null Suonpää: Terrori-isku paljasti, että Suomi on hyvä maa

Suonpää: Terrori-isku paljasti, että Suomi on hyvä maa

Turun torilla oli yksi terroristi, mutta paljon enemmän hyvyyttä.

Elokuussa 2017 Abderrahman Bouanane murhasi Turussa kaksi ihmistä ja haavoitti puukolla peräti kahdeksaa. Puukotusten oikeuskäsittely alkoi eilen ja sen päätteeksi tullaan todennäköisesti ensimmäisen kerran tuomitsemaan Suomessa tehtyjä murhia terrori-iskuna. Silti eiliset uutiset oikeudenkäynnin aloittamisesta muistuttavat minua ensisijasiesti siitä, että elän turvallisessa maassa.

Oikeudenkäynnin alussa julkaistu, poliisin tekemä kooste videolle tallentuneista tapahtumista on huikeaa katsottavaa. Näin videolta murhia, mutta näin myös valtavan määrän lähimmäisenrakkautta. Ihmiset kadulla pysähtyivät, oman henkensä uhallakin, auttamaan puukotusten uhreja. Moni juoksi, ei pelkästään pakoon vaan kohti aseistautunutta hyökkääjää, pysäyttääkseen tämän. Sellaista nähdessään on vaikea uskoa ihmiskunnan pahuuteen. Hyviä ihmisiä näkyy videolla paljon enemmän, murhaaja on kuvissa yksin. Surullisen lyhytelokuvan nähtyäni tunnen oloni turvalliseksi. Jos jotain tapahtuu, minua autetaan.

Parasta videolla oli poliisi. Sain huomata asuvani maassa, jossa poliisi, kesken toisen tehtävän, on muutamassa minuutissa paikalla. Muutamassa minuutissa hätäpuhelusta poliisi oli ampunut hyökkääjää, pysäyttääkseen, ei tappaakseen. Useimmissa muissa maissa terroristiksi epäilty olisi ammuttu seulaksi konetuliasein, monessa maassa hänen sukulaisensa olisi tapettu seuraavaksi. Minä elän maassa, jossa poliisi muodostaa renkaan maassa makaavan terroristin ympärille ja suojelee häntä kansalaisten vihalta. Jos demokraattiset yhteiskunnat nyt ovat sodassa terrorismia vastaan, tämän taistelun me voitimme, oikeusvaltio voitti.

Eilisen merkittävin lehtijuttu oli kuitenkin Rebekka Härkösen Turun Sanomissa julkaistun artikkeli Bouananesta ja Turun muslimeista. Terroristi – sillä terroristiksi minäkin häntä jo rohkenen nimittää – piti aktiivisesti yhteyttä Turun muslimiyhteisöön. Tämä osa uutisesta on se, mitä olemme pelänneet ja millä meitä on peloteltu. Entä, jos terroristi ei ollutkaan yksin vaan yhteydessä muihin Suomen muslimeihin?

Minä elän maassa, jossa poliisi muodostaa renkaan maassa makaavan terroristin ympärille ja suojelee häntä kansalaisten vihalta.Poliisi on kuulustellut useita turkulaisia muslimeja, jotka kertovat Bouananen puhuneen heille jihadista, Isis-joukosta ja siitä, miten ”kaikki Suomen vääräuskoiset tulisi tappaa”.
”Abderrahmanin mielestä olen vääräuskoinen.”
”Hän yritti aivopestä minua.”
”Hän kysyi, miten voisi liittyä Isisiin.”

Kuulusteluista käy ilmi, miten huolestuneita Turun muslimit ovat olleet – ja miten he ovat yrittäneet puhua Bouananelle rauhasta. Hänestä oli raportoitu viranomaisillekin eli nimenomaan Turun muslimit olivat yrittäneet etukäteen estää terrorismia. Se ei onnistunut, sillä Bouanane ei kuunnellut maallistuneina ja vääräuskoisina pitämiään muslimeja – ja koska viranomaiset eivät kyenneet heille lähetettyihin vihjeisiin reagoimaan. Näen kuitenkin, että jos se Turun muslimeista tai Bouananen kanssa samassa vastaanottokeskuksessa asuneista turvapaikanhakijoista olisi ollut kiinni, iskua ei olisi koskaan tapahtunut. Minä elän maassa, jossa muslimit saavat olla osa yhteiskuntaa.

Jos demokraattiset yhteiskunnat nyt ovat sodassa terrorismia vastaan, tässä taistelussa Suomen muslimiyhteisö ja poliisi ovat samalle puolella – meidän puolellamme.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi