null Soul Connection -bändin sielukkaat rytmit värittävät joululauluja – luvassa myös massiivista jenkkigospelia

Soul Connection -bändin jäseniä yhdistää sama musiikkimaku. Vas. Mikko Pettinen, Hannu Lepola, Jonnu Heikkilä, Juha Virta ja Jyrki Keinänen.

Soul Connection -bändin jäseniä yhdistää sama musiikkimaku. Vas. Mikko Pettinen, Hannu Lepola, Jonnu Heikkilä, Juha Virta ja Jyrki Keinänen.

Hengellisyys

Soul Connection -bändin sielukkaat rytmit värittävät joululauluja – luvassa myös massiivista jenkkigospelia

Espoolainen Olarin kirkko kylpee väreissä, kun soul-gospelyhtye esiintyy.

Soulahtavat Kauneimmat joulu­laulut -konsertissa Olarin kirkossa ­esiintyy vuonna 1995 perustettu Soul Connec­tion -yhtye. Ilta koostuu kahdesta osasta: yhteislauluista ja bändin omista esityksistä. Yleisön kanssa laulettavat kappaleet ovat Kauneimmat joululaulut -vihkosesta ja loput ovat bändin muualta valitsemia joululauluja.

– Tämä on yhtyeemme ensimmäinen joulukonsertti. Olemme sovittaneet kaikki konsertissa kuultavat laulut rytmikkäiksi ja soul-henkisiksi. Mukana on sekä nopeita tempoja että rauhallisia suvantohetkiä, joissa on mukana meditatiivisia jazz-elementtejä, sanoo Soul Connection -bändin rumpali Juha Virta, joka työskentelee pappina Olarin seurakunnassa.

Hänen mukaansa bändin esittämissä kappaleissa on yhteislauluja reippaammin solistista otetta ja enemmän rytmiikkaa. Myös trumpetti-, kitara- ja pianosooloja on luvassa.

– Ainakin Kuului laulu enkelten -laulusta kuullaan aika massiivinen jenkkigospel-sovitus. Lisäksi esitämme Motown-tyyppisiä 70-luvun soulin tyyliin sovitettuja joululauluja, ja mukana voi olla myös afrobeat-sovitus, Virta sanoo.

Olarin kirkolla pidettävässä konsertissa solisteina ovat Jonnu Heikkilä ja Hannu Lepola, trumpettia soittaa Mikko Pettinen, pianoa Jyrki Keinänen, perkussioita Tommi Mäkelä, bassoa Vellu Salminen ja rumpuja Juha Virta. Solistina monilla yhtyeen keikoilla on Jepa Lambert, mutta Olarin keikalla häntä ei nähdä.

Kuusi keikkaa jouluviikolla

Jonnu Heikkilä on ollut Olarin kirkon aaton­aaton konserteissa monena vuonna taustalaulajana ja esilaulajana. Hän kehuu niiden käsinkosketeltavaa tunnelmaa.

– Jouluviikolla minulla on kuusi keikkaa, ja Olari on niistä viimeinen. Sen jälkeen alkaa oma jouluni ja voin hengähtää, sanoo Heikkilä.

Hannu Lepola kertoo elävänsä nyt merkityksellistä aikaa. Viimeiset 20 vuotta hän on kiertänyt maata Rajaton-yhtyeen kanssa joulukier­tueel­la, mutta jäätyään pois Rajattomista tämä vuoden alussa, hänellä oli mahdollisuus tulla toiseksi solistiksi Soul Connectionin joulukeikalle.

Sanoituksissa käsitellään muun muassa rakkauden haavoittuvuutta.

– Tämä on tuttu kaveriporukka. Olen ollut aikoinaan mukana Soul Connectionissa yhden albumin teon aikana. Tosi mukavaa, että nyt pääsen laulamaan joululauluja vanhojen tuttujen kanssa, Hannu Lepola sanoo.

Osa yhtyeen jäsenistä on musiikin ammattilaisia, ja osa työskentelee muulla alalla. Solisteja lukuun ottamatta kaikki muut ovat olleet mukana bändin alkuvaiheesta lähtien.

Soul Connection on esiintynyt viime vuosina harvakseltaan, mutta aiemmin heitä on kuultu muun muassa Vaasan Rantarockissa ja Tammerfesteilla. Bändi on tehnyt kolme täyspitkää äänitettä, joista ensimmäiset olivat suomenkielisiä ja viimeinen englanninkielinen. Kaikki levyjen kappaleet ovat omaa tuotantoa.

Soulin lisäksi bändiin liittyy vahvasti hengellinen gospelmusiikki. Ensimmäisellä levyllä sanoitukset olivat julistavia, ja kristinuskon keskeiset teemat nousivat niissä esille. Sittemmin sanoituksista vastaavan Juha Virran tekstit ovat kertoneet enemmän elämän monenlaisista ulottuvuuksista.

Virta ei halua luoda vastakkainasettelua maallisen ja hengellisen musiikin välille. Hänen esikuviaan sanoittajina ovat esimerkiksi Repe Helismaa ja Aki Sirkesalo.

Iloa, rytmejä ja puhuttelevia tekstejä

– Bändimme omassa musiikissa johtotähtenä on aina ollut se, että soul on iloista ja rytmikästä musiikkia. Aika usein rytmimusiikissa kappaleiden sanoitukset ovat sellaisia, että ne välittävät lähinnä vain tunnelmaa. Meidän yhtyeessämme on toisin. Samalla kun musiikkimme on iloista, haluamme tekstiemme puhuttelevan kuulijaa, sanoo Virta.

– Tavoitteeni on, että sanoitukseni ovat syväluotaavia ja osun niillä johonkin. Kappaleiden aiheet liikkuvat ihmiselämän kannalta oikeasti merkittävissä asioissa. Sanoituksissa käsitellään muun muassa rakkauden haavoittuvuutta ja suomalaisen miehen vaikeutta kommunikoida tunteistaan.

Soul Connectioniin liittyy soulin lisäksi vahvasti gospelmusiikki. Kuvassa bändin jäsenistä Jyrki Keinänen (vas.), Juha Virta, Jonnu Heikkilä, Hannu Lepola ja trumpettia soittava Mikko Pettinen.

Soul Connectioniin liittyy soulin lisäksi vahvasti gospelmusiikki. Kuvassa bändin jäsenistä Jyrki Keinänen (vas.), Juha Virta, Jonnu Heikkilä, Hannu Lepola ja trumpettia soittava Mikko Pettinen.

Soul Connection merkitsee Juha Virralle itsensä ilmaisemisen kanavaa. Hän hurahti souliin ja jazziin jo nuorena. Hän ei osaa olla ilman musiikkia, ja kokee, että musiikin ja sanoitusten tekemisen lahja, jonka hän on saanut, toteutuu parhaiten Soul Connection -yhtyeessä.

– Nuorena bänditoimintaan sisältyi suuria unelmia, mutta se liittyi siihen ikäkauteen. Puhun varmaan kaikkien bändin jäsenten suulla, kun sanon, että olemme palvelutehtävässä ja olemme siellä, mihin meitä pyydetään ja missä meitä tarvitaan, Virta sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.