Taivaan tähden: Ylienkeli Mikaelin haastattelu
Ylienkeli Mikael taisteli lohikäärmettä eli pahuutta vastaan. Nyt on sinun vuorosi.
Kun olin pieni, Mikkelistä tuli mieleen vain tuhmalta kuulostava sanaleikki. Hevin en vieläkään ajattele, että arkinen eteläsavolainen kaupunki on saanut nimensä ylienkeli Mikaelilta, siltä, joka kirkon vuosituhantisessa kuvastossa taistelee tultasyöksevää ja vahvapyrstöistä lohikäärmettä vastaan.
Lohikäärme on tietenkin pahuus itse, ja Mikael on nostanut aseensa rohkeasti sitä vastaan. Monessa veistoksessa ritariasuun puettu pyhä taivaallinen sotapäällikkömme on työntänyt miekkansa pedon kitaan. Varmemmaksi vakuudeksi on pedon pää toisinaan irronnut ruumiista ja kierähtänyt voimattomana paikaltaan.
Tänä mikkelinpäivänä haastattelen päivänsankaria.
"Ylienkeli Mikael, oletteko voittanut pahan?" minä kysyn.
Pidättäydyn varteenotettavana toimittajana lisäämästä "miltä nyt tuntuu?" Hämmästyn siis melkoisesti, kun ylienkeli Mikael esittää jatkokysymyksen itse, mutta minulle:
"Miltä nyt tuntuu? Tuntuuko siltä, että olen voittanut pahan?"
Niin. Maailman ääreen ei tarvitse katsoa. Jo kodin seinien sisäpuolella lohikäärmeen suomu raapii ihoa, ja kun tarkemmin tunnustelen, ei suomu ole toisen jalassa vaan omassa sääressäni.
Tilanteesta hämmentyneenä tarkennan kysymystä:
"Ylienkeli Mikael, aiotteko voittaa pahan?"
"Aika antoi miekan jo seuraajalleni", ylienkeli Mikael sanoo. "Tee minkä voit."
Kirkon kalenterissa sunnuntain 1.10. aihe on mikkelinpäivä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Enkelit ovat hyvisten sissejä kosmisessa taistelussa hyvän ja pahan välillä
HengellisyysEnkelien läsnäolo on ihmistä rakastavan Jumalan läsnäoloa. Raamatussa enkelit ovat viestintuojia, suojelijoita ja sotureita.