null Sibeliusta sellolla

Sibeliusta sellolla

Kolmikymppinen sellisti Jussi Makkonen on esiintynyt monilla Euroopan merkittävillä konserttilavoilla ja eri puolilla Yhdysvaltoja. Toukokuussa hän lähtee Kaakkois-Aasian kiertueelle soittamaan Sibeliusta pianisti Rait Karmin kanssa. Ennen sitä 3. toukokuuta Makkonen ja Karm konsertoivat kuitenkin Vantaalla Hämeenkylän kirkossa.

Jean Sibeliuksen tuotanto tuli Makkoselle tutuksi jo varhain, vaikka Sibelius ei sellolle paljon säveltänytkään.

— Klassisen musiikin harrastajalle Sibeliuksen tuotanto on verrattavissa äidinmaitoon, Makkonen luonnehtii.

Monet Jean Sibeliuksen sellolle tekemät sävellykset ovat hänen varhaistuotantoaan eivätkä Makkosen mielestä edusta Sibeliusta parhaimmillaan. Niinpä Makkonen ja Karm valitsivat esitettävikseen ja Sibelius-levylleen sellaisia kappaleita, joista itse pitävät. Esimerkiksi viululle tai suurelle orkesterille tehdyt teokset vain sovitettiin uudestaan.

Soitettavaksi valittiin myös Finlandia.

— Aluksi ajattelin, että tästä ei tule mitään, ettei se sovi näin pienelle kokoonpanolle. Sitten kuulin sen soolopianolle sovitettuna, ja se oli aivan uskomaton, Makkonen kertoo.

Jussi Makkonen toivoo, että Hämeenkylän kirkon konserttiin uskaltautuisivat myös ne, jotka eivät muuten klassista musiikkia kuuntele tai käy konserteissa.

— Kaikilla suomalaisilla on jokin mielikuva Sibeliuksesta. Tähän konserttiin on valikoitu tuotannon kermaa, ja musiikki on sellaista, ettei varmasti mene yli hilseen. Jokaisen kannattaa tsekata, miltä kansallisteos kuulostaa kahdella soittimella soitettuna.

Sibelius-konsertti su 3.5. klo 16 Hämeenkylän kirkossa. Vapaa pääsy, ohjelma 5 euroa.

Jaa tämä artikkeli: