Seurakuntavaaleihin etsitään ehdokkaita
Tikkurilan kirkkoherra Janne Silvast johtaa Vantaan keskusvaalitoimikuntaa.

Tikkurilan kirkkoherra Janne Silvast johtaa Vantaan keskusvaalitoimikuntaa.

Seurakuntavaaleihin etsitään ehdokkaita

Syksyn vaaleissa Vantaalla valitaan 151 päättäjää seurakuntaneuvostoihin ja yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Isänpäivänä 9.11. pidettävien seurakuntavaalien ehdokasasettelu on käynnistynyt. Vantaalla vaaleissa valitaan seurakuntaneuvostoihin yhteensä 100 jäsentä ja yhteiseen kirkkovaltuustoon 51 jäsentä. Vaalit järjestetään neljän vuoden välein.

Tämänkertaisten seurakuntavaalien teemana on Usko hyvän tekemiseen. Kampanjajulisteissa kysytään esimerkiksi ”Irti huumeista vai irti homeesta?”, ”Riisiapua vai kriisiapua?” ja ”Avioliitto kaikille vai avoliitto toisille?”. Ne muistuttavat siitä hyvästä, mitä kirkko tekee, ja antavat esimerkkejä asioista, joihin kirkon luottamushenkilöt pystyvät vaikuttamaan.

– Kun seurakuntien talous tiukkenee, luottamushenkilöt joutuvat tekemään valintoja. Vantaalla se koskee esimerkiksi toimitiloja. On harkittava, mitä tiloja tarvitaan hengellisen perustehtävän hoitamiseen ja mitkä palvelevat seurakuntalaisten, esimerkiksi lapsiperheiden, arkea, kertoo Vantaan seurakuntien keskusvaalitoimikunnan puheenjohtaja Janne Silvast.

– Samaa joudutaan varmasti jossain vaiheessa pohtimaan myös työntekijöiden osalta, hän lisää.

Vuoden 2010 seurakuntavaaleissa äänestysprosentti nousi Vantaalla selvästi, 8,3 prosentista 11,2 prosenttiin. Samalla luottamuselinten kokoonpano uudistui reippaasti. Sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoihin valituista yli puolet oli uusia.

Viime vaalit olivat historialliset, sillä 16 vuotta täyttäneet pääsivät äänestämään ensimmäistä kertaa. 16–17-vuotiaiden äänestysprosentti oli Vantaalla 11,7. Nuoria luottamushenkilöitä valittiin aiempaa enemmän. 151 luottamushenkilöstä 26 oli alle 30-vuotiaita.

– Uskon, että uusia ja innokkaita ehdokkaita löytyy myös näihin vaaleihin, Silvast sanoo.

Hän muistuttaa, että seurakuntavaalit ovat myös yhteiskunnalliset vaalit. Kirkko paikkaa aukkoja, joita kuntien säästöt ovat jättäneet.

– Jos vaikkapa seurakuntien diakonia, lapsityö ja nuorisotyö poistuisivat näyttämöltä, sillä voisi olla yllättävän suuret negatiiviset vaikutukset.

Seurakuntavaaleissa voivat asettua ehdokkaaksi konfirmoidut kirkon jäsenet, jotka täyttävät 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 9.11. Ehdokkaaksi pääsee joko liittymällä jonkin ryhmän ehdokaslistalle tai perustamalla oman ryhmän. Siihen tarvitaan vähintään 10 äänioikeutettua seurakunnan jäsentä. Ehdokasasettelu päättyy 15.9.

Ehdokkuutta harkitsevien avuksi on nettiin avattu Vantaan seurakuntien omat vaalisivut osoitteessa www.vantaanseurakunnat.fi/seurakuntavaalit. Ne esittelevät Vantaalla toimivia valitsijayhdistyksiä ja kertovat, millaisia päätöksiä seurakuntaneuvostot ovat kuluvalla kaudella tehneet.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on 27.–31.10. Tuolloin Tikkurilassa on tarkoitus järjestää Hyvän tekemisen tori. Siellä esitellään sitä hyvää, jota seurakunnat Vantaalla tekevät.


  •     Lisätietoja: www.seurakuntavaalit.fi, www.vantaanseurakunnat.fi/seurakuntavaalit
  •     Facebook: Usko hyvän tekemiseen
  •     Twitter: #uskohyväntekemiseen, #seurakuntavaalit

Jaa tämä artikkeli: