null Alppilan kirkon pääsiäisyön messussa syödään rakkauden ateria

Hävikkiaineista saadaan gurmeeta, jos vain on taitoa. Alppilan kirkolla pääsee pääsiäisyönä testaamaan, eikä maksa mitään.

Hävikkiaineista saadaan gurmeeta, jos vain on taitoa. Alppilan kirkolla pääsee pääsiäisyönä testaamaan, eikä maksa mitään.

Ajankohtaista

Alppilan kirkon pääsiäisyön messussa syödään rakkauden ateria

Lasagnea, tikka masalaa ja kookospannacottaa. Pääsiäisyön ateria Alppilan kirkolla on "kärsimysvapaata ilmastoruokaa".

Eläinkunnassa lauman jäsenet jakavat ruoan keskenään. Ihminen toimii oikeastaan samalla tavalla, sillä hänen laumaansa ovat perhe ja läheiset.

– Ruoan avulla ihminen ilmaisee itseään ja myös sitä, ketkä kuuluvat hänen laumaansa. Ruoka merkitsee yhteyttä toisiin ihmisiin, sanoo ravitsemusasiantuntija Charlotta Hyttinen.

Ensi lauantaina, pääsiäisyönä, Alppilan kirkossa otetaan askel pidemmälle.

– Alppilan kirkon pääsiäisaterialla ruoka jaetaan tuntemattomien kanssa, Hyttinen sanoo.

Kuka tahansa voi vain kävellä sisään kirkkoon pääsiäisyön messuun ja messun jälkeen syödä ilmaiseksi mahansa täyteen herkkuja, joita Hyttinen yhdessä kokki Triin Bürklandin kanssa laatii. Menu on vielä epävarma, mutta lasagne nyt ainakin on luvassa.

– Käytämme hävikkiraaka-aineita, muttemme vielä tiedä, mitä aineksia saamme käyttöömme. Siksi ruokalista elää jonkin verran, Hyttinen sanoo.

Pastalevyt ovat kuitenkin jo valmiina. Niitä on yhteensä neljä kiloa.

– Lasagnehan voidaan valmistaa vaikka mistä aineista. Se on kuitenkin vain yksi osa monipuolista ateriaa, jossa on tosi paljon syötävää. Jos tarjottua ruokaa jää yli, sitä voi pakata mukaansa.

Ruokavalintojen kautta ihminen voi vaikuttaa ilmastoon sekä omaan hyvinvointiinsa ja terveyteensä.

Ehtoollinen jatkuu yhteisellä aterioinnilla

Syöminen tuntemattomien kanssa yhteisellä rakkauden aterialla on oikeastaan sama asia kuin ehtoollinen. Itse asiassa se on kristinuskon koko ydin.

Alkukirkon ehtoollinen oli konkreettinen seurakunnan yhteyden ateria, josta lähdettiin pois kylläisinä. Alppilan kirkolla viritellään paluuta alkukristillisyyteen.

– Pääsiäisenä juhlitaan kaikkea sitä, mitä Jeesus sai aikaan elämällään, kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan. Jeesus loi uuden tavan olla ja elää, sanoo Alppilan kirkon toiminnanjohtaja Petri Patronen.

Uudesta olemisesta ja elämästä päästään osalliseksi nauttimalla ehtoollinen. Päältä päin makaaberi ajatus ruumiin syömisestä ja veren juomisesta on uskonnollinen tapahtuma, joka tarkoittaa sitä, että seurakuntalainen saa osakseen Kristuksen rakkauden.

– Pääsiäisyö on kirkon kohokohta, jossa sanoma rakkaudesta kulminoituu. Mikä on parempaa kuin se, että messussa nautittu ehtoollinen jatkuu yhteisöllisessä ateriassa?

Lihaton päivä viikossa?

Pääsiäisyön ateriaa on vietetty Alppilan kirkolla jo yli kymmenen vuotta. Tänä vuonna korostetaan erityisellä tavalla ruoan eettisyyttä.

– Tarjoamme kärsimysvapaata ilmastoruokaa, sanoo Charlotta Hyttinen.

– Ruoka on myös yksi tapa identifioitua, Hyttinen sanoo.

Sitä se on esimerkiksi uskonnoissa, joissa on ruokasäädöksiä. Nykyään ruoka on myös muunlaisen maailmankatsomuksellisen itseilmaisun muoto.

– Ruokavalintojen kautta ihminen voi vaikuttaa esimerkiksi ilmastoon sekä omaan hyvinvointiinsa ja terveyteensä, hän sanoo.

Tällöin ihminen osoittaa ravintovalinnoillaan huolehtivansa itsestään ja tekevänsä valveutuneita ostopäätöksiä. Näistä syistä Hyttinen puolustaa vegaaniutta.

– Jos suomalaiset pitäisivät viikoittain edes yhden lihattoman päivän, pelastaisimme vuodessa yli kymmenen miljoonaa kanaa, Hyttinen sanoo.

Alppilan kirkon pääsiäisateria noudattaa näitä periaatteita.

– Menussa on muun muassa raikkaita salaatteja, lämmittävää keittoa, lasagnea, tikka masalaa, kookospannacottaa ja suklaabrownieta, hän luettelee.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon tuomiokirkossa pääsiäisyö on ihmeiden yö

Ajankohtaista

Espoon tuomiokirkon pihamaalla kuhisee väkeä keskellä yötä. Mikä saa lähtemään yöllä kirkkoon?Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.