null Surukellot Aleppolle soivat eri puolilla Suomea

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Ajankohtaista

Surukellot Aleppolle soivat eri puolilla Suomea

Kallion seurakunnassa syntynyt aloite leviää nopeasti. Ihmiset haluavat paitsi muistaa syyrialaisia, myös auttaa heitä konkreettisesti.

Jo yli 110 seurakuntaa eri puolilla Suomea on lähtenyt mukaan Kallion seurakunnan aloitteeseen soittaa kirkonkelloja Aleppon uhreille. Mukana ovat myös jo ainakin kaikki suomenkieliset seurakunnat pääkaupunkiseudulla, mahdollisuuksien mukaan: Espoonlahdessa kirkonkellot eivät soi, sillä kirkko on remontissa.

Kellojen soitolla osoitetaan myötätuntoa erityisesti Aleppon pommitusten uhreille. Kellot soivat päivittäin klo 17 YK:n päivään asti, jota vietetään 24.10.

Ainakin Lauttasaaressa kellojen soittoon liitetään myös mahdollisuus auttaa. Kello 17-17.30 järjestetään lipaskeräys aleppolaisten auttamiseksi Kirkon Ulkomaanavun kautta. Kerääjät kokoontuvat kirkolla torstaista lähtien päivittäin kello 16.30 briiffiin ja ovat sitten kellojen soidessa keräämässä apua eri puolilla Lauttasaarta. Haagassa kirkonkelloja soittavat vapaaehtoiset. Oulunkylässä vietetään YK-päivänä 24.10. Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivän iltakirkkoa (jazz-kirkko), jonka tuoton jakavat Amnesty ja Kirkon Ulkomaanapu.

Aleppon uhrien muistamiseen voi jokainen osallistua viettämällä minuutin hiljaisen hetken, kun kuulee kellojen soivan. Sosiaalisessa mediassa muistamiseen voi liittyä tunnisteella #alepponkellot. Jokainen voi myös rukoilla aleppolaisten ja rauhan puolesta. Aloite kellojen soittoon lähti Kallion seurakunnasta keskiviikkona 12.10.

"Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman." Haagan seurakunta haki kellonsoittajia Facebookissa viestillä, jossa oli ote virrestä 600. Kuvassa vapaaehtoinen kellonsoittaja Saara Keto. Kuva: Esko Jämsä

Haagassa soittamisesta vastaavat vapaaehtoiset

Yksi vapaaehtoisista heistä on Saara Keto, joka kiipesi Huopalahden kirkon kellotapuliin torstaina 13.10. Hän avasi vuonna 1932 valmistuneen kellotapulin puiset ikkunaluukut, pani kuulosuojaimet päähän ja alkoi vetää vuorotellen ison ja keskikokoisen kellon narusta.

"Kun soitan kelloja hitaasti rytmin mukaan, siitä tulee uskomattoman harras olo. Ihmiset, jotka kuulevat kellot, voisivat rukoilla Syyriassa henkensä menettävien puolesta."

Eläkepäiviä viettävä Keto on valmis kävelemään pari kilometriä kotoaan kirkolle kellonsoittajaksi niin monta kertaa kuin tarvitaan.

"Yhteisöllinen asia kiinnostaa. Halusin ehdottomasti, että meidänkin seurakuntamme on mukana. Halukkaita kellonsoittajia ilmoittautui paljon."

Muokattu 14.10. klo 15: Juttuun lisätty Saara Kedon osuus.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Aleppon kellot ehdolla Grafian Vuoden huiput -kilpailussa

Ajankohtaista

Kallion kirkosta lokakuussa alkanut tempaus levisi yli 800 kirkkoon ympäri maailmaa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.