null Sukkahousujen seuraava elämä

Sukkahousuista syntyy sohvatyynyjä.

Sukkahousuista syntyy sohvatyynyjä.

Sukkahousujen seuraava elämä

Raija Immonen ja Marja-Leena Varila: Silmäpaosta sisustukseen – uutta vanhoista sukkahousuista. Moreeni 2014.


Raija Immosen käsissä sukkahousut venyvät vaikka kakkukuvuksi.

Pankin pukuhuoneen roskikseen heitetyistä sukkahousuista se alkoi. Pankissa työskennellyt Raija laittoi yhtenä päivänä esille pahvilaatikon ja kiinnitti siihen lapun ”Käytetyt sukkahousut. Kiitos!”

Sukkahousujen kierrätyskäytöstä syntyi myöhemmin kokonainen kirja, jonka tekemisessä Raijaa auttoi käsityönopettajan koulutuksen saanut pikkusisko.

Kirjan ohjeilla sukkahousuista syntyy esimerkiksi lampunvarjostimia, mattoja ja tyynyjä. Mukana on ohjeita, joita tumpelokin uskaltautuu kokeilemaan. Aiemmin Raijalta on ilmestynyt kirja, jossa esitellään ideoita vanhojen farkkujen uusiokäyttöön.

– Yhtenä syynä kierrätyskäsityöintooni on varmasti nuukuus. Työhuoneessani on kaaos. Sinne on kertynyt kaikenlaista, mitä saattaa joskus vielä tarvita.

Kädentaidot ja itse tekeminen ovat Raijalle tuttuja lapsuudenkodista.

– Äitini kutoi mattoja, neuloi sukkia, ompeli lapsille vaatteita ja työskenteli yhdessä puuseppä-isäni kanssa tämän verstaassa.

Sukkahousujen jälkeen Raija kiinnostui nahkatakkien uusiokäytöstä. Niistä ja vanhoista vöistä on syntynyt jo monta tuotetta. Sitä, syntyykö nahkatöistäkin oma kirjansa, Raija ei vielä tiedä.

Näin kierrätyskäsityön idea syntyy: ”Jotain esinettä katsoessani alan miettiä, voisiko saman tehdä jostakin muusta materiaalista.”

Jaa tämä artikkeli: