null Taitoluistelun MM-kisat alkavat Helsingissä: Urheilu ja taide sulavat jäällä yhteen

Taitoluistelutuomari Mika Saarelainen luisteli itse viimeksi juontamassaan Planin jäägaalassa muutama vuosi sitten.

Taitoluistelutuomari Mika Saarelainen luisteli itse viimeksi juontamassaan Planin jäägaalassa muutama vuosi sitten.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Taitoluistelun MM-kisat alkavat Helsingissä: Urheilu ja taide sulavat jäällä yhteen

Tällä viikolla Hartwall Areena täyttyy maailman parhaista taitoluistelijoista ja lajia rakastavasta yleisöstä. MM-kisoista löytyy takuuvarmasti myös taitoluistelutuomari Mika Saarelainen.

Mika Saarelainen on toiminut tuomarina jo 33 vuotta. Hän on maailman ainoa ihminen, joka on pätevöitynyt ylituomariksi eli tuomariston päälliköksi kaikissa kilpailulajeissa: yksin- ja pariluistelussa sekä jäätanssissa ja muodostelmaluistelussa.

– Nyt kun Suomella on kotikisat, olen kuitenkin ensimmäistä kertaa mukana kisaturistina!

Näin voi käydä siksi, että kisojen tuomaristo arvotaan. Arvontaan pääsee mukaan vain niissä lajeissa, joissa Suomella oli osallistujia viime MM-kisoissa. Mutta tällä kertaa Suomella on kilpailijat kaikissa sarjoissa, ensimmäistä kertaa. Kisoihin osallistuu 44 maata, ja ne tuovat Helsinkiin paljon matkailijoita.

Edustustehtäviä Saarelaisella kuitenkin riittää. Hän myös selostaa kisoja Eurosport-kanavalla luontaisella, vahvalla radioäänellään.

– Olen kouluttanut ison joukon kansainvälisiä tuomareita, ja nyt on hauska nähdä heidät työssään näissä kotikisoissa.

Pohjana balettitanssijan ura

Mika Saarelaisen työura on epätavallinen. Taitoluisteluharrastus teini-iässä johti hänet ammattitanssijan uralle, tanssijaäidin viitoittamaa tietä.

– Baletti ja taitoluistelu ovat hyvin lähellä toisiaan. Niissä ovat erona vain terät, Saarelainen kommentoi.

Loukkaantumiset saivat hänet kuitenkin etsimään toista ammattia. Teatterikorkeakoulun opintojen jälkeen työpaikka löytyi Yleisradiosta, jossa Saarelainen työskenteli pitkään aamu-tv:ssä ja Ylen aikaisessa. Hän on toiminut myös Painonvartijoiden viestintäpäällikkönä ja Jouluradion musiikkipäällikkönä.

Tuomarointi ei ole makuasia

Taitoluistelussa pisteitä annetaan sekä teknisestä että taiteellisesta suorituksesta. Kummankin painoarvo on 50 prosenttia. Tavallista televisionkatsojaa ihmetyttää välillä, kuinka taiteellista suoritusta voidaan puolueettomasti arvioida.

– Senttejä ja sekuntejahan tässä ei voida mitata, mutta tykkäämispohjalta ei silti toimita. Me annamme 0–10 pistettä viidestä osa-alueesta: taidosta, esittämisestä, elementtien välisistä siirtymistä, ohjelman kokoonpanosta ja musiikin tulkinnasta, Mika Saarelainen selittää.

Musiikin tulkinta on hänen lempilapsensa.

– Siinä on suuria eroja. Joku mestariluistelija suorastaan hengittää musiikkia jäällä. Toisessa ääripäässä on teknisesti hyvin vahvoja luistelijoita, joilla ei tunnu olevan mitään tekemistä musiikin kanssa. Tuomarin on nähtävä se ero.

Sama levy jää usein päälle

Mika Saarelainen toivoisi koreografeilta rohkeutta musiikkivalintoihin. Esimerkiksi Bizet'n Carmen on jo aivan puhki kulutettu. Eräissä kisoissa viisi kilpailijaa kymmenestä oli valinnut musiikiksi Albinonin Adagion.

– Kun se hautajaismusiikki alkoi soida viidennen kerran, tuomareita alkoi naurattaa ja yleisö lähti kahville, Saarelainen ironisoi.

Hän haluaisi kuulla yllätyksellisiä valintoja, vaikkapa barokkimusiikkia kuten Bachin soolosellosarjoja. Hyvin monenlainen laadukas musiikki sopii jäälle, muukin kuin klassinen. Olennaista on, että "liike mätsää musiikkiin".

Muutama vuosi sitten taitoluistelussa sallittiin – Suomen ehdotuksesta – laulettu musiikki, mikä lisää valinnanvaraa suuresti.

Saarelaisen mukaan kaikille tuomareille sopii motoksi: Tehtäväni ei ole olla kiva, vaan reilu ja oikeudenmukainen.

– Suomalaisia tuomareita arvostetaan maailmalla, koska me olemme raivorehellisiä!


P.S.
Viimeksi luistelin Planin jäägaalassa, jota olin juontamassa.
Nykyisin työskentelen Finnairilla stuerttina ja koulutan matkustamohenkilökuntaa. Kirjoitan myös tanssikritiikkejä. Taidan olla vähän levoton sielu; jonkinlainen henkinen nomadi.
Lempiammattini on se, mitä kulloinkin teen. On ollut ilo saada kokea ne kaikki.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Jäätanssin EM-kisoihin valmistautuva Matthias Versluis: ”Haluan tuoda kilpailu­ohjelmaan hyvää fiilistä”

Hyvä elämä

Juulia Turkkilan kanssa luisteleva Versluis osaa siirtää musiikissa kuuluvat tunteet jäällä liikkeeksi.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.