Taivaan tähden: Toivo hänelle hyvää

Taivaan tähden: Toivo hänelle hyvää

Kultainen sääntö ohjaa meitä rakastamaan.

Lajitoverin eli ihmisen rakastaminen on kaikkien suurten uskontojen mukaan tärkeä tehtävä. Mutta miten se tehdään? Uskontojen mukaan se liittyy vastavuoroisuuteen. Että pitäisi tehdä toiselle sitä, mitä haluaisi itselle tehtävän. Tai että ei ainakaan pitäisi tehdä sellaista, mitä ei haluaisi itselle tehtävän.

Tätä pohdintaa kutsutaan kultaiseksi säännöksi. Kultaiseksi sääntöä alettiin kutsua 1500-luvulla Euroopassa.

Pitäisikö toisille siis tehdä niin kuin haluaisi heidän tekevän itselle? Kirjailija George Bernard Shaw'n mielestä ei. Älä tee toisille kuten haluaisit heidän tekevän sinulle. Heillä voi olla eri maku.

Ensimmäisenä kultaisen säännön määritteli Kungfutse 500 vuotta ennen kuin Jeesus puhui samasta asiasta. Älä tee toiselle mitään, mitä et haluaisi itsellesi.

Muutama sata vuotta myöhemmin kultaisesta säännöstä tuli juutalaisuuden keskeinen opetus. Siinäkin lähdettiin siitä, mitä ei pidä toiselle tehdä. Älä tee sellaista kanssaihmisillesi, joka on itsellesikin vastenmielistä.

Jeesus liittyi tähän keskusteluun muutama sata vuotta myöhemmin. Myönteisemmin. Hän sanoi: rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Mutta miten minä rakastan itseäni? Kun on hetkiä, jolloin en voi sietää – saati siis rakastaa itseäni, tekojani, puheitani.

Yhden vastauksen antaa 600-luvulla noussut islam. Sen uskonoppineet totesivat: kukaan teistä ei ole uskovainen niin kauan kuin hän ei toivo veljelleen sitä, mitä hän toivoo itselleen. Rakasta vastaantulijaasi tarkoittaa: toivo hänelle hyvää. Se on rakastamisen minimi. Siitä seuraava askel on, että annat hänelle tarvittaessa paitasi.

Kirkon kalenterissa sunnuntain 15.10. aihe on: Rakkauden kaksoiskäsky.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi