Temppeliaukion kirkkoon käsittämätön turistien tunku
Kesäkuussa Temppeliaukion kirkossa kävi liki 100 000 vierailijaa. Miksi ihmeessä se on niin ylivoimainen vetonaula?
https://www.youtube.com/watch?v=MmpsiTRYcwMTöölön seurakunnassa sijaitseva Temppeliaukion kirkkoon on pääkaupunkiseudun nähtävyyksien joukossa varsinainen magneetti. Sinne tullaan kaikkialta maailmasta - vaikka viivyttäisiin Helsingissä vain päivä.
Jos kirkkoon tutustuu vuosittain puolisen miljoonaa kävijää, merkitsee se keskimäärin toistatuhatta vierailijaa päivässä. Tosin kesällä Temppeliaukion kirkon ovien avautumistahti on tiuhempi ja turisteja saattaa käydä 8000-9000:kin yhden päivän aikana.
Miten seurakunta hyödyntää kävijävirtaa?
- Meillä on käynyt vieraita kirkon rakentamisesta asti, joten sitä on melko paljonkin mietitty, miten turisteja voidaan eri tavoin palvella. Ja toki tämä on molemminpuolista, eikä kyse ole ainoastaan siitä, miten me yritämme heistä hyötyä. Kirkko on kohtaamisen paikka, Temppeliaukion kirkon palvelupäällikkö, Eekku Aromaa sanoo.
Helsingin kaupunkin matkailuneuvoja Minna Kulmala kertoo, että juuri Temppeliaukion kirkkoa kysytään heiltäkin eniten. Hänelle kirkko on tuttu, sillä hän on aiemmin toiminut siellä oppaana.
- Matkailuesitteissä Temppeliaukio on eniten esillä ehkä juuri erikoisuutensa takia. Se on arkkitehtuurisesti uniikki paikka, josta monet ovat kuulleet ja kiinnostuneita tutustumaan siihen. Siellä vierailevat ihmiset edustavat kaikkia kansallisuuksia ja sinne ainakin mennään käymään, vaikka täällä oltaisiin vain yksikin päivä. Melkein kaikki ovat siitä kiinnostuneita, Kulmala toteaa.
Temppeliaukiossa liki 100 000 vierasta kesäkuussa
- Heinäkuun luvut ovat isommat, sillä tässä vaiheessa kävijöitä on jo 88 000, Aromaa kertoo.
Yhä tiukkeneva taloustilanne on Aromaan mukaan synnyttänyt pohdintoja siitä, miten turistivirran tuomalla rahalla voitaisiin rahoittaa palveluja, joita seurakuntalaiset tarvitsevat ja haluavat käyttää. Myös siitä, pitäisikö kirkkoon olla pääsymaksu, keskustellaan hänen mukaansa jatkuvasti.
- Kaikissa kirkoissa asian kanssa tasapainotellaan, olipa päädytty mihin ratkaisuun tahansa. Toistaiseksi meillä on kuitenkin lähdetty siitä, että kirkkoon saa aina tulla. Kaikesta ekstrasta yritetään sen sijaan laskuttaa eli jos haluaa opastusta, saada esitteen mukaan tai käydä wc:ssa, on se maksullista, Aromaa selventää.
Suurin osa kävijöistä ymmärtää maksuja
- Aika moni kysyy, meneekö tuotto seurakunnan käyttöön. Mutta toki osan mielestä on kallista ja osaa harmittaa.
Maailmanlaajuisesti maksukäytännöt vaihtelevat valtavasti. Toisissa käynti maksaa, toisissa ei.
- Esimerkiksi Pietarissa kirkkoihin ei ole pääsymaksuja. Suurin osa kirkoista on kuitenkin museoita, joissa maksu peritään. Monet kävijät eivät välttämättä tiedäkään, ovatko kirkossa vai museossa, Aromaa kertoo.
Paikalliset odotettuja kävijöitä kirkkoon
Temppeliaukion kirkon tänä kesänä avattu pieni kahvila palvelee varsinkin viikonloppuvierailijoita.
- Esimerkiksi lauantaina saattaa olla viidet-kuudetkin häät, joiden aikaan kirkko on toki kiinni. Kahvilassa voi odotella, milloin kirkko aukeaa.
Aromaa toivoo, että myös pääkaupunkiseudun paikallinen asujaimisto löytäisi Temppeliaukion kirkkoon.
- Vaikka kesällä on ruuhkaista, olemme auki joka päivä ja meille saa aina tulla. Tarjolla on päiväkonsertteja ja kaikenlaista tapahtuu jatkuvasti. Emme ole auki ainoastaan ulkomaisille vierailijoille, vaan kaikenlaisille kävijöille.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Turistien suosikkikohde Temppeliaukion kirkko sai oman rukousnauhan
AjankohtaistaGraniittia, meripihkaa ja kuparia: rukousnauha on tehty nimikkokirkkonsa materiaaleista.