null Suonpää: Uskonnonopetus ei toimi

Puheenvuorot

Suonpää: Uskonnonopetus ei toimi

Vaikka suurin osa suomalaisista on käynyt vuosikausia koulun uskonnontunneilla, luterilaiseen kirkkoon liittyvistä perusasioista ollaan aivan pihalla.

Vuosi sitten tajusin, että uskonnonopetus ei toimi. Vapaa-ajattelijat sen oikeastaan kertoivat, vaikkeivät itse tainneetkaan asiaa ymmärtää. Eroakirkosta.fi-nettisivusto, joka säännöllisesti ilkkuu kirkostaeronneiden määrillä ja erojen syillä, tiedotti jälleen kerran yhdestä eropiikistä. Tällä kertaa erojen syy oli kirkon työ turvapaikanhakijoiden avuksi, ”muslimeiden tukeminen”, kuten yhdessä palautteessa elegantisti sanailtiin. Kirkon piirissä oli alettu auttaa lähimmäisiä, tehdä hyvää – ja tämän vuoksi sadat päättivät erota kirkosta. Jo nyt on perkele.

Kirkon sisällä me työntekijät ja muut heavyuserit toki kuvittelemme hyvän tekemisen ja lähimmäisen tukemisen olevan kiinteä osa kristinuskoa, kuuluvan kirkon perustyöhön. Ei vain ole viesti mennyt perille, näköjään. Jos kirkosta tosiaan on erottu järkytyksen vallassa kirkon tehdessä niin kuin kirkko opettaa, on jossakin menty pahasti pieleen.

Muutama kuukausi sitten satakuntalaisen seurakunnan tiloissa pidettiin iltamat, joissa porukalla vastustettiin evoluutiota ja Darwinin harhaoppista teoriaa. Seurakunta oli tarjonnut tilan keskustelulle, mutta muistutti samalla, ettei vastusta evoluutiota yhtään enempää kuin painovoimaa tai Arkhimedeen lakiakaan. Siitä huolimatta Yleisradion piti lähettää toimittaja henkilökohtaisesti haastattelemaan kirkon tutkimuskeskuksen asiantuntijaa tästä päivänpolttavasta kysymyksestä: ”Mikä, hei, on niinku kirkon kanta evoluutioon?” Ei tässä pitäisi olla mitään epäselvää. Kirkolle evoluutio edustaa Jumalan luomistyötä kauneimmillaan. Kirkko ei ole vain evoluution kannalla vaan myös hartaan kiitollinen siitä.
 

Suurin osa 60-luvun jälkeen syntyneistä suomalaista on istunut yhdeksästä kahteentoista vuotta uskonnontunneilla ja käynyt rippikoulun, mutta silti nämä perusasiat ovat jääneet epäselviksi."
 

Suurin osa 60-luvun jälkeen syntyneistä suomalaista on istunut yhdeksästä kahteentoista vuotta uskonnontunneilla ja käynyt rippikoulun, mutta silti nämä perusasiat ovat jääneet epäselviksi. Mitä uskonnontunneilla on ylipäänsä opittu, jos kaikki eivät edes ymmärrä kirkon olevan evoluution puolella ja rasismia vastaan? Uskonnonopetus ei toimi – eikä taida kiitettävää arvosanaa saada kirkon viestintäkään.

Siihen asti olin kannattanut nykymuotoista uskonnonopetusta. En tietenkään sitä, että koulussa opetettaisiin lapsista uskovaisia. Se ei kuulu kouluun, eikä se onneksi kuulu opetussuunnitelmaankaan. Sitä sen sijaan kannatin, että jokaiselle lapselle tarjottaisiin asiallista tietoa tämän omasta uskonnosta, siksi ”oman uskonnon opetus”. Koska minä olen lapsiltani kysymättä päättänyt liittää heidät kirkon jäseniksi, olen ajatellut heillä olevan oikeus siihen, että koulussa kerrotaan kirkosta ja kristinuskosta asiallisemmin ja puolueettomammin kuin minä teen – ja että sen tekee tähän varta vasten koulutettu asiantuntija, teologian maisteri. Mutta jos yksinkertaisetkaan perusasiat eivät näytä menevän läpi, on pakko kysyä, kannattaako tämä.

En tietenkään vastusta uskonnonopetusta. Tieto uskonnoista on tärkeää. Ilman tietoa on mahdoton ymmärtää tätä yhteiskuntaa, muusta maailmasta puhumattakaan. Sitä tietoa pitäisi antaa lapsille mieluummin enemmän kuin vähemmän.

Kirkon tehtävä on muun ohella puolustaa uskonnonvapautta, oikeutta uskonnollisuuteen sekä asialliseen tietoon uskonnoista. Ehkä kirkko voisi myös muistuttaa, että lasten jakaminen koulussa ryhmiin uskontokuntien mukaan on tarpeetonta ja väärin. Ei uskonnon tarvitse erottaa lapsia toisistaan, ei edes koulutuntien ajaksi.

Kirjoittaja Twitterissä: @suonpaa

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

"Oli tosi huono uudistus, että meille tuli yksi kurssi lisää" – opettajat kritisoivat ja kiittävät uskonnon opetussuunnitelmaa

Ajankohtaista

Uusi lukion opetussuunnitelma on ollut vuoden käytössä. Kirkko ja kaupungin haastattelemien opettajien mukaan luterilaisen uskonnon uudistuksista osa on hyviä, mutta syventävät kurssit on suunniteltu huonosti.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.