null Pääkirjoitus: Senaatintorin suurterassi osoittaa, että ihmisen on hyvä olla kirkon kainalossa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Senaatintorin suurterassi osoittaa, että ihmisen on hyvä olla kirkon kainalossa

Jo pelkällä läsnäolollaan kirkko viestii armosta ja rakkaudesta. Siksi rakennuksen nimittäminen ”tuomiokirkoksi” on elämälle vierasta.

Tänä kesänä Helsinki on ollut taas hitusen mukavampi ja inhimillisempi kaupunki kuin vuosi sitten. Eikä tilanne silloinkaan mitenkään paha ollut. Suomen pääkaupunki on erittäin kiva kesäkaupunki.

Kun koronavirus on pitänyt lomalaiset kotimaassa, moni on ilokseen todennut, että viehkon kaupunkiloman voi viettää lähellä omaa kotia.

Yksi syy siihen, että Helsinki on tänä kesänä ollut mukavampi ja inhimillisempi kaupunki viime kesänä, löytyy Senaatintorilta. Helsingin kaupunki perusti nopealla aikataululla sinne valtavan kesäterassin paikkaamaan edes vähän ravintoloiden koronatappioita.

Heinäkuun alusta elokuun loppuun auki olevalla Senaatintorin kesäterassilla on kuudentoista ravintolan tyylikkäät terassipisteet, ja asiakkaat saavat nauttia hyvästä seurasta, ruoasta ja juomasta poikkeuksellisen kauniissa ympäristössä.

Toivottavasti Senaatintorin suurterassista tulee jatkuva käytäntö eikä se jää vain poikkeusaikojen erityisjärjestelyksi.

Terassikokonaisuuden ylle pingotettiin vieläpä viisitoista kilometriä siimaa pitämään huoli siitä, että lokkiparat joutuvat etsimään ruokansa jostakin muualta.

Toivottavasti Senaatintorin suurterassista tulee jatkuva käytäntö eikä se jää vain poikkeusaikojen erityisjärjestelyksi. Juuri tällaista hyvän mielen kaunista kaupunkitilaa kansalaiset tarvitsevat.

Idean soisi leviävän Suomen muihinkin suuriin kaupunkeihin. Turku jo ehti mukaan samaa tahtia Helsingin kanssa, siellä avattiin samantapaisella konseptilla Tuomikirkon terassi niin ikään heinäkuun alussa.

Oman aivan erityisen tunnelmansa sekä Senaatintorin että Turun Tuomiokirkon terassin miljööseen tuo se, että seurustelun sakramenttia saa niissä nauttia kauniin kirkon kainalossa. Jo pelkällä läsnäolollaan kirkko viestii turvasta, armosta, toivosta ja rakkaudesta, jota poikkeusolot eivät horjuta. Kirkon läheisyydessä on ihmisen hyvä olla.

Tämä kaikki tuo esiin myös sen, kuinka perverssiä ja elämälle vierasta on nimittää jumalallisen rakkauden tyyssijaa tuomiokirkoksi. Tuo tuomiota uhkuva yhdyssana perustuu kömpelöön käännösvirheeseen, ja siitä olisi jo korkea aika päästä eroon.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pääkirjoitus: Kirkolla on päässä vikaa

Puheenvuorot

Mitä enemmän kirkko on huolissaan omasta olemassaolostaan ja yhteiskunnallisesta asemastaan, sitä vähemmän sillä on mistä ammentaa.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.