null Tänään Hermannissa, ensi yönä pakkasessa?

Hermannin diakoniatalon edustalla jonotti kolmisenkymmentä romania hyvissä ajoin ennen hätämajoituksen aukeamista.

Hermannin diakoniatalon edustalla jonotti kolmisenkymmentä romania hyvissä ajoin ennen hätämajoituksen aukeamista.

Tänään Hermannissa, ensi yönä pakkasessa?

Perjantaina Hermannin diakoniatalolla avattu asunnottomien hätämajoitus täyttyi hetkessä Romanian ja Bulgarian romaneista. Seurakunnat pohtivat jo lisätilan avaamista seurakuntien tiloihin.

– Rautatieasemalla ja Kampissa vartija heittää ulos, jos yrittää nukkua, selittää Siliva Ivana tulkin välityksellä.

On perjantai-ilta. Mittari näyttää noin viittä astetta pakkasta. Romaniasta miehensä kanssa Suomeen tullut Ivana jonottaa yhdessä noin kolmenkymmenen romanin kanssa pääsyä Hermannin diakoniatalolle avattavaan väliaikaiseen hätämajoitukseen.

Muutama odottajista käy sanaharkkaa. Tuolla seisovat Bulgariasta tulleet ja tässä Romaniasta, yksi miehistä selittää englanniksi. He eivät vielä tiedä, mahtuvatko kaikki sisälle.

– Metsissä, siltojen alla, rautatieasemalla, hylätyissä taloissa, Ivana luettelee viime öiden nukkumapaikkoja. Hän näyttää harmistuneelta kertoessaan, että Kansalaistorin kupeessa olevat VR:n vanhat makasiinit on nyt suljettu. Sörnäisten Walkers-yökahvilaan ei aina mahdu.

Kahdeksalta työntekijät ryhtyvät päästämään ihmisiä sisälle. Hermannin erityisdiakonian johtaja Marita Nummelin toivottaa tulijat tervetulleeksi. Hän tarkistaa paperit ja antaa käteen leiman.

– Kaikilla oli henkilöpaperit. Se yllätti, Nummelin sanoo. Hän arveli etukäteen, että paikalle voisi tulla myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita paperittomia.

Helsingin diakonissalaitoksen projektipäällikkö Anca Enache ja Helsingin seurakuntien erityisdiakonian johtaja Marita Nummelin (oik.) ottivat vastaan hätämajoitukseen saapuneita. Nummelin kirjaa ylös Nadjan ja Lidian tietoja.

Nadja sai käteensä leiman yömajoitukseen pääsemisen merkiksi.


Kaikille asunnottomille avointa hätämajoitusta on valmisteltu erityisdiakoniatyössä keväästä asti. Kaupunki päätti rahoituksen myöntämisestä viikkoa aikaisemmin ja aloituspäivä päätettiin torstaina. Silloin lämpötila painui pakkaselle.

Diakoniatyöntekijät jännittivät perjantaina iltapäivällä, ehtiikö tilattu patjakuorma paikalle ja kuinka monen majoittamiseen palotarkastaja antaa luvan.

Lopulta Pullakirkko-salin lattialle levitetään kolmekymmentä patjaa. Yksi paikalle pyrkinyt mies ei mahdu sisään, jolloin myös hänen puolisonsa lähtee.

– Ulkona on vielä paljon väkeä, joka ei tiennyt tästä, Ivana sanoo.

Hätämajoituksen järjestäminen on lain mukaan kuntien ja kaupunkien vastuulla. Ivana kertoo, että he yrittivät viime vuonna Helsingin kaupungin hätämajoitukseen Hietaniemeen. Siellä kerrottiin, ettei paikka ole heitä varten. Myös monet kansalaisjärjestöt ovat syyttäneet Helsingin kaupunkia avun rajaamisesta väärin perustein. Asiasta on kanneltu jopa eduskunnan oikeusasiamiehelle.

– Viime talvi osoitti, että kaupungin majoitusyksikkö Hietaniemessä ei voi hoitaa kaikkia avun tarvitsijoita. Haluamme täydentää tarjontaa yhteistyössä kaupungin kanssa, Helsingin seurakuntien diakonian päällikkö Kirsi Rantala sanoo.

Majoituskokeilun järjestäjät toivovat, että työ auttaa todellisen avuntarpeen ja avustuskeinojen kartoittamisessa. Kysymyksiä on vielä paljon. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan majoitusta voidaan jatkaa. Perjantaina tarjolla on Ekbergin leipomolta lahjoituksena saatua leipää. Varastot on tyhjennetty pyhäinpäivän edeltä.

Yhteistyö jatkaa Diakonissalaitoksen kolmena talvena Munkkisaaressa järjestämää majoitusta. Kaupungin kanssa on sovittu, että Hermannissa järjestetään majoitusta korkeintaan 21 yönä vuoden loppuun. Diakonissalaitoksen diakoniajohtaja Jarmo Kökkö toivoo, että kaupungin rahoitus riittäisi edes vuodenvaihteeseen.

Pullakirkko-salissa levitetään patjoja. Yöpyjät halusivat pitää rajan Romaniasta ja Bulgariasta tulleiden välillä. Romanialaiset sijoittuivat salin takaosaan ja bulgarialaiset etuosaan.

Zabar Mihai (oikealla edessä) on tullut Suomeen vaimonsa Claudian kanssa. Mihai kertoo olevansa helluntailainen. Hän pelkää, että tiedon levitessä hätämajoituksesta paikalle löytävät myös huumeita ja alkoholia kauppaavat rikolliset. Takana Mihaiden perheenjäseniä: Stoika Lenuza (takana vas.), Siliva Ivana ja Stoika Ivan.


Nummelin on saanut vihaisia yhteydenottoja hätämajoituksen järjestämisestä jo ennen toiminnan aloittamista.

– Kuinka moni meistä olisi valmis nukkumaan ulkona, kun katsoo ikkunasta ulos? Se ei ole inhimillistä ja ihmisarvon mukaista. Käytämme sen mahdollisuuden auttaa, mikä meillä on, Rantala sanoo.

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäen mukaan seurakunnat ovat valmistelleet Hermannin hätämajoituksen lisäksi kiertävää hätämajoitusvuoroa Helsingin seurakuntien tiloihin. Mallia haetaan Lontoosta, jossa vastaavanlainen järjestelmä on käytössä. Neuvottelut yhteistyökumppaneiden, esimerkiksi kaupungin, kanssa ovat vielä kesken. Vapaaehtoisten rekrytointi on jo käynnissä.

– Useat seurakunnat ovat ilmoittaneet kirkkoherrojen päätöksellä tulevansa mukaan, Rintamäki sanoo.

Helsingin kirkot avaavat kovilla pakkasilla vuoroviikoin ovensa Helsingin kaduilla ilman yösijaa oleville. Helsinkiläisiä tarvitaan vastaanottajiksi, aamu- ja iltapalan laittajiksi sekä yöpyjien rauhan valvojiksi. Ilmoittaudu täällä: www.vapaaehtoistyo.fi.

Korjaus 7.11. kello 10: Anca Enachen nimi oli virheelliseti Anca Anache.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: