Teos 2010.

Kun amerikkalaisen underground-sarjakuvan huippunimi Robert Crumb tarttui Raamattuun, lopputuloksen odotettiin olevan satiiria tai pilkkaa. Vaan toisin kävi. Crumb pakersi aiheensa parissa neljä vuotta ja teki Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta eli Genesiksestä version, joka on maltillinen ja asiallinen.

Crumb on syntyisin katolisesta kodista, mutta on agnostikko. Sarjakuvansa tekstin hän päätyi ottamaan mahdollisimman sanatarkasti Raamatusta.

Crumb pitää Vanhaa testamenttia heprealaisina kansantaruina, mutta toteaa sen kestäneen ajan saatossa. Hän arveli teoksensa saattavan loukata, mutta kirjaa on myyty varsin paljon Yhdysvaltain raamattuvyöhykkeellä. Miksi ei olisi, sillä kuvitus ei pyri halventamaan aihettaan.

Pientä nieleskelyä saattaa joillekin aiheuttaa henkilöhahmojen kuvitustyyli: miehet ovat karvaisia ja naiset rehevän seksuaalisia. Kuvat Sodoman ja Gomorran hävityksestä ovat karmeita. Jumalan Crumb kuvaa perinteiseen tapaan parrakkaana vanhana miehenä. Kuvien tietty asetelmallisuus lienee tarkoituksellista, sillä Crumb kertoo lähdeaineistoonsa kuuluneen myös satoja still-kuvia Hollywoodin spektaakkeleista.

Erityisen hienosti on kuvattu kohtaus, jossa käärme viettelee Aadamin ja Eevan. Paratiisin porteilla salamoiva miekka ja porttia vartioivat kerubit ovat kuin Tähtien sota -elokuvien rekvisiittaa.

 

Jaa tämä artikkeli: