null Miltä kuulostaa 2020-luvun joulumusiikki? – Amanda Mäläskän Sielunlintu voitti opiskelijoille suunnatun joululaulukilpailun

Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskelevat Severi Seppänen ja Amanda Mäläskä osallistuivat kilpailuun, jossa etsittiin uutta joulumusiikkia.

Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskelevat Severi Seppänen ja Amanda Mäläskä osallistuivat kilpailuun, jossa etsittiin uutta joulumusiikkia.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Miltä kuulostaa 2020-luvun joulumusiikki? – Amanda Mäläskän Sielunlintu voitti opiskelijoille suunnatun joululaulukilpailun

Jouluradio ja Metropolia-ammattikorkeakoulu etsivät yhdessä uutta joulumusiikkia. Voittajakappaleen tehnyt Amanda Mäläskä inspiroitui lintumytologiasta.

Balladimainen Sielunlintu kertoo metsässä asuvasta ihmisestä, jonka yksinäisyyteen sielunlintu tuo toivoa ja lämpöä. Tällä kappaleella musiikin tekemisen ja tuottamisen pääaineessa opiskeleva Amanda Mäläskä voitti joululaulukilpailun.

– Olin tehnyt laulun jo ennen kilpailua. Minua kiehtovat kansanperinne ja mytologia, ja törmäsin netissä sielunlintuun, johon liittyy erilaisia merkityksiä, Mäläskä sanoo.

– Saamelaisessa mytologiassa kuukkelia pidetään sielunlintuna, ja se on metsämiesten suojelija. Karjalaisessa kansanuskossa taas tehtiin puisia sielunlintuja vartioimaan ihmisten sielua. Kun ihminen kuoli, lintu vietiin hänen haudalleen.

Mäläskä sävelsi Sielunlinnun pianolla. Melodia ja sanat syntyivät lähes samanaikaisesti.

– Joulu merkitsee minulle rakkauden ja valon juhlaa. Toivoa herättävä laulu on minusta erityisen tärkeä tässä maailmantilanteessa.

Hän voitti myös joululaulukilpailun kolmannen sijan Joulu on -kappaleellaan. Sen hän teki yhteistyössä toisen opiskelijan, Salla Saarisalon, kanssa.

Jere Laukkanen, Severi Seppänen ja Amanda Mäläskä ovat saaneet pohtia, millainen joulumusiikki puhuttelee vuonna 2022.

Jere Laukkanen, Severi Seppänen ja Amanda Mäläskä ovat saaneet pohtia, millainen joulumusiikki puhuttelee vuonna 2022.

Myös lempijoululaulussa esiintyy lintu

Muusikkosukuun kuuluva 30-vuotias Amanda Mäläskä opiskelee Metropoliassa kolmatta vuotta. Hän on osallistunut aiemmin Talent Suomi - ja Voice of Finland -kilpailuihin.

– Ne olivat opettavaisia ja hieman ahdistaviakin kokemuksia. Kilpaileminen ei kuitenkaan ole minulle niin tärkeä asia.

Nykyään hän tekee musiikkia artistinimellä Awa ja keikkailee sekä soolona että oman bändinsä kanssa. Musiikki on suomenkielistä tunnelmallista poppia.

Amanda Mäläskän lempijoululaulu on lapsesta saakka ollut Varpunen jouluaamuna. Hän on tehnyt siitä uuden sovituksen, joka kuullaan Metropolian joulukonsertissa 1. joulukuuta.

Omiin kokemuksiin pohjautuva laulu syntyi takahuoneessa

Toiseksi joululaulukilpailussa tuli Severi Seppäsen Facetime Hideaway. Hän sävelsi modernin soul-henkisen kappaleen varta vasten kilpailua varten. Kilpailuun osallistuneelle äänitteelle hän pyysi esittäjäksi tyttöystävänsä, jazzlaulaja Siina Suutarisen.

– Omiin kokemuksiin perustuva joululaulu syntyi nopeasti kitaralla espoolaisen Sellosalin takahuoneessa. Laulu kertoo siitä, kun ei voi nähdä rakastaan joulun aikaan ja yhteyttä pidetään älylaitteiden avulla, Seppänen kertoo.

Soul on Seppäselle rakas tyylilaji myös joulumusiikissa. Hänen suosikkinsa on amerikkalaisen Donny Hathawayn This Christmas.

22-vuotias Seppänen opiskelee musiikin tekemisen ja tuottamisen linjalla toista vuotta.

– Tämä on tuntunut omalta paikalta. Koulussa on lahjakkaita opiskelijoita ja tasokas opetus, ja opettajat kohtelevat meitä kuin ammattilaisia.

Ammattilaiseksi Seppänen itsensä jo kokeekin, sillä hän keikkailee paljon eri kokoonpanojen kanssa. Hän myös säveltää ja tekee sanoituksia erilaisille artisteille.

– Muusikon elämä on antoisaa ja moninaista.

Amanda Mäläskä tekee musiikkia artistinimellä Awa.

Amanda Mäläskä tekee musiikkia artistinimellä Awa.

Konsertissa uusia lauluja ja uusia versioita

Idea joululaulukilpailusta syntyi viime syksynä, kun Jouluradion edustajat osallistuivat Metropolian uuden Soiva-rakennuksen avajaiskonserttiin. Konsertissa opiskelijat esittivät sovittamiaan pop- ja rock-kappaleita.

– Halusimme yhdessä etsiä 2020-luvun ihmisten jouluun sopivaa musiikkia. Kysyimme, mikä juuri nyt koskettaa meitä ja tuo meille joulun rauhan, sanoo konsertin johtanut musiikin tekemisen ja tuottamisen pääaineen vastuulehtori Jere Laukkanen.

Kilpailu oli avoin kaikille Metropolian musiikin tutkinto-ohjelman opiskelijoille. Osallistujat lähettivät työnsä nimimerkillä. Kilpailun raati valitsi kappaleista kolme parasta sekä kolme muuta kappaletta orkesterille sovitettaviksi.

Raadin puheenjohtajana toimineen Jouluradion Katri Ketolan mukaan raati kiinnitti huomiota muun muassa kappaleen ja sen tekstin ajankohtaisuuteen, sanoman eheyteen, kappaleen koskettavuuteen ja sen sovitettavuuteen isolle orkesterille. Voittajakappaleet ja muita kilpailuun osallistuneita kappaleita kuullaan joululaulukonsertissa 1.12. Metropolian Arabiasalissa.

– Konsertissa kuullaan aivan uusien laulujen lisäksi uudenlaisia versioita vanhoista joululauluista, Laukkanen kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.