null Taivaan tähden: Ihaninta ihmisessä

Taivaan tähden: Ihaninta ihmisessä

Voit myös kuunnella tekstin:

-:- / -:-
Ensi sunnuntaina saarnataan kirkoissa laupiaasta samarialaisesta. Mietipä hetkinen tuntemiasi ihmisiä. Kuka heistä on laupias? Oletko itse?

Mitä laupeus ylipäätänsä tarkoittaa? Nykysuomen sanakirjassa todetaan, että se on ominaisuus, joka tulee lähelle hyvänsuopaisuutta. Mutta se ei tarkoita vain hyvää tahtoa. Laupeus on enemmän. Hyvää tahtovasta ihmisestä tulee laupias vasta, kun hän alkaa toteuttaa hyväntahtoisuuttaan käytännössä.

Laupeus on vahvasti uskonnollinen sana, sillä juuri sillä sanalla kuvataan Jumalaa. Laupias ja armahtavainen on Herra, pitkämielinen ja suuri armossa. Jumala ei ole passiivisesti hyvää toivova olento, vaan hän on aktiivisesti hyvyyttä luova ja hyvää suova olento. Elämänantaja ja elämää ylläpitävä Luoja.

Laupeus-sanan ongelma on sen vanhahtavuudessa. Sanan sisältöä ei enää tunnisteta. Se on kääntynyt vähän kuin pilkkaavaksi sanaksi. Puhutaan laupiaasta ilmeestä, jolla tarkoitetaan tekopyhyyttä tai keinotekoista vastenmielistä pehmoilua.

Mutta miksi olen juuttunut pohdiskelemaan tätä laupeutta? Jos Raamatun mukaan ihaninta ihmisessä on hänen laupeutensa, laupeus kannattaa nostaa uuteen kukoistukseen.

Voisiko laupeudesta tulla suorastaan kansanliike?

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi