Taivaan tähden: Olin väärässä

Taivaan tähden: Olin väärässä

”Kun ajatteleminen saa sinut muuttamaan mieltäsi, kysymys on filosofiasta. Kun Jumala saa sinut muuttamaan mielesi, kysymys on uskosta. Kun tosiasiat saavat sinut muuttamaan mielesi, kysymys on tieteestä. Missä sinä olet muuttanut mieltäsi?”

Sanat ovat esipuheesta kirjassa What Have You Changed Your Mind About?, jossa toistasataa tiedemiestä Richard Dawkinsista Steve Pinkertoniin kertovat, mistä ovat muuttaneet mielensä.

Tilitykset ovat lyhyitä, pari sivua kullakin. Täynnä nöyryyttä. Tieteelle on ominaista, että uusien tulosten edessä pitää olla valmis vaihtamaan mielipidettä ja todeta: olin väärässä.

Oletko koskaan tullut kirjanneeksi asioita, joissa olet muuttanut mieltäsi? Se voisi olla jotain samanlaista kuin testamentin tekeminen. Euroopassa testamentteja aletaan kirjoittaa viimeistään keski-iässä. Sitten niitä sopivin väliajoin päivitetään.

Teologina itselläni on pitkä lista asioista, joissa olen saanut muuttaa ajatuksiani. Osa niistä on harmittomia, osa vaikeita, mutta suurin osa vain huojentavia.

Huomaan pohtivani, onko uskontoihin sitoutuneille mielensä muuttaminen vaikeampaa kuin tieteilijöille. Luultavasti, vaikkei pitäisi. Sillä uskon vastakohta ei ole epäusko vaan varmuus.

Siksi harhoista vahingollisin on oikeassa olemisen harha. Ymmärrys siitä, että luultavasti olen väärässä, ei merkitse kyynisyyttä. Pikemminkin nöyryyttä.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi