null Seurakunta vie lapset sisäleikkipuistoon joulun alla – kaikilla perheillä ei ole varaa pääsylippuihin

Pauli Syrjö, Verner Viljamaa ja Joonatan Riimala irrottelevat sisäleikkipuistossa Hakaniemen torin alla, tarkkaan ottaen sen itälaidalla.

Pauli Syrjö, Verner Viljamaa ja Joonatan Riimala irrottelevat sisäleikkipuistossa Hakaniemen torin alla, tarkkaan ottaen sen itälaidalla.

Ajankohtaista

Seurakunta vie lapset sisäleikkipuistoon joulun alla – kaikilla perheillä ei ole varaa pääsylippuihin

Vanhemmat saavat omaa aikaa, lapset leikkiaikaa. Kädenojennus joulun alla on kirkolta uusi kokeilu.

Koulujen joulujuhlien jälkeen alkaa odotettu joululoma. Lapsilla on aikaa tehdä monenlaista kivaa, kun taas vanhempien joulukiireet ovat huipussaan muutama päivä ennen joulua.

Viikonloppuna 21.–22.12. helsinkiläisillä alakoululaisilla on mahdollisuus päästä oman seurakunnan porukan kanssa Hakaniemen Leikkiluolaan pariksi tunniksi leikkimään ihan ilmaiseksi. Hakaniemen torin alla sijaitsevasta Arena Centeristä löytyy muun muassa pallomeri, seikkailulabyrintti, liukumäkiä ja trampoliineja. Se on siis hyvä paikka liikkua ja purkaa energiaa, vaikka ulkona sataisi vaakasuorassa märkiä rättejä.

Nuorisotyön sihteeri Pauli Syrjö ideoi Leikkiluola-tapahtuman aloitettuaan työt seurakuntayhtymässä viime tammikuussa. Ihan tyhjästä idea ei tullut, vaan Helsingin seurakunnat ovat jo monena vuonna kutsuneet 10-vuotiaiden ikäluokan kymppisynttäreille Linnanmäelle toukokuussa.

– Mietin, miten kirkko voisi palvella pienten koululaisten perheitä joulun alla. Tällä tavalla voimme tarjota vanhemmille pari tuntia omaa aikaa vaikkapa jouluvalmisteluihin, siivoamiseen tai lepäämiseen, ja lapsille kivaa leikkiaikaa, Syrjö kertoo kokeilusta.

Diakonia ja nuorisotyö toimivat yhdessä

Leikkiluola on varattu tälle yksityistilaisuudelle lauantai- ja sunnuntaiaamupäivänä. Retkelle tuleva lapsi ilmoittautuu oman seurakuntansa nuorisotyönohjaajalle, joka huolehtii omasta ryhmästään. Joissakin seurakunnissa sisäleikkipuistoon lähdetään yhdessä kirkolta, toisissa taas lapset ja nuorisotyönohjaaja tapaavat Hakaniemessä. Ilman ennakkoilmoittautumista lasta ei voi lähettää Leikkiluolaan.

Hengähdyshetki tarjotaan niin äideille kuin isillekin.

Kumpanakin päivänä leikkimään mahtuu 150 alakouluikäistä. Myös itsanäisesti pärjäävä eskarilainen voi osallistua. Yhdestä seurakunnasta pääsee mukaan noin 25–30 lasta. Seurakunnissa retken järjestelyihin osallistuvat niin nuoriso- ja lapsityö kuin diakoniatyökin, ja melkein kaikki seurakunnat ovat mukana.

Edellisessä työpaikassaan Mikae­lin seurakunnan nuorisotyönohjaajana Pauli Syrjö kollegoineen piti joulun alla kirkolla isä-lapsiparkkia. Silloin äidit saivat hengähtää hetken joulutohinan keskellä.

– Meitä oli paikalla parikymmentä isää lapsineen. Parkkiin kuului joululauluja, askartelua, hartaus ja joulutorttuja, Syrjö muistelee mukavaa perinnettä Kontulassa.

Nyt hengähdyshetki tarjotaan niin äideille kuin isillekin.

Kokkikerhot ovat arkinen hitti

Leikkiluola-retki ja kymppisynttärit ovat harvinaisia tempauksia. Seurakuntien arkisen lapsityön runko on kerhotoiminta.

Jokaisessa seurakunnassa toimii lasten kerhoja, sekä iltapäiväkerhoja pienille koululaisille että monenlaisia harrastekerhoja eri-ikäisille. Pauli Syrjön mukaan kokkikerhot ovat ehdoton hitti. Ne tulevat aina täyteen.

Sisäleikkipuistojen suosio on tällä hetkellä kova, ja uusia paikkoja on noussut pääkaupunkiseudulle. Syrjö arvostaa niiden tuomaa mahdollisuutta perheen yhteiseen tekemiseen ja liikuntaan, mutta näkee myös eriarvoistumisen vaaran: kaikilla ei suinkaan ole varaa 12–20 euron pääsylippuihin.

Onneksi on myös edullisia keinoja lapsiperheiden sisäliikuntaan, kuten Myllypuron Liikuntamyllyn liikuntahulinat kerran kuussa sunnuntaiaamuisin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.