null Toimittajalta: Olet sitä mitä äitisi äänesti

Puheenvuorot

Toimittajalta: Olet sitä mitä äitisi äänesti

Puoluekanta ei enää periydy niin vahvasti kuin ennen, mutta jotakin lapsuudenkodista tarttuu. Esimerkiksi se, äänestääkö vaiko ei.

Ala-asteikäisenä sain kotikunnan kesämarkkinoilta sinisen ilmapallon. "Kokoomuksen ilmapallo", totesi äiti, kun tuli kotiin. En tiennyt, mitä kokoomuslaisuus tarkoittaa. Jotain pahaako? Minusta ruiskukkakuva oli kiva.

Vähän vanhempana kysyin äidiltä mitä eroa eri puolueilla on. En muista, miten hän vastasi, mutta muistan, että äiti vaikutti vähän vaivaantuneelta ja asetteli sanojaan poikkeuksellisen tarkasti.

Vuonna 2015 julkaistussa Poliittisen osallistumisen eriytyminen -tutkimuksessa on Aino Tiihosen, Elina Kestilä-Kekkosen, Jussi Westisen ja Lauri Rapelin kirjoittama mielenkiintoinen luku "Puoluekannan periytyminen vanhemmilta lapsille". Sen mukaan tietyn puolueen kannatus ei enää periydy niin vahvasti kuin ennen, mutta jotakin poliittisesta ajattelusta tarttuu. Vasemmistolaisten vanhempien lapsesta tuskin tulee oikeistolaista, vaikka vain noin puolet suomalaisista ei edes tiedä, mitä puoluetta vanhemmat äänestävät. Myös äänestysinto periytyy. Jo sillä on merkitystä, onko lapsuudenkodissa ylipäätään puhuttu yhteiskunnallisista asioista. Äidin vaikutus on suurempi kuin isän.

Politiikasta puhuminen perheen kesken ei ole helppoa. Moni vanhempi pelkää tuputtavansa aatteitaan, eivätkä pinnalla olevat poliittiset kysymykset ole yksinkertaisia. Arvoja on silti vaikea salata. Olisi myös tärkeää luoda nuoriin sellaista henkeä, että jokainen voi vaikuttaa ja poliittisilla päätöksillä on väliä. Puisevalta kuulostava sote-uudistuskin todella koskettaa meistä jokaista.

Minä en vieläkään tiedä, mitä vanhempani äänestävät, arvailen vain. Kokoomuksen, saati minkään muunkaan puolueen jäsentä, minusta ei tullut. Aktiivinen äänestäjä kuitenkin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuntavaaleista uhkaa tulla vain puolen kansan vaalit

Hyvä elämä

Viime kunta­vaaleissa jo lähes puolet suomalaisista jätti äänestämättä. Koko Suomen matalin äänestysprosentti, 51, oli Vantaalla. Vaalitulokset kuvaavat yhä huonommin sitä, mitä kansa haluaa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.