Terapeuttinen ase
– Lähes kaikelle voi nauraa, toteaa koomikko Jope Ruonansuu yli 30 vuoden kokemuksella.

– Lähes kaikelle voi nauraa, toteaa koomikko Jope Ruonansuu yli 30 vuoden kokemuksella.

Terapeuttinen ase

Koomikko Jope Ruonansuu kiertää parhaillaan pitkin Suomea. Keikkailu on pelkkää juhlaa, koska Jope täyttää huhtikuussa 50 vuotta.

Kemistä kotoisin oleva mies alkoi harrastaa musiikkia 7-vuotiaana. Ensimmäiselle keikalleen imitoimaan ja laulamaan hän lähti 16-vuotiaana.

– Luonto veti jo nuorena höpöttelyhommeleihin, ja huomasin, että nautin siitä. Olen saanut verenperintönä huumorin ymmärrystä.

Jopen mielestä huumori on hauskojen asioiden oivaltamista, mutta hän on pannut merkille kulttuurien välisiä eroja. Suomalaiset ymmärtävät huumoria Jopen mielestä älyttömän hyvin.

– Saksalaiset ja esimerkiksi espanjalaiset ovat paljon lapsellisempia huumorinsa kanssa, niin kuin ruotsalaisetkin, vähän sellaisia hah-hoh-hah-hoh. Heidän huumorinsa ei ole niin oivaltavaa, vaan kaikki hauska taivutetaan rautalangasta. Koomikolla on pakko olla joku hattu päässä tai jotkut ihme rillit. Suomessa ei tarvita kuin se, että joku avaa suunsa ja alkaa kertoa tarinoita hauskasti.

Huumori on yksi hyvä itsestä etääntymisen keino tilanteissa, joissa ihminen pyörii vain oman napansa ympärillä eikä näe muuta. Jope on huomannut, että huumorintaju auttaa selviytymään.

– Huumorintajun avulla voi oppia katsomaan vaikeiden aikojen ja asioiden yli. Huumorintaju on aika terapeuttinen ase.

Jope muistuttaa, että hyvässä komiikassa nauretaan ilmiölle eikä ihmiselle. Niin opitaan nauramaan myös itselle. Esimerkiksi Putous-ohjelman Antskun avulla imatralaiset osasivat nauraa itselleen, vaikka yhtä hyvin he olisivat voineet laittaa herneen nenään.

– Kansankoomikoiden sanotaan olevan hyvä ilmiö sen takia, että he auttavat jaksamaan. Nyt eletään taloushirmun aikoja, on lamaa, työttömyyttä ja taantumaa. Kyllä ihmiset tarvitsevat myös naurua.


Jope Ruonansuun 50-vuotisjuhlakonsertti ti 15.4. klo 19 Finlandia-talossa. Vieraina Lordi, Virve Rosti ja Sakari Kuosmanen.

Jaa tämä artikkeli: