null Taivaan tähden: Ihoa pitkin

Hengellisyys

Taivaan tähden: Ihoa pitkin

Ruumiin kielellä hyvyys ja läheisyys ovat aina tunnistettavia.

Jeesuksella oli yksi ainoa painava viesti: Jumala on hyvä ja lähellä ihmistä. Tikapuita Jumalaa kohti rakentaville se oli tiukka tieto. Suorittava mieli ja ajatuksen omavarainen suunta piti muuttaa uuteen asentoon.

Lyhyen julkisen toimintansa aikana Jeesus yritti saada ihmiset ymmärtämään asian olemalla itse hyvä ja lähellä ihmistä. Hänen jälkeensä syntynyt kirkko päätti keskittyä pukemaan sen sanoiksi.

Vuosisatojen saatossa ongelmaksi muodostui kieli, jolla Jumalan hyvyydestä puhuttiin. Olipa se kirkkoisien latinaa tai reformaation jälkeistä kansankieltä, aina se on ollut jäljessä siitä, mitä ihmiset ymmärtävät.

Traagista tämä on siksi, että ruumiin kielellä hyvyys ja läheisyys ovat tunnistettavia aina. Yrittäessään tarkkaan määrittää, mitä Paavali sanoi tai mitä Jumala tahtoo, kirkko on juuttunut kieleen, joka vain puhuu rakkaudesta ja läheisyydestä, mutta ei rakasta eikä tule lähelle. Pyhästä sanasta on tullut konsulttikieltä, jonka koodeja ei auta avata. Ne pitää toistaa ja niellä sellaisinaan.

”Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat”, sanoo Jeesus tunnetussa sitaatissaan. Se on monen korvissa muuttunut yhdentekeväksi kliseeksi. Mutta strategisia linjauksia pohtivalle kirkolle sen Herra antaa heti seuraavassa lauseessa selväsanaisen toimeksiannon: ”Menkää ja tutkikaa, mitä tämä tarkoittaa: Armahtavaisuutta minä tahdon, en uhrimenoja.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Rakkaudella on silmät

Hengellisyys

Tässä tarinassa on iso opetus: "Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille".


Taivaan tähden: Mikä estää?

Hengellisyys

Taivaan tähden: Kutsu juhliin

Hengellisyys

Taivaan tähden: Rakkaus on tie

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.