null Syvällinen pohtija

Syvällinen pohtija

Uudeksi arkkipiispaksi valittiin äärimmäisen tiukassa äänestyksessä Turun piispa Kari Mäkinen. Toiseksi jäänyt Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen sai vain 11 ääntä vähemmän.

Mäkinen nousi esille liberaalien ehdokkaana, Ruokanen konservatiivien. Tämä asetelma korostui mediassa, joka nosti keskeiseksi vedenjakajaksi piispaehdokkaiden suhtautumisen rekisteröityjen parisuhteiden siunaamiseen. Aivan näin yksioikoinen ja mustavalkoinen ei asetelma kuitenkaan ole., sillä kirkossa on muitakin asioita kuin tämä ja Ruokanen on esimerkiksi jumalanpalveluselämän uudistaja. Piispaehdokkaat itse kävivät hyvää ja rakentavaa keskustelua monesta asiasta, ja toivon mukaan tämä jatkuu. Uskonkysymyksistä pitää voida keskustella aidon kunnioittamisen hengessä, totesi Mäkinen valituksi tultuaan.

 

Millainen mies tuleva arkkipiispa on? Kun olen häntä kuunnellut, on syntynyt vaikutelma nöyrästä ja syvällisestä pohtijasta. Hän on kirkonmies, joka välttää kliseitä ja yrittää puhua uskosta uusilla tavoilla. Osaa konservatiiveista tämä häiritsee, mutta kannattaisi huomata, että luterilaiseen perinteeseen kuuluu se, että asiat kerrotaan ymmärrettävästi kansankielellä. Uskonnollinen kieli on kirkon aktiiveille tuttua, mutta Mäkinen haluaa keskustella myös niiden kanssa, jotka eivät sitä ymmärrä.

Turun Sanomiin 14.2. kirjoittamassaan kolumnissa Mäkinen sanoo arkkipiispan seisovan kirkon ovella, mutta ei puolustusasennossa, torjumassa sisään tulijoita. Jos ajatellaan vain uhkia ja vaaroja, kirkko sulkee ovensa. Mäkisen mielestä näin ei kuitenkaan pidä tehdä, vaan kirkon ovien pitää olla auki tulijoita varten. Hiljaiselle ja ujolle, itsestään numeroa pitämättömälle uskolle on oltava kirkossa tilaa.

 

Vaikka Mäkinen on ystävällisen oloinen pohtija, hän on ollut tiukka suhtautumisessaan naispappeuden jyrkimpiin vastustajiin. Mäkinen on myös läpikaupallisen arvomaailman kriitikko. Tultuaan valituksi arkkipiispaksi hän heti muistutti, että elämän perustavimmat asiat eivät ole kauppatavaroita. Elämää itseään ei voi ostaa eikä myydä, ei luontoa, ei ihmistä, ei uskoa, luottamusta, rakkautta ja toivoa eikä Jumalaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.