Taivaan tähden: Nukahditko sittenkin?

Taivaan tähden: Nukahditko sittenkin?

Valvomisen virallisen maailmanennätyksen teki kontrolloidussa kokeessa kalifornialainen opiskelija Randy Gardner joulukuun 27. päivänä vuonna 1963. Hän valvoi yhtä mittaa 11 vuorokautta ja 25 minuuttia ilman piristeitä tai erityisaineita.

Stanfordin yliopiston unitutkija William Dement teki koehenkilölle useita testejä valvontamaratonin aikana. Testin jälkeen tutkimustieto analysoitiin ja tuloksista pystyttiin päättelemään, että ennätysmiehen aivojen eri osat olivat vuorotellen nokosilla, vaikka Gardnerin oli todettu olleen fyysisesti hereillä.


Valvomisen ja ei-valvomisen raja on hiuksenhieno. Valvova henkilö saattaa nukkua mikrounia itse nukahtamistaan tiedostamatta. Tiedostamattomasta torkkumisesta lienee kysymys ensi sunnuntain teemassa: Valvokaa! On asioita, joille jumalanlapsi ei saa nukahtaa. Tärkein niistä on Raamatun kehotus rakastamiseen: ”Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.”


Facebookia lukiessa tulee sellainen olo, että nyt on todellinen valvomisen paikka. Vihapuheita lukiessa viimeistään tajuaa, että tiedostamaton mikrouni on päässyt yllättämään. Olen löytänyt tästä myös itseni. Teräväkielisenä sanon asioita, joista rakkaus on kaukana.

Tässä kysymys on jatkuvasta itsensä valvomisesta. Elämän tärkein asia ei ole työmarkkinariidat tai sote. Ei edesi oikeat uskonopit. Tärkein on rakkaus. Se edellyttää heräämistä yhä uudelleen.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi