null Tavallisesta tähdeksi

Faneista huolimatta Anna Abreu saa kulkea Helsingin keskustassa aika rauhassa.

Faneista huolimatta Anna Abreu saa kulkea Helsingin keskustassa aika rauhassa.

Tavallisesta tähdeksi

Vielä muutama vuosi sitten laulaja Anna Abreu oli tavallinen vantaalaistyttö Rajakylästä. Sitten tuli Idols, televisio-ohjelma, jossa etsitään laulajakykyjä.

Pitkäperjantai vuonna 2007 muutti kilpailuun osallistuneen Annan elämän. Juuri 17-vuotta täyttänyt nuori nainen saavutti Idols-finaalissa toisen sijan. Siitä alkoi tähteys.

Anna on unelmiensa ammatissa, mutta kaipaa silti joitain asioita ajalta ennen tähteyttä.

— Kaipaan huolettomia kesälomia. Normaalia elämää, jolloin sai ottaa vaan iisisti eikä kukaan odottanut minulta mitään, hän kertoo.

Esilläolo kuuluu Annan työhön. Kuuluisuudesta haaveileville nuorille laulajalla on neuvo.

— Ei kannata haaveilla kuuluisuudesta pelkän kuuluisuuden takia. Julkisuus on tämän työn huono puoli. Ei jaksaisi koko ajan olla esillä, hän sanoo.

Satumainen Sintra

Anna Eira Margarida Mourão de Melo e Abreu syntyi Helsingissä suomalaisäidin ja portugalilaisisän lapseksi. Perhe asui myös isän kotimaassa pari vuotta ennen kuin vanhemmat erosivat.

— Muutin Portugaliin ollessani neljävuotias. Palatessani Suomeen olin kuusivuotias, Anna muistelee.

Lapsuuteen kuuluivat kesät isän luona Portugalin Sintrassa, joka on Annan sanojen mukaan "satumainen, ihana paikka".

— Kesällä saatoin olla Portugalissa kolmekin kuukautta — silloin kun vielä oli sellaisia lomia.

Portugalissa Anna tutustui Marinaan, tyttöön, josta tuli paras ystävä.

— Tutustuimme toisiimme kymmenvuotiaina. Teimme perusjuttuja. Leikimme ja kävimme yhdessä rannalla.

Viime kesänä Anna vietti taas Portugalissa kolme huoletonta ja rentouttavaa kesälomaviikkoa. Hän makasi rannalla ja kävi kavereiden kanssa ulkona.

Koti äidin naapurissa

Anna Abreu muutti 11-vuotiaana äitinsä kanssa Rajakylään. Yläasteen tyttö kävi Länsimäen koulussa. Peruskoulun jälkeen hän jatkoi opintojaan Sibelius-lukiossa Helsingissä.

Anna hankki jokin aika sitten oman asunnon. Lähellä asuvasta äidistä on apua, koska hän voi tarvittaessa ottaa Annan kaksi saksanpaimenkoiraa hoitoon.

— Äidiltä voin hakea avaimet, jos omat ovat unohtuneet kotiin ja hänen luonaan voin käydä välillä myös syömässä. Vaikka äiti asuu naapurissa, hän ei vahtaa.

Anna ei asu kodissaan yksin.

— Tällä hetkellä minulla on kämppis. Haaveilimme pienenä Marinan kanssa, että asuisimme joskus kimppakämpässä ja nyt toteutimme haaveen. Marina muutti luokseni asumaan vuodeksi. Hän on juuri saanut töitä Suomesta erään tanssiryhmän paitamyyjänä, Anna iloitsee.

— Kun Marina asui Portugalissa, puhuimme puhelimessa suunnilleen joka toinen päivä. Puhelinlaskut olivat suuria.

Opinnot Sibelius-lukiossa ovat toistaiseksi jääneet, muuta Anna on suunnitellut käyvänsä lukion pidemmässä aikataulussa tai sitten hän menee aikuislukioon.

— Mielelläni olisin laulaja loppuelämäni, mutta totta kai minulla on varasuunnitelma. Olisi hauska työskennellä musiikkibisneksessä, artistien taustalla.

Hyvin käyttäytyvät fanit

Anna Abreu sanoo olevansa työssään oma itsensä, mutta jotain on tähteyden myötä muuttunut.

— Joutuu hillitsemään itseään ja miettimään tekemisiään tarkemmin. Asiat täytyy hoitaa ammattimaisesti, hän kertoo.

— Suurin osa faneista on ihania. Joskus jotkut tulevat liian lähelle tai käyttäytyvät hyökkäävästi. Helsingin keskustassa voi päivisin kulkea aika rauhassa. Täällä on totuttu näkemään julkkiksia. Minulla on läheinen suhde faneihin.

Anna Abreun kolmas levy Just A Pretty Face? julkaistaan 21. lokakuuta. Kriitikkojen arviot uudesta levystä eivät Annaa jännitä.

— Ensimmäisen levyn kohdalla jännitin, saako se murskakritiikin. Nyt olen oppinut hyväksymään sen, että olen tehnyt parhaani, hän sanoo.

Vapaa-aikaa Anna saattaa viettää viemällä koirat oman kodin lähellä sijaitsevalle kalliolle juoksemaan.

— Toisinaan käyn yhdessä ystävieni kanssa rentoutumassa Jämsässä äitini kesämökillä. Jämsän-mökillä olen viettänyt aikaa jo pienenä lapsena, Anna kertoo.

"Vaikka äiti asuu naapurissa, hän ei vahtaa."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.