null Suonpää: Kansallismielinen ja kristillissosiaalinen Suomi?

Puheenvuorot

Suonpää: Kansallismielinen ja kristillissosiaalinen Suomi?

Vaaliohjelmassaan perussuomalaiset ilmoitti arvomaailmansa olevan kansallismielinen ja kristillissosiaalinen. Nyt ulkoministerin lausunnot kertovat, mitä se tarkoittaa.

Turkissa vieraillessaan ulkoministeri Soini kehui Suomen ja Turkin yhteistä demokraattista arvopohjaa. Turkki vangitsee toimittajia ja opettajia, murhaa kansalaisiaan. Se kieltää puolueita ja estää väkivalloin esimerkiksi kurditaustaisten osallistumisen politiikkaan. Ei, ulkoministeri Soini. Suomella ja Turkilla ei ole yhteistä arvopohjaa. Perussuomella saattaa olla. Se ei ole demokraattisen valtion arvopohja vaan diktatuurin.

Donald Trumpia puolustaessaan ulkoministeri Soini kehotti tutustumaan Yhdysvaltain seitsemänteen presidenttiin, Andrew Jacksoniin, "jos haluaa ymmärtää mistä traditiosta Trump tulee". Tutustuin. Oli aika kammottavaa luettavaa. Vastustajiaan Donald Trumpin tavoin solvaava oli todellinen populisti ja Yhdysvaltain historian huonoin presidentti.

Presidentti Andrew Jackson kävi sotaa omia kansalaisiaan vastaan ja syyllistyi yhteen historian pahimmista etnisistä puhdistuksista. 100 000 valkoisen väestön kanssa rauhallisesti elänyttä intiaania pakkosiirrettiin reservaatteihin eli keskitysleireille. Tuhansia kuoli Kyynelten tienä tunnetun lähes 2 000 kilometrin matkan aikana, tuhansia lisää leireillä. Intiaanien suurin synti oli, että heidän mailtaan oli löytynyt kultaa. Tästä traditiosta Trump ulkoministeri Soinin mukaan tulee – ja tätä traditiota perussuomalaiset ihailevat.

Eurooppalainen ihmisarvoja kunnioittava liberalismi ei ole jälkikristillistä vaan kunnioittaa kristinuskon kauneimpia perinteitä.

Kolmas arvojen majakka ulkoministerille on Venäjä, jonka ulkoministeri Sergei Lavrov oli oppinut uuden sanan, "posthristianski", jälkikristillinen. Venäläisten mukaan Eurooppa on homot ja muslimit hyväksyessään heittäytynyt liian liberaaliksi eli jälkikristilliseksi. Suomettumisen parhaiden perinteiden mukaan ulkoministeri Soini innostui komppaamaan naapuria. Nyt myös Soini harmittelee blogissaan, ettei Euroopan unioni perustuslaissaan ymmärtänyt sitoutua juutalais-kristillisyyteen.

Ei, ulkoministerit. Te kritisoitte nyt sitä, että Eurooppa hyväksyy ihmisiä, lähimmäisiämme. Se on kristillisempää kuin mikään muu. Eurooppalainen ihmisarvoja kunnioittava liberalismi ei ole jälkikristillistä vaan kunnioittaa kristinuskon kauneimpia perinteitä siinä kuin valistuksenkin perintöä. Mitään jälkikristillistä Eurooppaa ei olekaan. Liberalismi on järkikristillistä. Juuri tämä on se osa satavuotiaan isänmaani arvomaailmaa, joka on säilyttämisen ja suojelemisen arvoinen.

Vaaliohjelmassaan perussuomalaiset ilmoitti arvomaailmansa olevan kansallismielinen ja kristillissosiaalinen. Kansallismieliset ja kristillissosiaaliset arvot. Se oli totta vain osaksi. Mitään mieltä noissa lausunnoissa ei ole, ja kristillisyyskin on tästä kovin kaukana. Mitä jää?

 

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Turvapaikkakuulustelu on modernia inkvisitiota

Puheenvuorot

Uskonnollisuutta tutkiva turvapaikkakuulustelu on inkvisition moderni muoto. Uskonnollisuuden testaaminen on mahdotonta, ja se pitää lopettaa.


Suonpää: Trump? Miksi jumalauta?

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.