Seppo Suokunnas teki perinteisen hartauskirjan
 – Säännöllinen hiljentyminen kannattaa, sanoo Seppo Suokunnas.

– Säännöllinen hiljentyminen kannattaa, sanoo Seppo Suokunnas.

Seppo Suokunnas teki perinteisen hartauskirjan

Seppo Suokunnas: Jumalan sanan turvassa. Aurinko-kustannus 2013.


Vantaalainen pappi ja teologian tohtori Seppo Suokunnas on tehnyt perinteisen hartauskirjan, joka sisältää raamatunkohdan pohjalta kirjoitetun tekstin vuoden jokaiselle päivälle.

Jaksaako nykyihminen pysähtyä jokapäiväisen hartauskirjan ääreen?

– Kirjani yhden tekstin lukeminen vie noin kolme minuuttia. Eli ei kyse ole ajasta, vaan siitä, minkä kokee tärkeäksi, Suokunnas sanoo.

Hartauskirjoilla on luterilaisuudessa pitkä perinne Martti Lutherin Mannaa Jumalan lapsille -kirjasta alkaen. Viime vuosina varsinkaan päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja kirjoja ei ole kuitenkaan kovin paljon julkaistu.

– Päivittäisen hartauskirjan pitää ilmentää syntyaikaansa, mutta samalla kestää kulutusta, joten se kannattaa ankkuroida perussanomaan. Valitut tekstit eivät saa olla liian erikoisia, mutta on hyvä tuoda esille Raamattua laaja-alaisesti. Kirkkovuoden tärkeimmät teemat ovat kirjassa mukana, vaikka pääsiäisen aika kalenterissa vaihtelee maaliskuusta huhtikuuhun.

Suokunnaksen kirjan perusviesti on Jumalan läsnäolon ja armon ajatus. ”Ei ole sellaista pimeyttä eikä harmaata aluetta, jonne Jumalan käsi ja lohdutus ja rakkaus eivät ulottuisi”, hän kirjoittaa.

– Olen monessa tekstissä ajatellut erityisesti ihmisiä, jotka kokevat arvottomuutta, hylkäämistä ja syrjäytymistä. Mutta kyllä Kristuksen tuomaa lohdutusta tarvitsee elämässään meistä jokainen, sanoo Suokunnas.

Jaa tämä artikkeli: