null Hyvää pyhää: Ystävien seurassa ollaan olennaisen äärellä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Ystävien seurassa ollaan olennaisen äärellä

Ehkä Jeesus jossain vaiheessa totesi, että mieleenpainuvat puheet on pidetty. Sitten hän pyysi oppilaansa syömään.

Ehkä Jeesuskin kyllästyi sanoihin. Jatkuvaan vakuutteluun: ”Saatte elää ilman taakkoja, minä autan”, ”Katsokaa nyt vähän omaa napaa pidemmälle, kaikki hyötyvät siitä” ja ”En jätä teitä yksin, vaikka tarvotte vaikeuksissa tai surussa”. Ehkä Jeesus jossain vaiheessa totesi, että kaikki keinot oli käytetty, mieleenpainuvat puheet pidetty ja parannusteot tehty.

Silti oli niitä, jotka käänsivät selkänsä, ja niitä, jotka kuulivat, mutta eivät ottaneet onkeensa. Jatkoivat omia asioitaan murehtien tai muiden mahdollisuuksia riistäen, kuten ennenkin. Väkisin Jeesus ei hyvää sanomaa vienyt. Ehkä hän silloin jätti sanat, kantoi ristinsä ja kuoli puolestamme.

Ehkä Jeesus olisi toivonut, että hänen puheensa, elämänsä ja ylösnousemuksensa olisivat riittäneet lähimmille ystäville todistukseksi, mutta vasta haavat nähtyään näistä viimeinenkin lakkasi pyytämästä varmistusta.

Silloin Jeesus sai lähteä rauhassa järvelle. Ehkä hän kuunteli jonkin aikaa aaltoja, jotka liplattivat tai kohisivat rannan pikkukiviä vasten. Saattaa olla, että hän hytisi hetken sinisessä tai harmaassa aamuhämärässä ennen kuin sytytti rätisevän nuotion.

Silloin Jeesus pääsi olennaisen äärelle. Hän paistoi vähän kalaa ja leipää ja pyysi oppilaansa syömään. Ehkä kalan kylki oli vähän tulessa mustunut ja leipä tuskin kovin kohonnutta, mutta ystävien seurassa, ulkoilmassa, vaatimatonkin ateria on kuin taivaallinen hääateria.

Siunaa leipämme

Yksinkertaisten asioiden Kristus,

siunaa leipämme tänään.

Siunaa ne ihmiset, joiden kanssa leipää syömme,

ja kun toisena päivänä syön leipäni yksin,

siunaa pihapuussa keikkuva harakka,

siunaa keittiön ikkunasta näkyvän junan kuljettaja.

Vapahtajani, varjele minua taipumukseltani tehdä onnesta, hyvästä elämästä ja rakkaudesta monimutkaista.

19.4.

Tämän sunnuntain aiheena kirkoissa on Ylösnousseen todistajia. Päivän evankeliumissa (Joh. 21: 1–14) kuolleista noussut Jeesus ilmestyy opetuslapsilleen Tiberiaanjärvellä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.