null Hermannin diakoniatalon yöpyjistä enemmistö on kantasuomalaisia

Hätämajoitukseen pääsyn ratkaisee yöpaikan tarve. Diakoniatalo on päihteetön.

Hätämajoitukseen pääsyn ratkaisee yöpaikan tarve. Diakoniatalo on päihteetön.

Ajankohtaista

Hermannin diakoniatalon yöpyjistä enemmistö on kantasuomalaisia

Sosiaalisessa mediassa leviää väite, jonka mukaan Hermannin diakoniatalossa syrjittäisiin kantasuomalaisia kodittomia. Tämä ei pidä paikkaansa.

Hermannin diakoniatalon toiminnasta kiertää sosiaalisessa mediassa tieto, jonka mukaan hätämajoituksesta olisi käännytetty kantaväestöön kuuluvia suomalaisia, koska Hermanniin otettiin sen sijaan "ulkomaan mustalaisia". Helsingin seurakuntien omistaman ja ylläpitämän diakoniatalon johtava diakoniatyöntekijä Marita Nummelin toteaa, että väite ei pidä paikkaansa.

– Yksittäisten ihmisten asioita en voi kommentoida, mutta yleisellä tasolla voin. Hermannin diakoniatalossa ei syrjitä ketään, vaan toiminta on avointa kaikille riippumatta kansalaisuudesta, ihonväristä, uskonnosta tai mistään muustakaan tällaisesta syystä, Nummelin painottaa.

Nummelinin mukaan hätämajoitukseen pääsyn ratkaisee yöpaikan tarve. Diakoniatalo on kuitenkin turvallisuussyistä päihteetön. Yömajoituksesta vastaa vain kaksi valvojaa, vapaaehtoisia ei käytetä yöllä. Majoituksessa nukutaan toisessa kerroksessa, kirkkotilassa, joka ei ole suunniteltu majoitukseen. Paloturvallisuusmääräykset ja toisten nukkujien yörauha pitää ottaa huomioon.

Vaikka olisi päihtynyt, niin kadulle ei ohjata, vaan tarkistetaan, onko henkilöllä mahdollisuus saada yösija muualta. Helsingin kaupungin Hietaniemen palvelukeskuksessa on paikkoja ja sopivat tilat myös päihtyneille.

Helsingin seurakuntien diakonialla on myös 49 tukiasuntohuoneistoa, joilla pyritään auttamaan asunnottomia.

Hermannissa on Marita Nummelinin mukaan 30 paikkaa, joista enimmillään nyt on ollut käytössä 26. Tilanpuutteen vuoksi ei sieltä ole ketään käännytetty.

– Diakoniatalossa, jossa Helsingin seurakuntien hätämajoitustoiminta alkoi 4.11., on tällä hetkellä ollut riittävästi tilaa. Munkkisaaressa, joka on Diakonissalaitoksen ylläpitämä, on 65 paikkaa. Tilanteet muuttuvat, joten seuraamme, miten tilat riittävät, mutta tällä hetkellä paikkoja on ollut, vaikka seurakuntien kirkoissa tapahtuva hätämajoitus loppui, Nummelin kertoo.

Kantasuomalaisten osuus majoittujista on Hermannissa yli puolet, ulkomaalaistaustaisia on monesta eri kansallisuudesta, ei vain romaneja. Helsingissä kirjoilla olevia on kantasuomalaisista normaalia enemmän eli puolet, muut tulevat eri puolilta Suomea.

– Helsingin seurakuntien diakonialla on myös 49 tukiasuntohuoneistoa, joilla pyritään auttamaan asunnottomia. Nämä asunnot on varattu vain helsinkiläisille, Nummelin tähdentää.

Hermannin diakoniatalon hätämajoitusta toteutetaan yhteistyössä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa ja Helsingin kaupungin tuella.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Pakkanen ruuhkautti diakoniset hätämajoitukset – kirkkoja ei oteta majoituskäyttöön

Ajankohtaista

Osa Itä-Euroopan romaneista on palannut kotimaahansa pakkasten vuoksi.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.