Seurakuntien talo halutaan purkaa
Seurakuntien talon purkaminen toisi mahdollisuuksia Tikkurilan keskustan kehittämiseen. Kaupunki omistaa parkkialueen.

Seurakuntien talon purkaminen toisi mahdollisuuksia Tikkurilan keskustan kehittämiseen. Kaupunki omistaa parkkialueen.

Seurakuntien talo halutaan purkaa

Kaavamuutos toisi tilaa ­Tikkurilan keskustan kehittämiselle ja rahaa kirkon rakentamiseen.

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti keskiviikkona 10.9. kokouksessaan esittää yhteiselle kirkkovaltuustolle Tikkurilan keskustassa sijaitsevan Seurakuntien talon purkamista.

Jos kirkkovaltuusto 30.9. kokouksessaan päättää purkaa rakennuksen, Vantaan seurakunnat aikoo hakea kaupungilta asemakaavamuutosta tonttiin, johon kuuluvat sekä tyhjillään seisova Tikkurilan kirkko että Unikkotiellä sijaitseva Seurakuntien talo.

Seurakuntien talossa on tällä hetkellä Tikkurilan seurakunnan, ruotsinkielisen seurakunnan ja seurakuntien yhteisten palveluiden toimisto- ja toimitiloja. Tikkurilan ja ruotsinkielisen seurakunnan tilat voitaisiin sijoittaa Tikkurilan uuden kirkon yhteyteen. Seurakuntien yhteiset palvelut voitaisiin sijoittaa viereiseen Bethania-rakennukseen ja paikallisseurakuntien tiloihin.

Seurakuntien talo on rakennettu vuonna 1976. Rakennusta ei ole suojeltu.

Rakennuksen peruskorjauksesta laadittiin hankesuunnitelma keväällä 2013. Suunnitelman mukaan lähes alkuperäisessä kunnossa olevan rakennuksen korjaaminen maksaisi yli 10 miljoonaa euroa.

Koko talotekniikka ja monet rakennusosat ovat vanhentuneita, jopa elinkaarensa päässä. Kuparinen julkisivu on kosteusongel­mien kannalta riskirakenne eikä rakennuksen energiatehokkuus vastaa nykyvaatimuksia.

Seurakuntien talon peruskorjauksen arvioitu hinta ylittää Vantaan seurakuntien taloudelliset resurssit. Sen vuoksi yhteinen kirkkovaltuusto päätti kesäkuussa 2013, että muutkin vaihtoehdot on tutkittava. Nyt on siis päädytty purkamiseen.

Tikkurilan kirkko sijaitsee samalla tontilla Seurakuntien talon kanssa. Kirkkovaltuusto teki jo 4.12.2012 päätöksen huonokuntoisen kirkon purkamisesta. Tarkoitus on ollut hakea asemakaavamuutosta kirkon purkamisen ja uudelleen rakentamisen sallivaksi.

Asiaa on valmisteltu Vantaan kaupungin kanssa, mutta hakemusta ei ole vielä jätetty. Jos yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyy seurakuntien talon purkamisen, Vantaan seurakunnat hakee asemakaavamuutosta koko tontin alueelle.

Seurakuntien talon purkaminen ja korttelin kehittäminen niin, että sille voisi sijoittua asunto- ja liikerakentamista, toisi osan Tikkurilan kirkon tarvitsemasta rahoituksesta. Seurakuntien investointiohjelmaan on varattu kirkkoa varten 9 miljoonaa euroa, mutta tämä summa ei riitä uuden kirkon rakentamiseen.

Vantaan kaupunki omistaa samassa korttelissa pysäköintikäytössä olevan tontin, jolle voimassa oleva asemakaava mahdollistaa erityisasumista sekä toimisto- ja palvelutiloja.

Kaupungilla on tekeillä kaavarunkosuunnitelma, jonka tavoitteena on rakentaa Tikkurilasta monipuolinen kaupunkikeskus, jossa on sekä asumista, työpaikkoja että palveluja. Kehäradan käyttöönotto vuoden 2015 kesällä on voimakas sysäys Tikkurilan keskustan kehittämiselle.

Jaa tämä artikkeli: