null Sävyjen rikkautta

Jeesus saarnaa -teos noin vuodelta 1649.

Jeesus saarnaa -teos noin vuodelta 1649.

Sävyjen rikkautta

Rembrandt oli grafiikan edelläkävijä.

Hollantilainen taiteilija Rembrandt van Rijn (1606–69) on kuuluisa erityisesti tummasävyisistä maalauksistaan, mutta aikalaiset tunsivat hänet ehkä paremmin graafikkona. Rembrandtin grafiikkaa kerättiin jo hänen elinaikanaan. Kaikkiaan Rembrandtin tuotantoon kuuluu 290 grafiikanlehteä, jotka syntyivät yli 30 vuoden aikana.

Yksi maailman huomattavimpia Rembrandtin grafiikan kokoelmia on Pietarin Eremitaasissa. Nyt tuon Dmitri Rovinski -kokoelman 55 teosta on saatu lainaan Helsinkiin Sinebrychoffin taidemuseoon. Näyttelyn kokoamisessa pääpaino on ollut Rembrandtin ainutlaatuisen, monimuotoisen tekniikan esittelyllä. Hän hallitsi mestarillisesti viivasyövytyksen ja kuivaneulan käytön ja kokeili uusia työskentelytapoja ja erilaisia paperilaatuja.

Toisin kuin aikalaisensa Rembrandt piti työskentelyprosessin eri vaiheissa syntyneitä vedoksia itsenäisinä taideteoksina, eikä arkaillut tehdä muutoksia laattoihinsa. Yksityiskohtia lisäämällä ja poistamalla ja kuvan tummuutta ja sävyjä vaihtelemalla hän teki ikään kuin sarjakuvaa.

Kerrotaan, että Rembrandt myös varjeli tekemiään keksintöjä mustasukkaisesti taiteilijakollegoilta. Hän työsti grafiikkaansa yksinäisyydessä ja piti teostensa laatat itsellään. Vedokset tehtiin hänen omassa verstaassaan, vaikka Rembrandtin kotikaupungissa Amsterdamissa oli tuolloin peräti 200 grafiikanpainajaa.

Paljon uskonnollisia aiheita

Vaikka Sinebrychoffin näyttelyä ei ole rakennettu teosten aiheiden perusteella, huomiota kiinnittää se, kuinka monet teoksista pohjautuvat Raamatun kertomuksiin tai ovat muuten aiheeltaan uskonnollisia. Rembrandtille rakas aihe oli Jeesuksen perheen pako Egyptiin.

Myös Jeesuksen kärsimyshistorian eri vaiheet kiinnostivat häntä. Jeesuksen hautaaminen puolestaan on aihe, joka tarjosi Rembrandtille hienon tilaisuuden leikkiä valon ja pimeyden dramatiikalla. Sen hän hallitsi suvereenisti: kuolleenakin Kristus säteilee valoa ympäröivään synkkyyteen.

Vahvojen kontrastien lisäksi Rembrandt taitoi myös pienet vivahteet. Valon ja pimeyden vaihtelun kuvaus ja eri sävyjen rikkaus on ehkä hämmästyttävintä teoksessa Enkelin ilmestyminen paimenille. Siinä öiseen maisemaan tunkeutuva taivaallinen valo säikyttää paimenet ja heidän laumansa.

Grafiikka on yksityiskohtien taidetta, ja Rembrandt oli siinä ihmeellisen taitava, on kyseessä sitten äärimmäisen tarkasti toteutettu muotokuva tai niinkin pieni ja arkinen aihe kuin kotilon kuori.

Rembrandt — Kuparilaatan mestari 29.4. asti Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.