null Taivaan tähden: Tutki itsesi

Hengellisyys

Taivaan tähden: Tutki itsesi

Tämä sunnuntai kannustaa itsensä tutkimiseen, joka muuten on suunnilleen yhtä vaikeaa kuin itsensä tunteminen. Vaikeus liittyy itsetuntemuksen mittaamiseen.

Jos käyt lääkärintarkastuksessa, saat labrakäynnin jälkeen selvät tulokset. Tiedät veren sokerin arvot, kolesterolin tason, verenpaineen. Saat ne oikein paperilla. Mutta millä mittaat itsetuntemustasi? Ja miten ylipäätään tutkit itseäsi?

En oikein usko, että itseään voi tutkia yksikseen – vain itsensä kanssa. Siihen tarvitaan lähimmäisten antama peili, ja avointa mieltä ottaa vastaan se kuva, mikä tässä peilissä minusta piirtyy.

Luuletko, että sinulla ja lähimmäisilläsi on yhteinen kuva siitä, mikä tai kuka olet? Se selviää vain ”peilaamalla”. Ja sen peilin tarjoaman kuvan vastaanottamiseen tarvitaan nöyryyttä. (Ja viisautta, sillä on myös vääristäviä peilejä.)

Tämän sunnuntain raamatuntekstit voisivat olla toinen peilisi. Niissä piirtyy yksi synti ylitse muiden. Ylpeys. Juovuttava kokemus, että on muiden yläpuolella.

Kolmas hyvä peili löytyy vanhan kirkon opettamista kuolemansynneistä. Ne ovat ylpeys, viha, ahneus, kateus, saituus, himo ja laiskuus. Valitse niistä omimpasi!

Kuolemansynti ei ole jotain pelkästään pahaa. Se on menestystekijäsi kääntöpuoli. Elämääsi tuhoavaksi kuolemansynniksi se muuttuu alkaessasi yliviljellä menestystekijääsi.

Löysin vuosia sitten omani. Luultavasti se pelasti henkeni.

12. sunnuntai helluntaista

Itsensä tutkiminen
Väri: vihreä
Valo: kaksi kynttilää
Tekstit: Ps.51:6-14; Jes.2:12-18; 1.Joh.1:8-2:2; Matt.23:1-12

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Oletko perfektionisti, uhrautuja tai romantikko? – papit Anna-Kaisa Tuomi ja Olli Valtonen näkevät enneagrammin keinona kehittää itseään

Hengellisyys

Enneagrammi on itsetuntemuksen työkalu, jossa ihmiset jakaantuvat yhdeksään tyyppiin tai tyyliin sen mukaan, mihin heidän huomionsa luontaisesti suuntautuu.