null Temppeliaukion kirkko sai matkailusivusto TripAdvisorin palkinnon –  koronatilanne ei hiljentänyt suosittua turistikohdetta täysin

Temppeliaukion kirkko on ollut auki koronapandemian ajan, mutta väkimäärää on rajoitettu. Kuva on vuodelta 2019.

Temppeliaukion kirkko on ollut auki koronapandemian ajan, mutta väkimäärää on rajoitettu. Kuva on vuodelta 2019.

Ajankohtaista

Temppeliaukion kirkko sai matkailusivusto TripAdvisorin palkinnon –  koronatilanne ei hiljentänyt suosittua turistikohdetta täysin

Travellers’ Choice Award perustuu matkailijoiden kirjoittamiin arvioihin. Ulkomaalaiset turistit kuvailevat kirkkoa ainutlaatuiseksi. 

Temppeliaukion kirkolle on myönnetty yhdysvaltaisen matkailusivuston TripAdvisorin Travellers’ Choice -palkinto. TripAdvisor on sivusto, jossa kävijät voivat arvioida ja kirjoittaa kokemuksiaan esimerkiksi matkailunähtävyyksistä ja -kohteista, ravintoloista ja hotelleista. Travellers’ Choice -palkinnon saavat kohteet, joita kävijät ovat arvioineet erityisen myönteisesti. Temppeliaukion kirkon saamasta palkinnosta kertoi ensimmäisenä Töölöläinen-lehti.

– Sain viime vuoden puolella sähköpostin, jossa tästä kerrottiin. Tiesimme, että meistä on paljon arvioita TripAdvisorissa, mutta emme ole itse panostaneet sivuumme siellä. Tämä oli ihana yllätys, kirkon palvelupäällikkö Heli Suhtala Uvalic kertoo.

Suhtala Uvalic on pannut merkille, että vaikka Temppeliaukion kirkolla on ollut normaalia hiljaisempaa koronapandemian aikana, uusia arvioita on ilmestynyt TripAdvisoriin yhä.

– Ulkomaalaiset kävijät näkevät Temppeliaukion kirkon ennen kaikkea arkkitehtuurikohteena. Meillä käy myös arkkitehtuuriopiskelijoita ja alalla olevia.

– Kun lukee kävijöiden kirjoittamia arvioita, siellä kerrotaan muun muassa, että tämä on uniikki kohde maailmassa, ihastellaan kirkon henkeä ja sitä, että tämä on hyvä paikka rauhoittua.

Kyllä meillä käy koko ajan ulkomaalaisia. On Erasmus-opiskelijoita, Suomessa työn vuoksi olevia ja matkailijoitakin jonkin verran.

Temppeliaukion kirkko on ollut pitkään Helsingin suosituimpia turistikohteita. Koronapandemia teki siitäkin hiljaisen. Tällä hetkellä Temppeliaukion kirkossa saa olla kymmenen ihmistä kerrallaan, henkilökunta mukaan lukien. Kävijöitä on päivittäin 20–100.

– Kyselemme kävijöiltä, että mistä he tulevat. Kyllä meillä käy koko ajan ulkomaalaisia. On Erasmus-opiskelijoita, Suomessa työn vuoksi olevia ja matkailijoitakin jonkin verran, Heli Suhtala Uvalic kertoo.

Erityisesti aasialaisten matkailijoiden ja risteilyturistien puuttuminen on vähentänyt vierailijamäärää olennaisesti. Se tarkoittaa myös pienempiä tuloja seurakunnalle, sillä Temppeliaukion kirkkoon on pääsymaksu. Töölön seurakunta sai vuonna 2020 noin 1,7 miljoonaa odotettua vähemmän tuloja kirkon pääsymaksuista.

– Vuosi 2019 oli ennätysvuosi, meillä kävi melkein 940 000 ihmistä. Tammikuu 2020 oli vielä paras tammikuu koskaan, 800–1300 kävijää päivässä.

Kesällä 2020 kotimaan matkailijoita kävi normaalia enemmän. Siihen vaikutti myös se, että kirkkoon pääsee nyt myös Museokortilla ja seurakunta panosti mainontaan normaalia enemmän.

– Hauska ilmiö viime kesänä oli myös se, että kesäkahvilamme, joka on ollut toiminnassa monta vuotta, löydettiin ihan uudella tavalla. Myös töölöläiset löysivät sen, Heli Suhtala Uvalic kertoo.

Ensi kesää on vielä vaikea suunnitella, mutta Suhtala Uvalic on toiveikas.

– Vierailutoiminta on hiljaista, mutta taustalla kuhisee. Matkajärjestäjät ovat olleet yhteyksissä ja haluaisivat tuoda tänne matkailijoita. Viimeksi puhuttiin heinäkuusta.

– On kuitenkin vielä epävarmaa, pystymmekö ottamaan esimerkiksi kesätyöntekijöitä. Nyt mennään kuukausi kerrallaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.