null Toimittajalta: Terveisiä sisäisten taistelujen maasta

Puheenvuorot

Toimittajalta: Terveisiä sisäisten taistelujen maasta

Suomen Mielenterveysseuran kyselytutkimus tavoittaa yhteisen kokemuksen, joka ylittää toisistaan erkaantuvien elämänpiirien rajat.

Yksi, kaksi, kolme, neljä. Viisi.

Viikonlopun aikana lasken paljon: vastaantulevia autoja maantiellä, porraskäytävän postiluukkuja, lauantaikävelylle lähteneitä ulkoilijoita. Taloja, joiden ikkunasta loistaa valo. Yritän sisäistää uutta tietoa muuttamalla sen mahdollisimman konkreettiseksi.

Joka viides suomalainen on kohdannut viimeisimmän vuoden aikana tilanteen, jossa joko itselle tai läheiselle ihmiselle olisi tarvittu mielenterveysapua, mutta apua ei ole ollut tai se on ollut riittämätöntä.

Joka viides, tuloihin ja yhteiskuntaryhmään katsomatta. Sisällytän laskuihini myös kalliit autot ja talot, joiden julkisivu näyttää vauraalta. Taloudellisesti tiukilla oleville kokemus on jopa kaksi kertaa tutumpi kuin muille.

Huomaan, että toisen ihmisen näkeminen ei ole niin helppoa kuin luulisi.

Harjoituksen myötä vanha viisaus, jonka mukaan jokaisella ihmisellä on oma kamppailunsa ja kuormansa, alkaa tuntua uudella tavalla todelta.

Samalla huomaan, että toisen ihmisen näkeminen ei ole niin helppoa kuin luulisi. Kuinka hyvin olen selvillä edes siitä, mitä ystävilleni kuuluu?

Omien huolien ja kiireiden kuorma saa unohtamaan, että jokapäiväinen suomalainen arki on todellisuudessa tuhansien taistelujen kenttä.

Markkinointi peittää todellisuuden tehokkaasti onnellisuuden ja täyttymyksen unikuvilla. Mainoksessa seikkailee ihanneminä, jolta onnistuu kaikki.

 

Uutiset muistuttavat elämän rosoisesta puolesta, mutta niiden kieli etäännyttää. Jo sana "mielenterveysongelma" tuntuu sisältävän piiloviestin: kyse on tilapäisestä häiriöstä, joka tapahtuu jossakin muualla kuin kotisohvalla ja työpöydän ääressä.

Suomen Mielenterveysseuran kyselytutkimus tavoittaa yhteisen kokemuksen, joka ylittää toisistaan erkaantuvien elämänpiirien rajat. Politiikka näyttäisi aika erilaiselta, jos kokemus tulisi jaetuksi muuallakin kuin huoltoaseman jukeboksista raikuvassa iskelmässä.

Arki muuttuisi tavoilla, joita ei tule heti ajatelleeksi. Myötätunto tulisi kylään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.