null Suonpää: Tietämätön kansa vaatii kovempia rangaistuksia

Puheenvuorot

Suonpää: Tietämätön kansa vaatii kovempia rangaistuksia

Rikoksista seuraavat rangaistukset eivät näytä vastaavan suomalaisten oikeustajua. Tai ainakin ihmiset luulevat niin.

Helsingin Sanomien tiistaina julkaiseman uutisen mukaan suomalaiset haluavat kovempia rikostuomioita. Luvut ovat murskaavia. Peräti 95 prosenttia suomalaisista haluaisi kiristää väkivalta- ja seksuaalirikoksista annettavia tuomioita. Jos tämän perusteella ei poliitikko innostu, niin kumma on. Kansan oikeustaju suorastaan vaatii kovempia rangaistuksia!

Silti lainkäytön ammattilaiset vierastavat tuomioiden koventamista. Miksi tuomarit säännöllisesti tuomitsevat liian kevyesti, eivätkä usko, kun kansa kaikkivaltias kurkku suorana kirkuu rangaistusten perään? Onko kansan oikeustaju väärässä?

Sipilän hallituksen ohjelmaan kirjattiin yhdeksi tavoitteeksi, että rangaistukset vastaisivat yleistä oikeustajua. Tämän moni lukija, kaiketi moni hallitusohjelman kirjoittajakin, on kuvitellut tarkoittavan rangaistusten kiristämistä. Olemmehan jatkuvasti saaneet lukea kyselytutkimusten tuloksista kansan tätä haluavan. Harmillista vain, että kyselytutkimuksissa ei koskaan selvitetä, tietävätkö kansalaiset, millaisia rangaistuksia rikoksista nykyisin tuomitaan.

Tällaiset kyselytutkimukset tehdään aina komparatiivissa. Haluatko kovempia rangaistuksia? Kyllä. Alempia veroja? Ehdottomasti. Pitäisikö rikkaiden verotusta kiristää? Tietenkin. Tutkimusten mukaan ne kansalaiset, jotka tietävät rikollisuudesta, lainsäädännöstä ja rangaistuksista enemmän, kannattavat keskimääräistä lievempiä rangaistuksia. Sitä vahvemmat mielipiteet, mitä vähemmän tietoa.

Tällaiset kyselytutkimukset tehdään aina komparatiivissa. Haluatko kovempia rangaistuksia? Kyllä. Alempia veroja? Ehdottomasti.Kyse on myös turvallisuudentunteesta. Koko minun elinaikani on rikollisuus vähentynyt Suomessa, suorastaan dramaattisesti. Kun otsikot kuitenkin kirkuvat törkeitä rikoksia ja lieviä rangaistuksia, iso osa suomalaisista luulee tätä vaaralliseksi maaksi. Tässä on kyse uutisoinnin logiikasta. Poikkeustapaus on uutinen. Törkeästä rikoksesta tuomittu ehdollinen tuomio päätyy aina otsikkoon, ehdoton sen sijaan ei kiinnosta eikä kiihota. Tämän takia moni meistä kuvittelee, että raiskauksista tuomittaisiin tyypillisesti ehdollinen tuomio, vaikka tosiasiassa valtaosa tuomioista on ehdottomia. Uutisotsikot antavat maailmasta aina lohduttoman kuvan, tilastojen ja tutkimuksen turhaan yrittäessä kertoa muuta.

Ehkä kansan oikeustaju onkin lopulta aivan kohdallaan, vaikka sen sivistystaso monesti jättää toivomisen varaa. Kansa tuntee sydämessään oikein, mutta tietää maailmasta liian vähän. Se on ehkä meidän toimittajien syytä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Suonpää: Terrori-isku paljasti, että Suomi on hyvä maa

Puheenvuorot

Turun torilla oli yksi terroristi, mutta paljon enemmän hyvyyttä.


Suonpää: Kuplassani olen turvassa

Puheenvuorot


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.