null Taivaan tähden: Mikä estää?

Hengellisyys

Taivaan tähden: Mikä estää?

Tuomiokirkon jäykät patsaat ovat peili meille tämän ajan apostoleille.

Apostolien päivän kunniaksi kannattaa tehdä metro- tai ratikkaretki Helsingin tuomiokirkon luo. Sen räystäällä he nimittäin seisovat, kaikki yksitoista hyvistä ja pahisparka-Juudaksen paikalla apostoli Paavali.

Jokainen heistä kantaa symboliaan. Pietarilla on taivasten valtakunnan avaimet ja Paavalilla Jumalan sanan miekka. Elävältä nyljetyllä Bartolomeuksella ja muilla marttyyrina kuolleilla on kädessään esine, jolla heidät perimätiedon mukaan tapettiin.

Apostolit seisovat kirkon räystäällä ja tähyävät kolmen porukoissa neljään ilmansuuntaan. Kalastaja-Andreas katsoo Kalasatamaan, kriittinen tutkija-Tuomas yliopiston kirjaston yli ja matkailija-Paavali kohti punaisten ja valkoisten laivojen lähtölaitureita.

Räystäältään apostolit seurailevat helsinkiläisten elämää. Kadehdittavia veikkoja, ellei ota huomioon heidän sinkistä jäykistyneitä jäseniään. Näkevätpä he millaisen ahdingon tahansa, heistä ei ole ojentumaan sitä kohti.

Menneet pyhät ovat keskuudessamme parhaimpien ominaisuuksiensa tiivistyminä, laupiain kasvoin ja tarkasti asetelluin helmoin. Mutta juuri jäykkine jäsenineen he toimivat peilinä minulle, tämän ajan apostolille.

Mikä minua hidastaa tarttumasta köyhän ja syrjityn asiaan? Mikä murtamasta kansantaudeista kuluttavinta, yksinäisyyttä? Mikä ajamasta turvaa hakevan ja työttömän asiaa? Mikä tuomasta toivoa toivottoman kituvaan mieleen?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Taivaan tähden: Yhteinen vastuu

Hengellisyys

Lähimmäisyys on uskollisuutta niitä kohtaan, jotka minulle on annettu.
Taivaan tähden: Mitä uusi vaatii?

Hengellisyys

Taivaan tähden: Ihoa pitkin

Hengellisyys

Taivaan tähden: Kutsu juhliin

Hengellisyys

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.