null Taito Kawata ohjasi Netflix-sarjan Helsingistä – loppuhuipennus tapahtuu Temppeliaukion kirkossa

Taito Kawata on aiemmin ohjannut muun muassa mainos- ja musiikki­videoita.

Taito Kawata on aiemmin ohjannut muun muassa mainos- ja musiikki­videoita.

Hyvä elämä

Taito Kawata ohjasi Netflix-sarjan Helsingistä – loppuhuipennus tapahtuu Temppeliaukion kirkossa

Taito Kawatan ohjaama Dance Brothers on ensimmäinen suomenkielinen draamasarja, joka on päässyt maailmanlaajuiseen levitykseen Netflixissä. Tarkkasilmäinen voi bongata sarjasta tuttuja paikkoja.

Kolme vuotta työtä on takana, ja sen hedelmä, 10-osainen draamasarja Dance Brothers, on saatettu katsojien nautittavaksi. Suomalainen ja suomenkielinen sarja kertoo nyt maailmalla nuorten tanssijaveljesten tarinan.

Ohjaaja Taito Kawata on antanut kevään aikana haastattelun toisensa perään ja samalla nollannut projektin aikana täyttynyttä työmuistiaan.

– Sarja oli valmis jouluna. Sen jälkeen valmisteltiin markkinointia ja julkaisua ja odoteltiin yli viisi kuukautta, että se tulisi ulos. Nyt kun työ on tehty ja sarja julkaistu, olo on tietyllä tavalla haikea ja tyhjä, Kawata sanoo.

Sarjan läpimeno suoratoistopalvelu Netflixissä on jo sinällään saavutus, johon Suomessa ei ole aiemmin yl­letty.

– Monissa maissa ei vielä tiedetä, millaisia tarinoita meillä Suomessa kerrotaan. Tämä on niin sanotusti ensimmäinen kokeilu. Suomalaiselle elokuva- ja draamateollisuudelle on tärkeä asia, että maailmalla nähdään suomalaisia ­tuotantoja ja uskotaan, että ne kiinnostavat. Toivotaan, että ”portti” olisi nyt jollain tavalla auki, ja niitä tehtäisiin lisää, Kawata sanoo.

Etsimme kohtaukseen tiettyä arvokkuutta, ja sitten tuli idea kirkkotilasta.

Dance brothers seuraa kahden nuoren miehen, Ronin (Roderick Kabanga) ja Sakarin (Samuel Kujala), matkaa, josta ei käänteitä puutu. Sarjaa on kuvattu eri puolilla pääkaupunkiseutua. Sarjassa käydään niin Helsingin kaupungin teatterissa kuin Tattarisuollakin. Helsinkiä tunteva tunnistaa myös Aleksanterin teatterin, Senaatintorin kupeessa sijaitsevan Valkoisen Salin, Malmin lentokentän ja Huopalahden ­aseman.

Tarina huipentuu tanssikamppailuun, jonka näyttämönä toimii yksi Helsingin päänähtävyyksistä: Temppeliaukion kirkko.

– Sarja kulminoituu esitykseen, joka tapahtuu ikään kuin Helsinki International Dance Festivaaleilla. Kävimme läpi useita esiintymispaikkoja, sillä etsimme kohtaukseen tiettyä arvokkuutta, ja sitten tuli idea kirkkotilasta, Taito ­Kawata kertoo.

Temppeliaukion kirkko on espoolaiselle Kawatalle entuudestaan tuttu.

– Olen asunut siinä vieressä, ja käynyt siellä konserteissa ja muutenkin. Kun nyt kävimme katsomassa kirkkotilaa, se tuntui juuri sopivalta sarjan maailmaan. Siinä on jotakin todella hienoa, hän sanoo.

Taito Kawata Temppeliaukion kirkossa.

Taito Kawata Temppeliaukion kirkossa.

Temppeliaukion kirkon pyöreä muotokieli soveltui tekijöiden suunnitelmiin täydellisesti, sillä ympyrän muoto toistuu muuallakin sarjassa. Ajatuksena oli myös, että kansainväliselle yleisölle suunnatussa sarjassa esiintyisi jokin maamerkki, josta myös ulkomaalainen pystyy ehkä tunnistamaan Suomen. Tämänkin kriteerin Temppeliaukion kirkko täytti.

Dance brothers on ensimmäinen Taito Kawatan ohjaama pitkä draama, joten se on hänelle sikälikin merkityksellinen ja rakas työ.

– Laitoin siihen kolmen vuoden aikana ison palan sieluani. Sarjan tekemisessä oli niin paljon erilaisia vaiheita, vastoinkäymisiä ja onnistumisia, tunteita ja ihmissuhteita, että on todella palkitsevaa nähdä se nyt valmiina. Olo on paitsi haikea myös onnellinen. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Temppeliaukion kirkon ja Helsingin tuomiokirkon turistivirta elpyi, mutta pandemiaa edeltäneisiin kävijämääriin ei vielä päästä

Ajankohtaista

Tänä vuonna Temppeliaukion kirkon pääsymaksujen tuotto voi yltää puoleen ennätysvuodesta 2019. Myös Tuomiokirkossa vierailijoilta kerätään vapaaehtoisia pääsymaksuja, joilla katetaan turistien palvelemisesta syntyviä kuluja.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.