null Temppeliaukion kirkossa kaikuvat Kauneimmat virret

Anna-Mari Kaskinen sanoittaa, kääntää, laulaa ja laulattaa virsiä.

Anna-Mari Kaskinen sanoittaa, kääntää, laulaa ja laulattaa virsiä.

Hyvä elämä

Temppeliaukion kirkossa kaikuvat Kauneimmat virret

Virsirunoilija Anna-Mari Kaskisen mielestä laulut rakentavat siltoja.

Temppeliaukion kirkko vilisee turisteja myös syyskuun alussa. Virsirunoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskinen hymyilee kesätyömuistoilleen: nuorena yleisen kirjallisuustieteen opiskelijana hän sai tästä kirkosta pestin kansainvälisen seurakunnan turistityössä. Tehtävänä oli laulaa hengellisiä lauluja eri kielillä neljä tuntia päivässä.

"Laulut oli numeroitu, ja opas nosti numerolapun esiin kielitoivomuksen mukaan", Kaskinen kertoo.

Sunnuntaina 13.9. hän on taas kirkossa ”keikalla”, tällä kertaa juontamassa syksyn ensimmäistä Kauneimmat virret -tilaisuutta.

Anna-Mari Kaskinen on työskennellyt suomalaisten virsien ja hengellisten laulujen hyväksi jo yli 30 vuotta, viimeksi virsikirjan lisävihkotyöryhmässä. Hän on kääntänyt tai sanoittanut 25 lisävihkoon ehdotettua virttä. Kokoelman toivotaan tulevan hyväksytyksi marraskuun kirkolliskokouksessa.

Nykyinen virsikirja hyväksyttiin vuonna 1986, ja siinä on seitsemän Kaskisen sanoittamaa virttä. Niistä hitiksi on noussut Pekka Simojoen säveltämä virsi 517, Herra, kädelläsi asua mä saan.

"Teimme Pekan kanssa Afrikkalaisen gospelmessun vuoden 1981 Lähetysjuhlille. Runoilija Anna-Maija Raittila kuuli lauluja ja pyysi meiltä lasten ja nuorten virsiä valmisteilla olevaan virsikirjaan."

"Sain virsirunouden oppitunteja Anna-Maijan kotona Kimmeltiellä. Silloin opin, että virsien tekeminen on erilaista kuin muiden taiderunojen. Siinä ollaan kirkon palveluksessa. Pitää ajatella yhteistä hyvää ja olla valmis muokkaamaan tekstiään."

Lauluvihkoissa uusia virsiehdokkaita

Kauneimmat virret on Suomen Lähetysseuran ja seurakuntien yhteinen uusi hanke. Kauneimpien joululaulujen tapaan tilaisuuksissa lauletaan yhdessä, mutta nyt lauluvihkoista löytyy virsikirjaan ehdolla olevia virsiä Irlannista, Palestiinasta, Tansaniasta ja Pohjois-Amerikasta. Lisäksi veisataan yleisön toivevirsiä.

"Maailma on muuttunut 30 vuodessa paljon kansainvälisemmäksi. Laulut rakentavat siltoja", Anna-Mari Kaskinen näkee.

Vapaana kirjoittajana työskentelevä Kaskinen tekee edelleen projektitöitä Kansan Raamattuseuran Vivamon toimintakeskukselle. Tänäkin kesänä Kaskinen oli organisoimassa alaikäisten turvapaikanhakijoiden kesäleiriä.

Suomessa on Kaskisen mukaan runsas hengellinen lauluaarteisto, esimerkiksi Nuoren seurakunnan veisukirja, Tuomaslaulut sekä viidennen herätysliikkeen uusi kokoelma Viisikielinen.

Mikä sitten on virren ja hengellisen laulun ero?

"Laulukirjan voi julkaista kuka tahansa, mutta virret on hyväksytty kirkolliskokouksessa. Virren toivotaan siis olevan kirkon opin ja Raamatun sanan mukainen. Useinhan suosittu hengellinen laulu päätyy aikanaan virreksi."

Nyt lisävihkossa ovat ehdolla muun muassa Morning has broken ja Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.

Kaskinen korostaa, etteivät virret ole mitään jumalanpalveluksen välimusiikkia, vaan ne tiivistävät uskon sanoman. Silti jokaisessa virressä ei tarvitse olla koko pelastushistoriaa.

"Vielä vanhanakin ihminen voi tarttua lauseeseen, joka on ollut lapsena ja nuorena opitussa virressä tärkeä."

Tosin yhä enemmän on ihmisiä, joilla ei ole mielensä soittolistoilla yhtään ainutta virttä. Ruotsin kirkon virsikirjassa on jo useita virsiä, jotka on kirjoitettu etsiville, kaipaaville ja epävarmoille.

Vanhakin virsi voi sopia nykyhetkeen

Virsirunoilija yrittää kerätä pääomaa vanhuuden varalle painamalla virsiä mieleensä.

"Säkeistöjen opettelu ulkoa on myös hyvää muistin treenausta!"

Yksi Kaskisen lempivirsistä on oppiäiti Anna-Maija Raittilan sanoittama virsi 525, Suurempi kuin sydämeni. Sen sanat osuvat hyvin modernin työelämän paineisiin.

Toisaalta jokin vanha virsi voi kolahtaa yllättävästi nykypäivään. Viimeksi Kaskinen hämmästyi toissa sunnuntaina veisatessaan Lähimmäisen päivän messussa J. L. Runebergin vuonna 1857 kirjoittamaa virttä 431, Ken on mun lähimmäiseni.

"Katsokaapa sen kolmatta säkeistöä", hän vinkkaa.

Kauneimmat virret -tilaisuus Temppeliaukion kirkossa sunnuntaina 13.9. kello 15. Juontajat Anna-Mari Kaskinen ja Esa Ruuttunen, kanttori Tuomas Karjalainen. Veisataan virsiehdokkaita ja toivevirsiä. Kolehti maailmanlaajalle laulavalle kirkolle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Muun muassa virsien sanoittajana tunnettu Anna-Mari Kaskinen saa Kirkon kulttuuripalkinnon

Ajankohtaista

Pelkästään virsikirjassa ja sen lisävihkossa on Kaskisen tekstejä 34 virressä.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.