null Kristillisen rauhanliikkeen palkinto myönnettiin costaricalaiselle YK-diplomaatille työstä ydinaseita vastaan

 Elayne Whyte Gómez on tehnyt työtä ydinaseita vastaan.

Elayne Whyte Gómez on tehnyt työtä ydinaseita vastaan.

Ajankohtaista

Kristillisen rauhanliikkeen palkinto myönnettiin costaricalaiselle YK-diplomaatille työstä ydinaseita vastaan

Suomen kristillinen rauhanliike pitää Elayne Whyte Gómezin työtä ydinaseita vastaan historiallisen tärkeänä.

Suomen kristillinen rauhanliike antoi vuoden 2021 rauhanpalkintonsa costaricalaiselle Elayne Whyte Gómezille tunnustuksena työstä ydinaseita vastaan. Gómez johti kansainvälisiä neuvotteluja YK:n ydinaseiden kieltosopimuksesta ollessaan suurlähettiläänä Costa Rican pysyvässä edustustossa Genevessä vuonna 2017.

Kyseessä on siis YK:n alainen ydinasekieltosopimus, joka tähtää ydinaseiden täyskieltoon. Sopimuksen on ratifioinut 51 maata, ja se astuu voimaan 22. tammikuuta.

– Ydinasekieltosopimus on historiallinen mahdollisuus maailmaan ilman ydinaseita. Ilman Elayne Whyten johtajuutta ja määrätietoisuutta tuskin olisimme tilanteessa, jossa voimme juhlistaa sopimuksen astumista voimaan tammikuussa, Suomen kristillisen rauhanliikkeen hallituksen puheenjohtaja Jussi Ojala toteaa.

Whyten työ ydinasekieltosopimusneuvotteluissa on hieno jatkumo Costa Rican systemaattiselle ja vaikuttavalle rauhantyölle.

Palkintoperusteissa todetaan, että Costa Ricalla on ollut poikkeuksellinen rooli globaalissa rauhantyössä jo vuosia.

– Whyten työ ydinasekieltosopimusneuvotteluissa on hieno jatkumo Costa Rican systemaattiselle ja vaikuttavalle rauhantyölle, Ojala sanoo.

Suomen Kristillinen Rauhanliike on vuonna 1976 perustettu ekumeeninen järjestö, jonka tarkoituksena on herättää ja ylläpitää kristillisen uskon pohjalta nousevaa vastuuta ja toimintaa rauhan ja oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Liike on jakanut rauhanpalkintoa vuodesta 1982. Vuoden 2020 rauhanpalkinnon saaja oli Kirkko ja kaupunki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.