null Syrjähyppy houkuttaa

Syrjähyppy houkuttaa

Israelin kuningas Daavid ihastui sotapäällikkönsä Urian vaimoon Batsebaan. Daavid lähetti miehen etulinjaan kuolemaan ja otti Batseban vaimokseen. Myöhemmin Daavid katui tekoaan. (2. Samuelin kirja 11–12)

Vantaan seurakuntien johtava perheneuvoja Juhani Koskelin, miten Daavidin olisi pitänyt ihastumisensa kanssa toimia?

— Ensimmäinen näkökulma on moraalinen. Ihminen ei voi valita omia tunteitaan, mutta Daavid olisi pystynyt vaikuttamaan siihen, miten toimii.

— Yleensä ihastuksen tunne menee ohi, ellei sitä tietoisesti ruoki. Ihastumisia tulee ja menee elämän aikana. Daavid olisi voinut todeta, että siinäpä on kaunis nainen ja antaa asian olla. Ajan kuluessa hän olisi päässyt tunteensa yli.

— Moni syrjähypyn tehnyt tietää, kuinka tilanteessa olisi pitänyt toimia. Mutta kun ihastuminen on päällä, järjen käyttö jää taka-alalle.

Miksi parisuhteessa elävä ihastuu ulkopuoliseen?

— Kun elämään tulee muu kuin oma kumppani, hänessä viehättyy usein sellaisiin puoliin, jotka omassa parisuhteessa eivät sillä hetkellä toteudu. Olisi hyvä kysyä itseltä, mihin tarpeeseen ihastuksen kohde vastaa ja voisiko asialle tehdä jotakin omassa parisuhteessaan. Jos vain syöksyy suin päin uuteen suhteeseen, aika nopeasti havaitsee olevansa siinä vanhojen kysymysten äärellä.

Daavidin tarinaan liittyy myös vallan väärinkäyttöä. Mitä siitä ajattelet?

— Daavid käytti valtaansa väärin saadakseen halua-mansa. Nykyisinkin yhteiskunnassa johtavissa tehtävissä olevat voivat käyttää asemaansa väärin. Siksi myös vallankäyttäjät tarvitsevat valvojia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.